Mamirauá Reserve
-
- Algemene ervaring
- Natuur
- Stranden
- Wildlife
- Overige activiteiten
- Bereikbaarheid

Mamirauá Reserve

door Josephine Meijer

Het Mamirauá Reserve ligt in de Amazonebekken en is de enige plek waar de Uakari aap voorkomt. Het is een prachtig natuurgebied waar ecotoerisme aan een sterke opmars bezig is.

Een vuurrood, kaal apenhoofdje kijkt je aan. De blik duurt hooguit een seconde. Dan verdwijnt het langharige lijf tussen de bomen van het Mamirauá Reserve, in het westen van de Amazonebekken in het centrale noorden van Brazilië.

ZELF NAAR Brazilië?

Bekijk alle 58 reizen naar Brazilië

Niet veel bezoekers hebben echter het geluk de zeldzame Uakari aap te zien. ​Het Mamirauá Reserve is de enige plek waar de Uakari aap voorkomt. Het is een prachtig natuurgebied waar ecotoerisme aan een sterke opmars bezig is

Uakari aap

Het Mamirauá Reservaat is omwille van de bijzondere aapsoort in 1980 opgezet door de Braziliaan José Márcio Ayres. Voluit heet het park Mamirauá Sustainable Development Reserve.

Tefé, de enige nabijgelegen stad, is de springplank naar het reservaat. Over een brede rivier vaart een speedboot je er naartoe. In Mamirauá komt de tot dan stille amazone plotseling tot leven.

Roze dolfijnen zwemmen met de boot mee. Op de oever warmt een zwarte kaaiman zich aan de zon. In de bomen spelen kapucijners en gillen doodshoofdaapjes. Luiaards slaan het tafereel rustig gade.

Vruchtbare overstromingen

Met zijn 57.000 vierkante kilometer is het Mamirauá reservaat groter dan Nederland. Je kunt er honderden vissen- en vogelsoorten spotten. Kleurrijke orchideeën prijken tussen de lianen die van de massieve bomen hangen. Enkele maanden per jaar overstroomt dit deel van de Amazone.

Doordat de Solimões en Japurá rivieren buiten hun oevers treden stijgt het waterpeil met zo'n twaalf meter.

Vruchtbaar slip blijft achter na het zakken van het waterpeil. Het regenwoud profiteert daar de rest van het jaar van. Het reservaat is tot beschermd gebied uitgeroepen, zodat dit bijzondere natuurverschijnsel ook in de toekomst de grond vruchtbaar kan houden.

Vissen verspreiden de zaden

Tijdens het droge seizoen kun je het regenwoud grotendeels te voet verkennen. In het natte seizoen glijd je in een houten kano tussen de metersdikke bomen door.

Vissen als de beroemde pirarucu zwemmen ineens over bospaden. Zij verspreiden, zonder dat ze dit zelf door hebben, zaden door het woud.

Ecotoerisme

Omringd door al het natuurschoon zou je bijna vergeten dat elke twintig seconden een stuk Amazone zo groot als een voetbalveld verdwijnt als gevolg van de boskap.

Ecotoerisme staat in Mamirauá dan ook hoog op de prioriteitenlijst. Het reservaat streeft naar een vorm van toerisme die zo min mogelijk sporen achterlaat en, waar mogelijk, zelfs helpt het regenwoud te behouden.

Verder leert de lokale bevolking duurzame methodes te gebruiken om in hun onderhoud te voorzien. Het ecotoerisme creëert bovendien werkgelegenheid voor de bevolking. Dit moet de bewoners van het oerwoud ervan weerhouden deel te nemen aan de grootschalige houtkap.

Uakari's Lodge

Het ecotoerisme groeit gestaag, maar staat uiteindelijk toch nog maar in de kinderschoenen. Niet alle aanbieders die zich verdringen op het vliegveld van Tefé zijn zo milieuvriendelijk als hun naam doet vermoeden. Een goede, wel geheel op het natuurbehoud gerichte ecolodge is Uakari's Lodge.

Een vijftal huisjes, verbonden met houten loopplanken, drijft op het water. Zonnepanelen zorgen voor energie; het regenwater wordt opgevangen.

Op de kleine houten veranda's wiegen hangmatten in de wind. Je kijkt er in alle rust naar het leven in de Amazonebekken. De lokale bevolking heeft zeggenschap over hoe de lodge wordt beheerd. Ze doen dienst als gids en delen in de opbrengst.

Wat is er te doen in Mamirauá Reserve?

 • Maak een jungletocht bij het punt waar de grenzen van Brazilië, Peru en Colombia samenkomen.
 • Spot piranha's, sidderalen, pijlstaartroggen, dolfijnen, waterslangen en zeekoeien tijdens een tocht door over amazone.
 • Kijk omhoog en sta versteld van alle kleurrijke vogelsoorten. Er zijn meer dan honderden verschillende vogelsoorten te spotten in dit gebied.
 • Ga back to basic en verblijf in een ecologische lodge. Zo kun je de natuur in al haar pracht nog meer waarderen.
 • Verblijf in een van de drijvende bungalows van de Uakari Floating Lodge. De lodge bevindt zich op 90 minuten varen vanaf Tefé. Kijk vanaf je drijvende veranda uit over de Amazone en luister naar de junglegeluiden.

Reizen Brazilië

Reviews Mamirauá Reserve

Mamirauá Reserve en Uakari Lodge (bezocht in februari 2017)

Review geschreven door Desirée van Hekesen op 05 december 2017

Als je op zoek bent naar een lodge midden in het Amazonewoud in Brazilië, ga dan naar het Mamirauá Reserve. In dit deel van de Amazone stijgt de waterspiegel elk jaar met meters! In de Uakari Lodge, die zich in dit gebied bevindt, kan je meerdere verblijven boeken. De lodge respecteert de natuur en de mensen en dieren die hierin leven!

Pluspunten Mamirauá Reserve

 • grootste populatie jaguars ter wereld
 • respect voor natuur
 • midden in de natuur

Minpunten Mamirauá Reserve

 • moeilijk te bereiken
Ultieme tip: Uakari Lodge: de nacht doorbrengen in een hangmat in het woud.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Uakari lodge Mamirauá reserve (bezocht in februari 2017)

Review geschreven door Desirée van Hekesen op 04 december 2017

Een week lang in de uakari lodge geweest in het Mamirauá reservaat. Wanneer je opzoek bent naar echte ongerepte natuur en een lodge die de natuur en de mensen die hier wonen, dan raad ik je de uakari lodge zeker aan! Alle excursies zijn goed georganiseerd, kleine groepjes en goede aandacht!

Pluspunten Mamirauá Reserve

 • grootste populatie jaguars
 • ecoresort
 • midden in de natuur

Minpunten Mamirauá Reserve

 • moeilijk te bereiken
Ultieme tip: Een nacht doorbrengen in de jungle in een hangmat
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Specialisten Brazilië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Amerika?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
 • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Suriname kenner
Sponsors