Tacuarembó

Tacuarembó

door Yasmin Visser

Midden in de uitgestrekte binnenlanden van Uruguay is het gauchogebied. Hier ligt Tacaurembó, waar de koelere kustgebieden zijn veranderd in droge dorpen met rancho's en ruige cowboys. De meeste toeristen, die in heel Zuid-Amerika ook wel gringos worden genoemd, bezoeken alleen de kustgebieden van Uruguay. Grote kans dat ze nog nooit van Tacaurembó hebben gehoord.

Cowboys

Plaza 19 de Abril vormt het centrum van het dorpje Tacuarembó. Het plein is omgeven met grootse koloniale huizen en bomen die zorgen voor schaduwrijke plekken.

ZELF NAAR Uruguay?

Bekijk alle 1 reizen naar Uruguay

Gauchos zijn de cowboys van Zuid-Amerika. Met grote hoeden op hun gebruinde gezichten rijden ze te paard over uitgestrekte graslanden. Ze hebben hun lasso altijd gereed om een afgedwaalde koe te vangen en terug te leiden naar de groep.

Verblijven op een Rancho

In Tacuarembó beleef je het ruwe gaucholeven zelf door te verblijven op een Rancho, een boerderij. In ruil voor hard werken krijgt je een slaapplaats en eten aangeboden. Een van de ranchos is van José. Zijn vrouw staat eten te koken boven de kolenoven, want de elektriciteit is hier beperkt. Op het menu staat vlees met een klein beetje rijst, zoals elke middag.

Nadat José de koeien veilig heeft gesteld loopt hij naar zijn huis. Voor hij naar binnen gaat trekt hij zijn zwarte laarzen uit. Zijn lasso gooit hij in de hoek. Na het eten zal hij het vee weer moeten leiden naar vers gras. En jij gaat hem daarbij helpen.

Terwijl je op je paard zit en de koeien bij elkaar drijft gaat de zon onder. Er lijkt geen einde te komen aan de licht glooiende grasvlakte. Er staan vrijwel geen huizen of bomen die je het zicht kunnen ontnemen. Opeens begrijp je waarom de gauchos zo genieten van hun leven hier in gaucholand.

Leve het gauchobestaan

Het gauchobestaan wordt jaarlijks in maart gevierd. Tijdens het Fiesta de la Patria Gaucho zijn er verschillende parades in Tacuarembó. Door de stad klinkt overal luide folklore muziek. De hele omgeving doet mee aan het festival, waar wel 3000 paarden bij aanwezig zijn.

Vast onderdeel van het festival is de rodeo. De gauchos weten altijd wel wat gringos over te halen om mee te doen. Krampachtig probeer je zo lang mogelijk op het ongetemde paart te blijven zitten. Net als je je linkerhand de lucht in steekt, val je eraf.

Mannen dragen wijde spijkerbroeken met glimmende gespen op hun riemen. Vrouwen dragen traditionele gekleurde jurken met veel franjes.

Aan het eind van de dag staan voor iedereen asados klaar. Op deze barbecues worden enorme lappen vlees gegrild. Samen met de bewoners van Tacuarembó geniet je van het feestmaal.

Tangoheld Carlos

De enige toeristische attractie in Tacuarembó is het Museo del Indio y del Gaucho. Het museum verteld de geschiedenis van de koeiendrijvers. Daarnaast bevat het ook bewijsmateriaal dat tangolegende en acteur Carlos Gardel geboren is in een dorpje vlakbij Tacuarembó, en niet zoals de Argentijnen beweren in Argentinië.

Eigenlijk heb je helemaal geen tijd om het museum te bezoeken. De koeien moeten nog naar binnen worden gebracht, het hout moet nog worden gehakt. Ook heb je José beloofd de zadels nog te poetsen.

Het leven van een gaucho is bikkelhard, maar je bent nog nooit met zo'n voldaan gevoel gaan slapen.

Wat is er te doen in Tacuarembó ?

  • Tacuarembó is gaucholand. Als je wilt meemaken wat het echte gaucholeven inhoudt, dan kun je hier verblijven op een Rancho. Op deze boerderijen krijg je in ruil voor hard werken een slaapplaats en eten aangeboden.
  • De glooiende grasvlaktes van Tacuarembó lenen zich uitstekend voor een paardrijdtocht. Galoppeer over de weidse velden als een echte cowboy.
  • In maart vieren de gaucho's hun cowboybestaan. Tijdens het Fiesta de la Patria Gaucho vullen de smalle straten en oude pleinen zich met parades, rodeo's en barbecues. Gaucho's uit de hele omgeving komen naar Tacuarembó voor dit feest.
  • In het Museo del Indio y del Gaucho leer je over de geschiedenis van de gaucho's. Ook ligt hier het bewijsmateriaal dat tangoheld Carlos Gardel is geboren in Uruguay.
  • In het binnenland van Uruguay is het warm. Wil je even afkoelen in een meertje, dan kun je naar de meren van Balneario Iporá. Deze schone meertjes liggen op ongeveer zeven kilometer van het dorpje Tacuarembó.

Reizen Uruguay

Meer Tacuarembó

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Suriname kenner
Sponsors