Jericoacoara
-
- Algemene ervaring
- Beziens­waardigheden
- Locals
- Restaurants
- Veiligheid
- Stranden

Jericoacoara

door Josephine Meijer

De zonsondergangen op Jericoacoara zijn beroemd. Vooral in juni en juli. De badplaats in het noorden van Brazilië is ook een goede surfspot. De omgeving verken je bij voorkeur te paard.

Verstopt aan de Atlantische kust van Brazilië, in het uiterste noorden van Brazilië, 300 kilometer ten noorden van Fortaleza, ligt het vissersdorpje Jericoacoara. Hier laten de zon, sterren en de maan zich van hun beste kant zien. Hoge zandduinen bewegen mee met de wind aangevoerd vanuit Afrika duizenden kilometers verderop. Je kunt er luieren op uitgestrekte stranden en surfen op de beste golven van Brazilië.

ZELF NAAR Jericoacoara?

Bekijk alle 2 reizen naar Jericoacoara

Groot geworden door hippies

Haar isolatie vormt Jericoacoara's grote aantrekkingskracht. Het dorpje bestaat uit simpele huisjes langs een handvol onverharde zandwegen. Er is geen straatverlichting, geen geldautomaat en slechts een enkele telefoon. Het is een urenlange tocht vanuit Fortaleza.

De geschiedenis van het vissersdorpje is klassiek. In 1500 zette ontdekkingsreiziger Vincente Yanez voet aan wal. Hij was kapitein bij de vloot van Columbus. Daarna was Jericoacoara eeuwenlang een klein vissersdorp. In 1970 kwamen de hippies om de hoek kijken en werd het dorp langzaamaan toeristischer.

In een taxi naar Jericoacoara

Een taxi richting Jericoacoara is een stuk duurder dan de bus, maar scheelt de helft van de reistijd en het is een stuk comfortabeler. Je wordt afgezet in Jijoca, waar tevens de dichtstbijzijnde bank is.

Vanaf daar slinger je met een terreinwagen over de duinen naar Jericoacoara, waar nog altijd slechts duizend inwoners wonen.

Tenzij je een geoefende duincoureur bent, kom je alleen met een chauffeur heelhuids aan in het dorp. Bovendien kun je op die manier met volle aandacht genieten van het landschap vol torenhoge duinen, kristalachtige duinmeren en vele riviertjes.

De rots Pedra Furada

Het symbool van Jericoacoara is de rots Pedra Furada. De tien meter hoge 'verveelde steen' staat als een soort toegangspoort voor de kust.

Tussen half juni en eind juli zie je, precies door het gat in de rots, de zon in de zee zakken. Dankzij Jericoacoara's noordelijke ligging is het de enige plek in Brazilië waar de zon in je blikveld het water raakt.

Por do Sol

Ook de rest van het jaar is de zonsondergang Jericoacoara's overigens prachtig. Vanaf de metershoge duin Por do Sol kijken tientallen mensen hoe de immense oranje bol in de oceaan verdwijnt.

Na zonsondergang is er geen ander licht dan dat van de maan en de sterren, die maar op weinig plekken zo helder en krachtig zijn als in Brazilië.

Surfen bij Jericoacoara

Het landschap van veranderlijke witte duinen, moerassen en mangroven is een kwetsbaar ecosysteem. Daarom werd het in 2002 uitgeroepen tot een nationaal park. Dit park strekt zich uit over 200 vierkante kilometer. Deze bescherming voorkomt bijvoorbeeld de aanleg van wegen.

Jericoacoara staat bekend als een van de beste surfspots van de wereld. Het Malhada strand is favoriet bij wind- en kitesurfers. De beste surfmaanden zijn die tussen juli en januari. Dit is tevens het hoogseizoen in Jericoacoara.

Paardrijden

Het hele jaar schommelt de temperatuur tussen de twintig en dertig graden. De eerste zes maanden van het jaar zijn echter de droogste op het eiland.

De bijzondere omgeving rond het dorpje kun je te paard of in een duinbuggy verkennen. Je galoppeert door de branding of scheurt door het zand. In beide gevallen blaas je, omringd door een mijlenver uitzicht, uit op de hoogste duinen.

Wat is er te doen in Jericoacoara?

 • Beklim de zandduinen en bekijk de fantastische zonsondergang vanaf de top. Waaghalzen kunnen met een board van de duinen 'surfen'.
 • Ga mee de zee op met de gekleurde vissersbootjes. Vang de verste vis en grill ze later tijdens een barbecue op het strand.
 • Huur een duinbuggy en verken alle uitgestrekte stranden en zandduinen.
 • Als het zeewater laag staat kun je een wandeltocht maken langs het strand naar het symbool van Jericoacoara: de Pedra Furada. Hier bekijk je een unieke zonsondergang tussen half en eind juni, wanneer de zon precies door de rots schijnt.
 • Het dorpje bestaat uit vijf zandwegen waaraan verschillende bars en restaurants zijn gevestigd. Wandel 's avonds door de straten gevuld met forro muziek, of zoek een hangmat uit op het strand en ervaar de laid back sfeer waar Jericoacoara om bekend staat.

Reizen Jericoacoara

Meer Jericoacoara

Reviews Jericoacoara

Beste surfdorp! (bezocht in juni 2016)

Review geschreven door Peter Jan Kok op 30 juni 2017

Dit is precies een dorp zoals je je voorstelt bij een echt tropisch dorp. Met je blote voeten in het zand naar het strand, restaurant en de duinen. Super koel om met een buggy door de duinen te racen, en in de mooiste lagunes te zwemmen! Heengaan!

Pluspunten Jericoacoara

 • goedkoop
 • leuke mensen
 • gastvrij

Minpunten Jericoacoara

 • slecht bereikbaar
Ultieme tip: TIROL HOSTEL! Super gezellig hostel!
Aangeraden voor: Backpackers, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Specialisten Brazilië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Amerika?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
 • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Chili kenner
Sponsors