Montevideo Jouw vakantie naar Zuid-Amerika begint hier!

Montevideo

door Yasmin Visser

Terwijl de meeste Zuid-Amerikaanse hoofdsteden bekend staan om criminaliteit, is Montevideo één van de veiligste hoofdsteden ter wereld. Hier geniet je met een gerust hart van de grote stukken vlees.

Montevideo is opgebouwd als een soort dambord. Alle straten zijn horizontaal en verticaal, waardoor er strakke blokken worden gevormd. Ideaal voor mensen die snel verdwalen. Met een inwoneraantal van 1.3 miljoen, de helft van de totale bevolking in Uruguay, is Montevideo de grootste stad van het land.

ZELF NAAR Uruguay?

Bekijk alle 1 reizen naar Uruguay

Eerste WK Voetbal

In 1930 stond Montevideo wereldwijd even in de schijnwerpers. Het eerste officiële wereldkampioenschap voetbal vond plaats in het Estadio Centenario.

In het speciaal hiervoor gebouwde stadion is een rondleiding en bezoek aan het museum een must voor iedere voetballiefhebber.

Grote lappen vlees

Het oude centrum van Montevideo, la cuidad vieja, is een goed beginpunt voor een bezichtiging van de stad. Voordat je aan de wandeling begint is het goed om de maag te vullen. En dat doe je in pakhuis Mercado del Puerto. Binnen in het pakhuis is het warm. Bezwete mannen grillen complete beesten op de asados, ofwel barbecues. Aan de barretjes ervoor genieten toeristen en authentieke Uruguayanen als carnivoren van de absurd grote steaks.

Of het nu ochtend of middag is; de Montevideanos hebben altijd plek voor een goed stuk vlees. Op zaterdagmiddag is de markt op zijn best. Straatartiesten maken muziek met hun gitaar of laten trucjes zien aan voorbijgangers.

Paard en wagen

Tijdens een wandeling door Montevideo valt op hoe verschillend de gebouwen zijn. Bijvoorbeeld op het Plaza de Independencia in het hart van het centrum. Het bronzen standbeeld van José Artigas, de bevrijder van Uruguay, steekt vreemd af bij de moderne glazen flat die erachter staat.

Contrasten zijn niet alleen te vinden in de architectuur. Het verschil tussen arm en rijk is ook merkbaar op straat. Gladgeschoren mannen in pak racen naar hun luxe kantoren, terwijl paard en wagen het vuilnis van de straten in het oude centrum ophalen.

Oppeppende Yerba Maté

Op het kleine Plaza Zabala staan marktkraampjes waar oude Montevideanos onder andere maté bekers verkopen. Maté is een soort thee gemaakt van Yerba maté blaadjes en zeer populair in Argentinië, Paraguay en Uruguay. In de hele stad zie je de lokale bevolking de thee door een metalen rietje naar binnen slurpen. Op het plein kun je je eigen rietje en matébeker van aluminium, hout of zelfs plastic kopen.

Met speciaal ontworpen tassen dragen de Montevideanos hun eigen thermoskan en matévoorraad overal naartoe. Volgens maté-drinkers heeft de thee een oppeppende werking en verhoogt het de concentratie. Studenten drinken maté dan ook vaak tijdens het studeren.

22 kilometer boulevard

Na de wandeling door de stad biedt de rand van de Rambla boulevard uitkomst. Een heerlijke plek om even uit te waaien en de indrukken van de dag een plek te geven. De Rambla is met haar 22 kilometer nu even te lang om nog te lopen. Gelukkig zijn de hardlopers, wandelaars en vissers ook te zien vanuit een zittende positie.

De beroemde rivier Río de la Plata, vormt de natuurlijk grens tussen jou en Argentinië . Als je geluk hebt, bespeur je in de verte de contouren van het buurland.

Wat is er te doen in Montevideo?

  • Ga naar Mercado del Puerto op zaterdagmiddag. Geniet van gegrilde lappen vlees. Vers klaar gemaakt op de enorme barbecues.
  • Maté is een belangrijke drank in Uruguay. Op het kleine Plaza Zabala kun je je eigen matébeker en matéblaadjes aanschaffen zodat je het zelf kunt drinken.
  • Bezoek het oude dorpje Colonia del Sacramento. Het is drie uur rijden naar dit historische dorpje waar de tijd lijkt stil te staan.
  • Geniet van één van de stranden van Montevideo. Bijvoorbeeld Playa Pocitos, twee kilometer buiten het centrum van de stad.
  • Tijdens Pasen vieren de Montevideanos Semana Criolla. Het gaucholeven van het platteland trekt dan naar de stad. Rodeo's, kraampjes en openluchtconcerten vullen de straten.

Reizen Uruguay

Meer Montevideo

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

ZuidAmerika.nl kenner
Sponsors