Mensen: indianen uit de Amazone

Mensen: indianen uit de Amazone

door Veerle Witte

De Braziliaanse bevolking bestond oorspronkelijk uit indianen, die in kleine stammen en semi-permanente dorpen in de Amazone en de kustgebieden van Brazilië woonden. De honderden stammen waren onder te verdelen in verschillende etnische groepen. De voornaamste waren de Guaraní, de Tupi en de Ge.

Voordat de Europeanen voet aan wal zetten in Zuid-Amerika, woonden er ongeveer vijftien miljoen indianen in Brazilië, die 1.300 verschillende talen spraken. Dit aantal verminderde snel na de kolonisatie door slavernij en de overdracht van Europese epidemieën. Nu leven er nog zo'n 200.000 indianen in Brazilië, voornamelijk in de Amazone.

ZELF NAAR Brazilië?

Bekijk alle 58 reizen naar Brazilië

Indianentaal

Het voortbestaan van veel indianenstammen wordt helaas bedreigd door de massale vernietiging van hun leefomgeving. Toch worden er in Brazilië nog steeds 180 indianentalen gesproken en wordt het aantal indianenvolkeren geschat op 220. Wetenschappers denken dat er nog zo'n veertig stammen in het Amazoneregenwoud leven die nog nooit in contact zijn gekomen met andere mensen.

Als toerist kun je sommige indianenstammen bezoeken in de Amazone. Vaak is dit hun enige bron van inkomsten. Ze maken sieraden van veren, noten, bessen en andere natuurlijke producten uit de jungle, die ze graag aan toeristen verkopen.

Reizen Brazilië

Specialisten Brazilië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Chili kenner
Sponsors