Ilha de Marajó Jouw vakantie naar Zuid-Amerika begint hier!

Ilha de Marajó

door Katja Keuchenius

Ilha de Marajó is een heel slaperig, tropisch eilandje voor de kust bij Belém in het noordoosten van Brazilië. Waterbuffels leven er in de palmmoerassen.

Het eiland, dat met ruim 40.000 vierkante kilometer ongeveer even groot is als Nederland, ligt vlak voor de monding van de Amazone rivier in de Atlantische Oceaan. In het regenseizoen staat de oostelijke helft van Ilha de Marajó minstens een meter onder water.

ZELF NAAR Ilha de Marajó?

Bekijk alle 1 reizen naar Ilha de Marajó

Huizen op palen

De landwegen worden dan ook niet intensief gebruikt. Het meeste transport gaat over de twintig grote rivieren die over het eiland stromen. Veel huizen staan op een verhoging. Er wonen ruim 250.000 mensen op Ilha de Marajó.

Over de met gras begroeide paden beweeg je je voort met een roestige fiets. Insecten zoemen om je hoofd. Langs de waterkant staan dichte mangrove bossen in het water. Een groep waterbuffels steekt onverstoord het pad over. Zij krijgen voorrang op Ilha de Marajó, aan de noordoostkust van Brazilië.

Wildlife

Als de buffels voorbij zijn, fiets je langzaam verder door de warme, vochtige lucht. Ergens in de grasvlakte naast het pad schrikt een groep rode Ibissen op. In een zwerm vliegen de dieproze vogels met lange, gekromde snavels tegelijk omhoog. Zij steken scherp af tegen de donkergroene achtergrond van het oerwoud.

In het tropische klimaat op Ilha de Marajó huist een uiteenlopende flora en fauna. Het Noorden van het eiland bestaat uit palmmoerassen met een ecologie waarover nog weinig bekend is. Verder leven er op het eiland vooral veel slangen.

Stadjes van Ilha de Marajó

Een stukje verderop sla je af richting de kust. Het strand is verlaten. Een kleine, houten vissersboot dobbert vlak voor de kust. De vissers zitten met petjes onderuitgezakt op de reling.

De kuststadjes op het eiland leven voornamelijk van visvangst. Ook de waterbuffels zijn een belangrijke inkomstenbron. Volgens een legende zijn ze vanaf een zinkend schip, dat op weg van India naar Frans Guyana voorbij de Braziliaanse kust voer, naar Ilha de Marajó gezwommen.

Voor de ontdekking van Columbus woonde op het eiland het Marajoara volk. Zij bouwden hun huizen op heuvels en bakten grote urns, beschilderd met rode, zwarte en witte afbeeldingen van dieren en planten. De potten zijn een geliefde souvenir in de regio Pará.

Reizen Ilha de Marajó

Specialisten Brazilië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

ZuidAmerika.nl kenner
Sponsors