Bogotá Jouw vakantie naar Zuid-Amerika begint hier!
7,6
8,0 Algemene ervaring
9,0 Beziens­waardigheden
8,0 Locals
6,0 Restaurants
7,0 Veiligheid
- Stranden

Bogotá

door Niels Posthumus

La Candelaria is de mooiste wijk van de metropool Bogotá. Maar de hoofdstad van Colombia heeft meer te bieden: een wereldberoemd goudmuseum, kunst van Botero en Plaza Bolivár.

De verschillen zijn groot in Bogotá. De hoofdstad van Colombia kent alle luxe van een westerse metropool, maar ook alle problemen van een stad in armoede. Universiteiten, blinkende bankgebouwen en haute couture winkels staan tegenover bedelaars, criminaliteit en sloppenwijken.

ZELF NAAR Bogotá?

Bekijk alle 25 reizen naar Bogotá

Je kunt de stad er om haten. Je kunt ook van haar houden, omwille van haar schoonheid. Maar koud laat zij je zeker nooit. Onmogelijk. Bogotá fascineert, intrigeert en zet je aan het denken.

Plaza de Bolivár

Gonzalo Jiménez de Quesada stichtte Bogotá in 1538, precies in het midden van het huidige Colombia. Hij deed dat op de plek aan de oostzijde van het centrale Plaza de Bolivár, waar nu neoklassieke Catedral Primada staat.

Het plein is met zijn architectonische verscheidenheid exemplarisch voor de stad. Links van de neoklassieke kathedraal staat, aan de zuidzijde, het Grieks-klassieke parlementsgebouw.

De Alcadia, het werkcomplex van de burgemeester aan de westkant van het plein, kenmerkt zich door zijn Franse stijl uit het begin van de vorige eeuw. De Capilla del Sagrario is het enige koloniale bouwwerk aan het plein.

La Candelaria

Dat is wel anders in de wijk La Candelaria, achter de kathedraal. De klinkerstraatjes, de pasteltinten en de houten balkonnetjes, het koloniale druipt er van af. Rode dakpannen op de daken.

La Candelaria is de mooiste wijk van de stad. Tot de millenniumwisseling was de wijk gevaarlijk terrein waar guerilla's en drugsbendes de baas waren.

La Candelaria werd schoongeveegd en bruist nu weer met barretjes, universiteitsgebouwen, discotheken en restaurantjes met kaarslicht. Eindelijk doet de wijk haar naam als intellectueel centrum en studentenkwartier weer eer aan.

Zeven miljoen inwoners

Bogotá groeide tot 1940 vrij langzaam. Onder invloed van de industrialisering knalde de stad vanaf dat jaar echter opeens uit haar voegen. Een enorme arbeidsmigratie kwam op gang. Binnen vijftig jaar woonden er twintig keer zo veel mensen.

De stad klom zo ver mogelijk op tegen de oostelijke bergketen. Ze strekte zich over uitdijende lengte uit in noordelijke en zuidelijke richting. Momenteel leven er ruim zeven miljoen mensen in de Colombiaanse hoofdstad.

Wil je de enorme omvang van de stad overzien, ga dan naar de Cerro de Monserrate. Die berg kijkt prachtig uit over de stad.

Museo del Oro en Donacíon Botero

Bogotá staat bekend om haar musea. Het bekendste is het Museo del Oro. Meer dan 34.000 gouden objecten staan er in volle glorie te blinken. Ze komen uit alle belangrijke indianenculturen van voor de Spaanse overheersing. Het Museo del Oro is het belangrijkste goudmuseum ter wereld.

Een ander interessant museum is het Donacíon Botero. Dit museum exposeert 208 werken van Colombia's beroemdste schilder: Fernando Botero. Zijn afbeeldingen van ronde, opgezwollen mensen en dieren herken je meteen.

Ook hangen er in het museum werken van Picasso, Matisse, Renoir, Miró en Dalí. Botero doneerde al de werken zelf aan het museum.

Iglesia de Santa Clara

Bogotá was eeuwenlang het centrum van de Spaanse evangelisten. Vanaf de zestiende eeuw probeerden de Spanjaarden de indianen in Latijns-Amerika te bekeren tot het rooms-katholieke geloof.

De sporen van de evangelisatie zijn nog altijd duidelijk te zien in de stad. Het aantal koloniale kerken, uit de zeventiende en achttiende eeuw met name, is enorm in Bogotá. De meest in het oog springende? De Iglesia de Santa Clara.

Wat is er te doen in Bogotá?

  • Bezoek op zondag de kleurrijk Mercado de San Alejo. Hier koop je het ideale cadeautje voor de thuisblijvers.
  • Doe een museumtour en ga langs bij het Donacíon Botero, Museo del Oro, museo Arqueologico en het Museo de Arte Moderno.
  • Bezoek het Maloka, een interactief centrum voor wetenschap en technologie dat zijn gelijke niet kent in Latijns-Amerika. Je ziet er tentoonstellingen over de mens, het elven en biodiversiteit.
  • Ga wandelen in de gebieden rondom Bogotá, om de stad even te ontvluchten. Bezoek bijvoorbeeld de mooie Cundinamarca regio.
  • Voor de actievelingen biedt Bogotá ook genoeg. Ga bijvoorbeeld mountainbiken of rots beklimmen, de adrenalinekick komt vanzelf.

Reizen Bogotá

Meer Bogotá

Reviews Bogotá

Adembenemend (bezocht in mei 2017)

Review geschreven door Maxime van der Laarse op 30 juni 2017

Adembenemend Bogotá, letterlijk en figuurlijk! De eerste dagen in Bogotá waren regenachtig en zwaar vanwege de hoogte, maar het einde van de week verdwenen de wolken en heb ik pas echt ervaren hoe mooi de stad eigenlijk is. Wat je echt moet zien is het uitzicht over de stad vanaf de Monseratte. Na een kort tochtje per kabelbaan kom je aan bij de kerk die op de top van de berg is gebouwd. Als de hemel helder is zie je de complete stad aan je rechterkant en de groen begroeide bergen aan je linkerkant. Bij het kraampje voor de kerk koop je een wafel besmeerd met een melk- en fruit-achtig goedje, wat blijkbaar dé snack is hier. Als drankje neem je natuurlijk thee getrokken van coca bladeren. Helaas kun je niet zomaar 's avonds de berg op, maar rijd zeker een keer 's avonds de bergen in om gewoon het uitzicht te bekijken. 's Nachts is het uitzicht bijna nog magischer! En opwarmen doe je dan met een hete Aquapanela. Een andere must is uiteraard La Candelaria, het oude stadscentrum van de miljoenenstad. Beeld je in, kleurrijke huisjes, reggae muziek uit hipstercafeetjes en jazzmuzikanten op iedere hoek, musea en bibliotheken en in het midden het bruisende plein met de imposante kerk. Neem je tijd en loop gewoon lekker rond. Bezoek bijvoorbeeld het gratis Museum Botero en het Museo del Oro. Beschik je over een auto of vrienden met vervoer? Bezoek dan de nabijgelegen Catedral de Sal in Zipaquirá, een kathedraal gevestigd in een zoutmijn! Het stadje zelf heeft ook een idyllisch Latijns-Amerikaans pleintje inclusief kleurrijke huisjes en palmbomen en op de terugweg kun je dan Guatavita aan doen, het witte dorp.

Pluspunten Bogotá

  • Aardige locals
  • La Candelaria
  • Monseratte
  • Uitgaan

Minpunten Bogotá

  • Vermoeiend vanwege de hoogte
  • Vaak regenachtig
Ultieme tip: Rondlopen in La Candelaria en het uitzicht bewonderen vanaf Monseratte. Heb je er geen vrienden wonen of een huurauto? Gebruik dan de app Tappsi.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Cultuurliefhebbers

Specialisten Colombia

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

ZuidAmerika.nl kenner
Sponsors