De 5 mooiste kerken van Montevideo

De 5 mooiste kerken van Montevideo

door Maurice Kosterink

Heb jij ook vaak de neiging om even een kerk in te lopen op vakantie? Door de hoge klokkentorens en witte standbeelden van heiligen die vanaf het dak op je neerkijken, blijf je vast wel eens stilstaan bij een kerk.  

ZELF NAAR Uruguay?

Bekijk alle 1 reizen naar Uruguay

In Montevideo struikel je over de kerken. Stuk voor stuk hebben ze een interessante geschiedenis. De één bouwden de Spaanse kolonisten, de ander maakten de bewoners voor Britse mariniers. De mooiste kerken van Montevideo? Die zetten we voor je op een rij! 

1. De Catedral Metropolitana de Montevideo

In 1740 bouwden de Spanjaarden de Kathedraal van Montevideo aan het oudste plein van de stad: Plaza Constitución. In deze tijd was het nog gewoon een kerk. Later, aan het einde van de achttiende eeuw, veranderde de kerk in een kathedraal. Priesters droegen de kathedraal op aan de beschermheilige van Montevideo; de apostelen Filippus en Jakobus.

Tot op de dag van vandaag staat de kathedraal bekend om zijn hoge klokkentorens en Griekse zuilen die de façade versieren. Als je langs de zuilen naar binnen loopt, zie je aan beide kanten marmeren beelden van bijbelse verhalen. Aan het einde van de kathedraal staan een paar gekleurde beelden die het altaar omringen. De beelden hebben donkerrode en grijze gewaden en kijken je recht aan. Zo hebben beelden een bijna realistisch uiterlijk.  

2. De Kathedraal van de Heiligste Drie-Eenheid

De Anglicaanse Kathedraal van de Heiligste Drie-Eenheid bouwden de bewoners voor de Britse mariniers die meevochten in de Uruguayaanse burgeroorlog: een dispuut tussen twee leiders die verschillend dachten over de Uruguayaanse onafhankelijkheid. De oorlog woedde tussen 1839 en 1851, en Groot-Brittannië raakte erbij betrokken. 

De kathedraal heeft een neoclassicistische stijl. Met andere woorden, de kerk heeft veel invloeden van de Oud-Griekse en -Romeinse bouwstijl. Deze kathedraal lijkt dan ook veel op een tempel die je in Rome tegen zou kunnen komen. Als je naar de ingang van de kerk kijkt, zie je bijvoorbeeld vier grote zuilen die het dak ondersteunen. 

3. Iglesia de las Carmelitas

De Iglesia de las Carmelitas is niet het soort kerk dat je zou verwachten tijdens je rondreis door Uruguay. De katholieke kerk staat sinds 1954 In de wijk Prado, maar ziet eruit alsof hij uit de Franse Middeleeuwen komt. 

De Notre Dame in Parijs was de grootste inspiratie voor deze kerk. Er zijn dan ook een paar overeenkomsten. Aan de voorkant van de kerk zie je bijvoorbeeld een hoge toren en deurposten versierd met engelen. En aan de zijkant van de kerk zie je een groot rond raam van glas-in-lood, net als bij de Notre Dame. 

4. Santuario Nacional del Sagrado Corazón de Jesús

De Santuario Nacional del Sagrado Corazón de Jesús staat sinds de negentiende eeuw bovenop een heuvel in de wijk Cerrito de la Victoria. Uruguayanen noemen de kerk ook wel de ‘La Iglesia del Cerrito de la Victoria’. De naam is te danken aan een overwinning op de Spanjaarden toen Uruguay vocht voor onafhankelijkheid. 

De Sarcé-Coeur in Parijs en de Hagia Sophia in Istanboel waren de inspiratie voor deze kerk. Als je voor de kerk staat zie je net als bij de Sacré-Coeur een grote koepel. De koepel en stenen van de Uruguayaanse kerk zijn echter helemaal rood; de kerk is vooral met een soort kleisteen gemaakt. Daardoor zie je de kerk al van ver! 

5. Iglesia Nuestra Señora del Sagrado Corazón

De naam Iglesia Nuestra Señora del Sagrado Corazón betekent ‘de kerk van onze vrouw met het heilige hart’. Hiermee wordt Maria bedoeld. Veel Uruguayanen noemen deze kerk echter de ‘kerk van Punta Carretas’. De kerk staat namelijk in de gelijknamige wijk van Montevideo. 

Van buiten zie je dat de bakstenen zorgen voor een rode kleur. Als je omhoog kijkt, zie je dat de hoge toren beschikt over een kleine ronde koepel een kruis erbovenop. Als je daarna binnenloopt zie je aan beide kanten witte muren en bruin geschilderde zuilen. Hier en daar loop je langs een paar witte standbeelden van bijbelse figuren aan de muur, zoals van Jezus en Maria. 

Wil jij deze kerken in Montevideo zelf zien? Bekijk hier de beste deals voor een rondreis door Uruguay! 

Fotocredits: thetempletrail | Javier Leiva | Gerardo Irazabal valledor | Leandro Neumann Ciuffo 

Reizen Uruguay

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

ZuidAmerika.nl kenner
Sponsors