Chapada Diamantina National Park
Like ons op Facebook

Chapada Diamantina National Park

door Veerle Witte

Bergen die uit de groene wildernis vanuit het niks steil omhoog rijzen, grotten met helderblauw water en hoge watervallen. Chapada Diamantina is een bijzonder nationaal park in het hart van de staat Bahia, in het noordoosten van Brazilië. Als je even zin hebt in iets anders, ga je hier naartoe!

Goudzoekers

In de negentiende eeuw ontdekken twee Duitse goudzoekers een enorme ader van diamanten in een regio van ongewone rotsformaties, ondergrondse rivieren, watervallen, valleien en bergen. Er volgt een stormloop van goudzoekers, die de stad Lençois stichten als basis voor de verkenningstochten in het gebied dat nu bekend staat als Chapada Diamantina.

Als er na jaren ontginning geen diamanten meer worden gevonden loopt het gebied langzaam leeg. De natuur krijgt hierdoor vrij spel en het gebied, met een oppervlakte van maar liefst 154.000 vierkante meter, wordt in 1985 uitgeroepen tot nationaal park.

Het prachtige rotslandschap doet denken aan de tafelbergen in Venezuela. Chapada Diamantina heeft echter nog veel meer te bieden dan mooie uitzichten over valleien en regenwouden. Zwem in watervallen en in verborgen helderblauwe meertjes.

Koloniaal Lençois

Het stadje Lençois ligt in het centrum van al het natuurschoon en is officieel erkend door de Braziliaanse regering als historisch monument. De straten van Lençois worden gesierd door kinderkopjes en schattige huisjes in pasteltinten.

Het kleurrijke koloniale stadje is het perfecte vertrekpunt om Chapada Diamantina te verkennen. Je maakt verschillende dagtripjes vanuit Lençois naar Chapada Diamantina, maar ook meerdaagse tochten waarbij je slaapt in een tent.

Verstopte grotten en meren

Bezoek de bekendste grotten van Chapada Diamantina: Poço Azul en Poço Encantado. Daar vind je verbluffend mooie ondergrondse meertjes. Zet je duikbril op en spring in het heldere koele water van Poço Azul. Het licht dat de grot binnenvalt, schittert in het felblauwe water.

Een makkelijke hike langs verschillende pooltjes waarin je heerlijk zwemt, is naar Riberão do Meio. Aan het einde vind je een natuurlijke reuzenglijbaan. Klim langs de rotsen omhoog en glij met hoge vaart het zoete water in.

Hoogste waterval Brazilië

Natuurlijk kom je hier niet alleen om te zwemmen. Klim naar één van de hoogste toppen van Chapada Diamantina, Morro do Pai Inácio, ongeveer 27 kilometer ten noordwesten van Lençois. Een gemakkelijk maar steil pad brengt je naar de 1.120 meter hoge top. Geniet van een prachtig uitzicht over bergen en valleien.

Je bent nog lang niet uitgekeken. Naast nog meer grotten, rivieren en meertjes, vind je ook de hoogste waterval van Brazilië in dit veelzijdige natuurpark. De Cachoeira da Fumaça, letterlijk vertaald 'rookwaterval' door het opstuivende water, heeft een vrije val van maar liefst 382 meter.

Vraag de gidsen in Lençois naar alle mogelijkheden in Chapada Diamantina: varen, paardrijden, hiken of zwemmen bij de grotten, meertjes, rivieren, bergen en valleien. Het kan allemaal.

Wat is er te doen in Chapada Diamantina?

  • Hike omhoog naar de top van de berg Morro do Pai Inácio. Dit is de hoogste berg van Chapada Diamantina en vanaf de top heb je een geweldig uitzicht over de valleien!
  • Glij van de natuurlijke glijbaan tijdens de hike naar Riberão do Meio.
  • Ga op pad met een goede gids. Zij kunnen je de beste plekjes van Chapada Diamantina laten zien.
  • Bezoek de helderblauwe meertjes in verborgen grotten en neem een verfrissende duik!
  • Bezoek de hoogste waterval van Brazilië. Je kunt helemaal vanaf boven bekijken door daarheen te hiken of van wat lageraf. Beide uitzichten zijn fantastisch!
Like deze pagina

Reizen Chapada Diamantina National Park

Specialisten Brazilië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners!

Aanmelden nieuwsbrief

Peru kenner
Sponsors