Rondreis Amazone Brazilië

Rondreis Amazone Brazilië

door Charlotte de Vries

In de Amazone zwemmen meer vissoorten rond dan in de Atlantische Oceaan. De rijke rivier splijt Zuid-Amerika met een lengte van 6.500 kilometer uiteen en op sommige plekken is ze zo breed als 40 kilometer. De immense hoeveelheid water heeft de kaders omgetoverd tot het weelderigste gebied ter wereld: een regenwoud zó machtig en zuurstofrijk dat het bekendstaat als de ‘longen van de Aarde’.

Maak een rondreis over de Amazone in Brazilië en ervaar de natuurmacht zelf. Vanaf Manaus verken je de Amazone per boot. Onderweg luister je naar de wilde geluiden van het oerwoud en spot je jaguars en roze rivierdolfijnen. Zo’n twee weken en 2.500 kilometer later kom je aan in Belém, waar je met een caipirinha op het strand bijkomt van je rondreis over de Amazone in Brazilië.

ZELF NAAR Brazilië?

Bekijk alle 58 reizen naar Brazilië

Wat zijn de mooiste bezienswaardigheden van Amazone Brazilië?

De uitvalsbasis voor het Amazonegebied is Manaus, een miljoenenstad die je niet snel verwacht in een regenwoud. Je boekt hier de beste tours, van budget- tot luxe tours, waarmee je vanaf je eigen hangmat of hemelbed de Amazone bewondert. Maak nog gauw een rondje door de supermarkt en ga dan aan boord van het schip, op naar de Encontro das águas, waar de gitzwarte Rio Negro en de zandkleurige Amazone samenvloeien.

Je vaart eerst in noordelijke richting naar een van de grootste rivierarchipellen ter wereld: de Anavilhanas. De archipel is 120 kilometer lang en bespikkeld met zo’n 400 eilandjes. Voel je een Robinson Crusoe en ga met een kajak op ontdekkingsreis. Je peddelt tot diep in het oerwoud van het Jaú National Park en Baixo Rio Branco- Jauaperi, gruwelt bij de honderden kaaimannen en vist sappige piranha’s uit het water.

Via Manaus trek je naar het oosten, richting de kust. Santarém is de toegangspoort tot Alter do Chão, het eerste luie dorpje op je to-do-lijst. In het droge seizoen komen hier allerlei stranden en zandbanken tevoorschijn. De meest bekende is Ilha do Amor, een eilandje met een groen hart en een spierwitte lijst te midden van een blauwgroene lagune. Je geniet er van de meest verse visgerechten aan een tafeltje in het water.

Vlakbij ligt het karakteristieke Amazonedorp Santa Luzia. Draai mee met de cablocogemeenschap en beleef het traditionele leven op de Amazone. Je komt langs eenvoudige hutjes en houten bruggetjes tijdens je tocht naar Platvoetje’s groene vallei Vale do Paraíso. Enorme bomen, zigzaggende rivieren, frisse meertjes en torenhoge watervallen zorgen voor de meest waanzinnige foto’s.

Serra do Ererê beschikt over gigantische rotsformaties die je uitzicht bieden op de vallei. Dit was het thuis van een van de oudste indianenvolkeren van Zuid-Amerika. Je bewondert hun 10.000 jaar oude rotstekeningen nog altijd in het gebied. De meest bekende plek om de geel, oranje en rode schilderingen te zien is bij de Serra do Paituna, waar je samen met een gids op bezoek gaat bij de indrukwekkende grot Pedra Pintada.

Vanaf Monte Alegre reis je verder naar Belém. Een paar dagen lang doe je niets anders dan genieten van je omgeving. Een schouwspel van kleurige nederzettingen, hutten op palen, wassende vrouwen, spelende kinderen, weelderige rivieroevers, roze dolfijnen, apen en watervallen trekt aan je voorbij. Af en toe ga je aan wal en ontmoet je de lachende bewoners van het Amazonegbied.

Tenslotte kom je aan in Belém. Je zal even moeten wennen aan de drukte van de stad, maar Belém is er één om van te genieten. Gekleurde koloniale gebouwen herbergen allerlei musea en restaurantjes, en wisselen af met hypermoderne wolkenkrabbers. Bovendien maak je er een uitstap naar Ilha Marajó, het grootste riviereiland ter wereld. Op dit eiland vind je meer fietsen dan auto’s en er struint op iedere hoek van de straat een waterbuffel rond. Smul hier van de beste buffelkaas en denk terug aan je prachtige rondreis over de Amazone in Brazilië!

Wat is de beste reistijd voor Amazone Brazilië?

Een regenwoud heet niet voor niets een regenwoud. Met andere woorden: vermijd het regenseizoen als dat kan. Niet alleen lopen de temperaturen enorm op in deze periode, veel mooie stranden en eilanden zijn overstroomd door de regen. De beste reistijd voor de Amazone is daarom het droge seizoen, van juli tot en met december.

Deze rondreis over de Amazone kan je zo lang maken als je zelf wilt: van één week tot wel drie weken. Dit is afhankelijk van de hoeveelheid natuurparken en dorpen je onderweg wil bezichtigen en hoe diep je het oerwoud in wil en durft te gaan. Daarnaast is het mogelijk om delen over te slaan met het vliegtuig of zelfs verder te varen naar Peru! It’s up to you.

Praktische informatie

Zorg voor de juiste vaccinaties en gezondheidsvoorzorgsmaatregelen vanwege de aanwezigheid van tropische ziekten. Neem lichte, ademende kleding mee, muggenwerende middelen en een goede regenkleding, want het klimaat is warm, vochtig en regenachtig. Boek een ervaren lokale gids voor veiligheid en om de rijke biodiversiteit van de Amazone te verkennen. Respecteer de inheemse gemeenschappen en hun cultuur, en wees bewust van de ecologische impact van je reis, aangezien dit kwetsbare ecosysteem beschermd moet worden voor toekomstige generaties.

Routebeschrijving

Manaus en Belém zijn de meest bekende steden vanwaar je het Amazonegebied kunt ontdekken, maar er zijn ook kleinere plekken zoals Nova Airão en Santarém die als perfecte uitvalsbasissen dienen. Wat je startpunt ook is, je kan de Amazone alleen op met een tour. Boek deze in de stad van vertrek bij een gerenommeerde maatschappij.

Als je niet al te veel tijd hebt, is het handig om een vlucht te pakken tussen Manaus en Santarém. Heb je juist tijd te over? Voeg dan de Peruaanse Amazone toe aan je rondreis! Je vaart vanaf Manaus naar Santa Rosa, stapt over op een andere boot en stroomt zo verder het oerwoud in.

Ga je dit avontuur liever aan met een goede reisorganisatie? Bekijk hier het aanbod voor een waanzinnige rondreis over de Amazone in Brazilië!

Fotocredits: Neil Palmer | Nicolas Rénac

Reizen Brazilië

Foto's & video's Rondreis Amazone Brazilië

Specialisten Brazilië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Brazilië kenner
Sponsors