Surinaamse smeltkroes

Surinaamse smeltkroes

door Getaway Travel

Hoewel Suriname een bonte deken van verschillende bevolkingsgroepen is, hebben hun culturen zeker iets gemeenschappelijks. De Surinaamse cultuur is relaxed. Bij een bezoek aan Suriname zul je vaak 'no spang' horen, oftewel 'maak je niet druk'.

Suriname is vier keer groter dan Nederland en er wonen nog geen half miljoen mensen. Suriname heeft hiermee een bevolkingsdichtheid van drie inwoners per vierkante kilometer.

ZELF NAAR Suriname?

Bekijk alle 16 reizen naar Suriname

De bevolking van Suriname bestaat uit veel verschillende culturen die het allen goed met elkaar kunnen vinden. De oorspronkelijke bevolking zijn de indianen. Daarnaast leven er in Suriname Boscreolen, Stadscreolen, Chinezen, Javanen en Hindoestanen.

Indianen

De eerste Europese kolonisten die in 1595 voet aan land zetten, hebben een goede verstandhouding met de indianen. Na enige tijd willen de indianen zich echter ontdoen van de lastige indringers.

Veel van de kolonisten worden vermoord en de eerste Afrikaanse slaven worden door de Indianen meegenomen en leren zo het boslopen. Uiteindelijk weet de Nederlandse Gouverneur van Aerssen van Sommelsdijk rond 1686 vrede te stichten in Suriname.

Dodelijke ziektes

Naarmate de kolonie groeit neemt ook het aantal ziektes toe die de kolonisten meenemen vanuit Europa en Afrika. De indianen trekken zich verder de bossen in, wetende dat elk contact een dodelijk gevaar in kan houden.

De ziektes worden voor de meeste indianen fataal. Tegenwoordig neemt de bevolking in deze tijden weer toe. Zij leven tegenwoordig voornamelijk in de binnenlanden van Suriname.

Bos- en Stadscreolen

Creool is een aanduiding voor in Suriname geboren Afrikaanse slaven. Zij zijn in het verleden door de Nederlanders uit Afrika gehaald. De Boscreolen zijn mensen die door de Indianen in de tijd zijn meegenomen. Zij leven nog steeds in stammen in de binnenlanden van Suriname.

Aan de Atlantische kustlijn wonen de meeste Surinamers. Zo ook de Stadscreolen. Zij leven daar samen met de rest van de bevolking die voornamelijk bestaat uit Aziaten: Chinezen, Javanen en Hindoestanen.

Aziaten

Het bijzondere van de Chinezen die in Suriname leven, is dat ze echt bij de Surinaamse bevolking horen. Dit in tegenstelling tot de Chinezen die elders in andere landen wonen dan in China. In Suriname spreekt men daarom ook van Surinaamse-Chinezen.

De Javanen die op Suriname wonen, komen oorspronkelijk van het Indonesische eiland Java. Zij zijn door de Nederlanders naar Suriname gehaald. Ditzelfde geldt voor de Hindoestanen die oorspronkelijk afkomstig zijn uit India.

De verschillende culturen brengen ook vele religies met zich mee. Het grootste geloof in Suriname is het christendom. De meeste Hindoestanen zijn hindoe, maar een groot gedeelte van deze bevolkingsgroep is moslim. In de binnenlanden zijn er ook aanhangers van inheemse godsdiensten.

'De' Surinamer bestaat niet

Suriname heeft een eigen taal: het Sranan Tongo, oftewel Surinaams. Deze taal heeft invloeden uit het Engels, Nederlands en Chinees en wordt door iedere Surinamer gesproken. Verder wordt er Carib, een indianentaal gesproken. Naast de Creoolse talen en Carib zijn er ook Surinamers die Caribisch Hindi spreken.

Surinamers hebben altijd tijd voor een praatje en nodigen gemakkelijk iemand thuis uit. De officiële taal die gesproken wordt is Nederlands. Men zegt dat er zelfs beter Nederlands wordt gesproken dan in Nederland zelf.

Reizen Suriname

Specialisten Suriname

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Bolivia kenner
Sponsors