Chapada Diamantina National Park Jouw vakantie naar Zuid-Amerika begint hier!
6,7
8,0 Algemene ervaring
9,0 Natuur
8,0 Stranden
5,0 Wildlife
7,0 Overige activiteiten
3,0 Bereikbaarheid

Chapada Diamantina National Park

door Veerle Witte

Bergen die uit de groene wildernis vanuit het niks steil omhoog rijzen, grotten met helderblauw water en hoge watervallen. Chapada Diamantina is een bijzonder nationaal park in het hart van de staat Bahia, in het noordoosten van Brazilië. Als je even zin hebt in iets anders, ga je hier naartoe!

Goudzoekers

In de negentiende eeuw ontdekken twee Duitse goudzoekers een enorme ader van diamanten in een regio van ongewone rotsformaties, ondergrondse rivieren, watervallen, valleien en bergen. Er volgt een stormloop van goudzoekers, die de stad Lençois stichten als basis voor de verkenningstochten in het gebied dat nu bekend staat als Chapada Diamantina.

ZELF NAAR Chapada Diamantina National Park?

Bekijk alle 2 reizen naar Chapada Diamantina National Park

Als er na jaren ontginning geen diamanten meer worden gevonden loopt het gebied langzaam leeg. De natuur krijgt hierdoor vrij spel en het gebied, met een oppervlakte van maar liefst 154.000 vierkante meter, wordt in 1985 uitgeroepen tot nationaal park.

Het prachtige rotslandschap doet denken aan de tafelbergen in Venezuela. Chapada Diamantina heeft echter nog veel meer te bieden dan mooie uitzichten over valleien en regenwouden. Zwem in watervallen en in verborgen helderblauwe meertjes.

Koloniaal Lençois

Het stadje Lençois ligt in het centrum van al het natuurschoon en is officieel erkend door de Braziliaanse regering als historisch monument. De straten van Lençois worden gesierd door kinderkopjes en schattige huisjes in pasteltinten.

Het kleurrijke koloniale stadje is het perfecte vertrekpunt om Chapada Diamantina te verkennen. Je maakt verschillende dagtripjes vanuit Lençois naar Chapada Diamantina, maar ook meerdaagse tochten waarbij je slaapt in een tent.

Verstopte grotten en meren

Bezoek de bekendste grotten van Chapada Diamantina: Poço Azul en Poço Encantado. Daar vind je verbluffend mooie ondergrondse meertjes. Zet je duikbril op en spring in het heldere koele water van Poço Azul. Het licht dat de grot binnenvalt, schittert in het felblauwe water.

Een makkelijke hike langs verschillende pooltjes waarin je heerlijk zwemt, is naar Riberão do Meio. Aan het einde vind je een natuurlijke reuzenglijbaan. Klim langs de rotsen omhoog en glij met hoge vaart het zoete water in.

Hoogste waterval Brazilië

Natuurlijk kom je hier niet alleen om te zwemmen. Klim naar één van de hoogste toppen van Chapada Diamantina, Morro do Pai Inácio, ongeveer 27 kilometer ten noordwesten van Lençois. Een gemakkelijk maar steil pad brengt je naar de 1.120 meter hoge top. Geniet van een prachtig uitzicht over bergen en valleien.

Je bent nog lang niet uitgekeken. Naast nog meer grotten, rivieren en meertjes, vind je ook de hoogste waterval van Brazilië in dit veelzijdige natuurpark. De Cachoeira da Fumaça, letterlijk vertaald 'rookwaterval' door het opstuivende water, heeft een vrije val van maar liefst 382 meter.

Vraag de gidsen in Lençois naar alle mogelijkheden in Chapada Diamantina: varen, paardrijden, hiken of zwemmen bij de grotten, meertjes, rivieren, bergen en valleien. Het kan allemaal.

Wat is er te doen in Chapada Diamantina?

 • Hike omhoog naar de top van de berg Morro do Pai Inácio. Dit is de hoogste berg van Chapada Diamantina en vanaf de top heb je een geweldig uitzicht over de valleien!
 • Glij van de natuurlijke glijbaan tijdens de hike naar Riberão do Meio.
 • Ga op pad met een goede gids. Zij kunnen je de beste plekjes van Chapada Diamantina laten zien.
 • Bezoek de helderblauwe meertjes in verborgen grotten en neem een verfrissende duik!
 • Bezoek de hoogste waterval van Brazilië. Je kunt helemaal vanaf boven bekijken door daarheen te hiken of van wat lageraf. Beide uitzichten zijn fantastisch!

Reizen Chapada Diamantina National Park

Reviews Chapada Diamantina National Park

Chaapda Diamantina National Park (bezocht in oktober 2017)

Review geschreven door Jesse Simonis op 25 november 2019

Op 8 uur rijden van Salvador ligt het national park Chapada Diamantina. Zeker de trip waard. Uitstekend voor hiken en zwemmen in, en onder de vele watervallen.
Binnen het park kan je verschillende mooie plekken bewonderen waaronder de 80 meter hoge waterval Cachoeira da Fumaça

Pluspunten Chapada Diamantina National Park

 • natuur

Minpunten Chapada Diamantina National Park

 • auto nodig
Ultieme tip: Ontdek de watervallen
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Bijzonder (bezocht in oktober 2015)

Review geschreven door Marloes Ydema op 29 december 2017

Een geweldig natuurpark in de Braziliaanse staat Bahia. Een ongekend mooi landschap vol bossen, rotsen, kliffen, grotten en meren. Een wandeling naar de bekende waterval 'Cachoeira da fumaça' is zeker een aanrader. Een wandeling over de eeuwenoude paden onder leiding van een gids is voor zowel ervaren als minder ervaren wandelaars goed te doen. U kunt genieten van vele prachtige uitzichten, of een duik nemen in een van de vele meren, met als afsluiter genieten van een prachtige zonsondergang!
In de bijgelegen plaats Lençóis zijn deze wandelingen eenvoudig te boeken bij een van de vele aanbieders. Een lunchpakket is daarbij inbegrepen. Denk zelf aan goed stevig schoeisel, water, zonbescherming en natuurlijk uw camera!

Pluspunten Chapada Diamantina National Park

 • Geweldige natuur
 • Wandelingen met ervaren gidsen makkelijk te boeken
 • Overnachtingsmogelijkheden
Ultieme tip: Deze trip gewoon plannen!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Bezoek Chapada Diamantina! (bezocht in juni 2017)

Review geschreven door olivier van herck op 27 juni 2017

Alle Brazilianen kennen het, maar in Europa is het nagenoeg onbekend: Nationaal Park Chapada Diamantina. Het is een plateaux vormig gebergte ter grootte van Nederland op zo'n 400 kilometer van Salvador. Historisch was het gebied belangrijk voor het goud en de diamanten die in de rivieren gevonden werden. Tegenwoordig zijn het de vele watervallen, grotten en prachtige uitzichten die de toeristen aantrekken. De uitvalsbasis voor de verkenning van Diamantina is het pittoreske Lencois, dat met zijn beschermde status veilig en rustiek aanvoelt.

De bezienswaardigheden liggen ver uit elkaar en zijn alleen te bereiken via onverharde wegen. Ze zijn zelf te bezoeken met een huurauto, al is een georganiseerde tour vanuit Lencois de beste optie om gemakkelijk de hoogtepunten van het park te bezoeken. De klassieke tour gaat naar het noordwestelijke deel. Op één dag wandelden we langs de rivier naar de Devil’s pool en waterval, daalde we af tot in de gigantische grotten 'Gruta da Lapa Doce' en zwommen we in de Pratinha waar visjes ons eelt van de voeten aten en we sloten de dag af bovenop het Pai Inácio plateaux met de zonsondergang over de adembenemende vallei. Het weer is wel een belangrijk bepalende factor voor het uitzicht.

Een andere, meer uitdagende excursie is een wandeling naar de Fumaca waterval. Een vijf uur lange hike bovenop een plateaux tot aan de waterval. Eenmaal boven word je beloond met een vleugje adrenaline, tenminste wie durft, want wil je de waterval zien, dan moet je wel over het randje durven te kijken. De waterval is zo hoog dat het water de grond niet bereikt, maar halverwege verdampt in een spookachtig mistwolk.

De excursies zijn wat aan de dure kant, maar daartegenover staan Engelssprekende gidsen, wat bijzonder is in Brazilië, kleine groepen van maximaal zes personen, een uitgebreid lunchbuffet en een heel afwisselende dag met grotten, watervallen, zwemmen en hiken.

6,7
8 Algemene ervaring
9 Natuur
8 Stranden
5 Wildlife
7 Overige activiteiten
3 Bereikbaarheid

Pluspunten Chapada Diamantina National Park

 • veel natuur
 • rust
 • actieve mogelijkheden
 • varierende activiteiten

Minpunten Chapada Diamantina National Park

 • toeristisch
 • moeilijk bereikbaar op eigen gelegenheid
 • veel kans op regen
Ultieme tip: In een 3 daagse hike wandel je tussen prachtige valleien, slaapt 's avonds in tent of bij locals en komt langs de Fumaca waterval die je van onder kan bewonderen.
Aangeraden voor: Gezinnen, Stellen, Avonturiers, Luxe reizigers, Natuurliefhebbers

Specialisten Brazilië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Amerika?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
 • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

ZuidAmerika.nl kenner
Sponsors