Ilha Grande

Ilha Grande

door Josephine Meijer

Ilha Grande is een eiland dat vooral bekend staat om zijn prachtige stranden. In het laagseizoen is het er niet overvol. Je kunt er heerlijk wandelen. En Rio de Janeiro is niet eens zo gek ver weg.

Het eilandje Ilha Grande ligt 150 kilometer ten zuiden van Rio de Janeiro, aan de Atlantische kust van Brazilië. Het heeft schitterend blauwe zee, zand dat zo fijn is als meel en een jungle waar aapjes zich verstoppen in hoge bomen.

ZELF NAAR Ilha Grande?

Bekijk alle 13 reizen naar Ilha Grande

En dan hebben we het nog niet over de wuivende palmbomen, de vriendelijke vissers, de rieten strandbarretjes, en de groene heuvels. Bij het beschrijven van Ilha Grande buitelen clichés over elkaar heen als water in een waterval, waarvan er overigens ook meerdere zijn op het eiland.

Pirateneiland

Toch werd het eiland lange tijd geschuwd. Ooit was Ilha Grande het territorium van piraten. In de eerste helft van de twintigste eeuw was het een leprakolonie. Daarna werd Ilha Grande een gevangeniseiland waar de zwaarste criminelen van Brazilië vastzaten.

Het eiland had dus zeker niet de ideale reputatie. Tegenwoordig kun je nog slechts in het laagseizoen het geluk hebben één van de enige bezoekers op het autoloze eiland te zijn.

Blonde Brazilianen

In 1502 werd Ilha Grande bij toeval ontdekt door de Portugees André Gonsalves. De volgende eeuwen heersten de Portugezen, Spanjaarden en Nederlanders er.

Vooral wij hebben duidelijke sporen nagelaten. Nog altijd kom je op Ilha Grande vrij veel gebruinde Brazilianen tegen met blonde haren en blauwe ogen.

Vila do Abraão en de stranden

Een veerboot vanaf Mangaratiba of Angra dos Reis zet je af bij de enige noemenswaardige nederzetting op het eiland, Vila do Abraão.

Het schattige dorpje met zijn witte kerkje en gekleurde huisjes is de plek waar je logeert in een pousada. Je wordt wakker, slaat de deuren van je balkonnetje open en kijkt uit over een glitterende zee.

Er zijn verschillende manieren om het eiland te verkennen. Je kunt een boot huren om de 106 stranden van het eiland te verkennen.

Je kunt ook een boottoer boeken die je langs de stranden vaart, terwijl je ontspannen op het dek ligt. Als je al een strand op het oog hebt kun je een lokale visser vragen je er heen te brengen.

Praia Lopes Mendes

Het ultieme strand op Ilha Grande is Praia Lopes Mendes. Voor de groene jungle ligt een strook wit zand. Het heldere zeewater rolt tussen heuvels en rotsen het strand op.

Liggend onder een palmboom eet je de verse sandwich die je die ochtend hebt gekocht in Abraão. Na een dutje - het is vermoeiend, zo'n dag op een bounty eiland - fris je op met een duik in de zee. Aan je voeten geen kwallen of scherpe schelpen. Slechts de zachte witte zandbodem.

Wandelen naar Praia Lopes Mendes

Ben je wat sportiever ingesteld, dan is het een aanrader te voet naar Praia Lopes Mendes te gaan. De tocht van ongeveer drie uur neemt je mee over heuvels langs panoramische uitzichten over het eiland.

Het zoute zweet spoel je na de mooie wandeling af in de zee van Praia Lopes Mendes, de ultieme beloning. In plaats van de lange wandeling terug te maken, laat je je aan het einde van de dag ophalen door een lokale visser. Terug naar de bewoonde wereld Abraão.

Wat is er te doen op Ilha Grande?

  • Loop naar de andere kant van het eiland. Na een lange tocht bevind je je in een soort spookstad. Vroeger was hier een gevangenis met de meest gevaarlijke criminelen. Nu vind je er een van de prachtigste stranden die je ooit hebt gezien.
  • Loop langs het water over de verschillende strandjes. Zo klim je over de stammen van bomen en kom je langs natuurlijke glijbanen.
  • Als je aankomt, zie je de papegaaienberg. De rots lijkt op het hoofd van een papegaai en vormt een bizar uitzicht.
  • Schrik niet als de stroom weer eens uitvalt. Regen, wind of mankementen hullen het hele eiland soms in het donker. Iedereen staat gewoon even stil en als het licht opeens weer aangaat, vervolg je je pad.
  • Bezoek Praia Lopes Mendes. Het strand komt vaak voor in top 10 lijstjes met mooiste stranden van de wereld.

Reizen Ilha Grande

Meer Ilha Grande

Specialisten Brazilië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Suriname kenner
Sponsors