Feesten: Braziliaans carnaval

Feesten: Braziliaans carnaval

door Bob Römkens

Om het begin van de lente aan te duiden viert men in Brazilië carnaval. Geen carnaval zoals we dat gewend zijn in het zuiden van Nederland. In Brazilië weten ze pas echt wat feesten is.

Carnaval is het hoogtepunt van het jaar voor de meeste Brazilianen. Het hele land laat tijdens carnaval het werk neervallen. Bijna meer dan een week vinden er overal intense festiviteiten plaats. Zowel overdag als 's nachts. Deze feesten gaan gepaard met grote paradewagens, prachtig uitgedoste mensen, kleurrijke dansen en heel veel muziek.

ZELF NAAR Brazilië?

Bekijk alle 55 reizen naar Brazilië

Carnavalshoofdstad Rio de Janeiro

Het meest bekende Braziliaanse carnaval is dat van Rio de Janeiro. Tijdens carnaval staat Rio de Janeiro helemaal op zijn kop. Dit feest wordt overheerst door de samba. In de Sambódrome worden de optochten gehouden. Grote praalwagens voorzien van dansers rijden door dit 700 meter lange deel van de straat Rua Marquês de Sapucaí.

De toeschouwers die op de speciaal voorziene tribunes toekijken, genieten van een prachtig spektakel waarin verschillende sambascholen en wijken met elkaar concurreren. Vandaag de dag zijn dit er meer dan honderd en de groepen worden met het jaar groter. Net zoals in Nederland vallen er voor de participerende groepen ook in Brazilië verschillende prijzen te verdienen.

Openbare leven ontwricht

Tijdens carnaval naar Rio de Janeiro gaan is de duurste periode om de stad te bezoeken. Accommodaties en hotels kunnen vier keer duurder zijn dan normaal. Rust is ook nergens te vinden.

Overal zijn grote groepen mensen, veel winkels zijn gesloten en binnenlandse vliegmaatschappijen en het openbaar vervoer draaien zondag service dagen.

Verschillende soorten carnaval

Het feest in Brazilië is ontstaan uit een mix van Afrikaanse, Portugese en de indiaanse cultuur. De Portugezen hadden al een feest dat een paar dagen duurde. Dit feest werd vermengd met Afrikaanse en indiaanse invloeden. Vanaf 1870 gaan alle inwoners minstens één keer per jaar de straat op, om op allerlei verschillende manieren te dansen en te feesten.

Overal in Brazilië wordt carnaval gevierd. Hoewel het carnaval van Rio de Janeiro wereldwijd bekend is, is het carnaval in andere Braziliaanse steden zoals Olinda en Salvador minstens zo'n feest. De manier waarop het wordt gevierd, verschilt per stad.

Zo ben je in Rio de Janeiro eerder een toeschouwer van de dansende menigte in de optocht. In Olinda en Salvador dans je zelf met de hele meute mee.

Warm Carne Valle

Carnaval in Brazilië valt precies tegelijk met carnaval in Nederland. Officieel begint het op zaterdag en eindigt het op dinsdag. Het geluk dat de Brazilianen hebben in tegenstelling tot Nederland, is dat het tijdens carnaval in de Braziliaanse zomer valt.

Brazilië is overheersend katholiek. Het Braziliaanse carnaval wordt veertig dagen voor Pasen gevierd. Ondanks hun religie heeft de manier van carnaval vieren in Brazilië bijna niks meer te maken met het katholieke feest. Van oudsher is het carnaval een eetfestijn waarin mensen zich vol aten alvorens de vastentijd begon.

Tijdens carnaval ontvangt de toeristische sector in Brazilië driekwart van zijn jaarlijkse bezoekers en wordt er tachtig procent van het jaarlijkse bier verbruik geconsumeerd. De nationale kater die de Brazilianen na carnaval hebben kan dus letterlijk worden genomen.

Reizen Brazilië

Specialisten Brazilië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Colombia kenner
Sponsors