Rondreis Zuid-Brazilië

Rondreis Zuid-Brazilië

door Charlotte de Vries

Brasíííl, la la la la la la la laaa! Alleen al van de naam Brazilië worden we vrolijk! Want Brazilië is synoniem aan carnavalsoptochten, de overweldigende Amazone, kleurige koloniale steden, natuurwonderen zoals de Iguaçu Falls en tropische paradijsjes als Copacabana.

Als je alle bezienswaardigheden wil zien, moet je maanden en maanden voor je rondreis door Brazilië uittrekken. Waarschijnlijk heb je niet zoveel tijd. Begin in dat geval met een rondreis door Zuid-Brazilië. De 2.500 kilometer lange rit van Porto Alegre naar Rio de Janeiro duurt ongeveer twee weken. Onderweg bewonder je een aantal van de mooiste bezienswaardigheden van Brazilië. Dus pak je koffers en reis mee naar Zuid- Brazilië!

ZELF NAAR Brazilië?

Bekijk alle 58 reizen naar Brazilië

Bezienswaardigheden Zuid-Brazilië

Zuid-Brazilië omvat de drie meest welvarende staten van het land: Paraná, Santa Catarina en Rio Grande do Sul. Dat merk je zodra je het vliegveld van handelsstad Porto Alegre uitstapt en je een skyline van wolkenkrabbers en neoclassisistische gebouwen tegemoetkomt. Een hypermoderne stad, maar ook een beetje grimmig. Je reist daarom al snel verder naar het Parque Nacional de Aparados da Serra, de Braziliaanse Grand Canyon.

Terwijl je nog duizelt van de torenhoge Aparados da Serra, word je alweer verpletterd door je volgende bestemming: Foz do Iguaçu. Hier bewonder je de 2,7 kilometer lange Iguaçu Falls. Dit sprookjesachtige watergordijn bestaat uit bijna driehonderd watervallen die op een hoogte van tachtig meter naar beneden storten.

Curitiba brengt je weer even terug naar de realiteit. Deze futuristische universiteitsstad is volgens veel architecten het toonbeeld van stedenbouwkunde. De binnenstad is voor een groot gedeelte autovrij, er zijn enorme parken aangelegd en het openbaar vervoer is meer dan uitstekend. Curitiba is de perfecte plek om even op te laden voor je treinreis naar Morretes.

De treinreis is net zo goed een bezienswaardigheid als de bestemming. Zodra je Curitiba uit rijdt, daal je af naar het tropische regenwoud langs de kust. Je passeert groene bergen en valleien, zilverwitte stranden en authentieke vissersdorpjes. Tenslotte kom je aan in het historische centrum van Morretes, waar je geniet van een wandeling langs de rivier.

Next stop: São Paulo, een miljoenenstad die niet onder doet aan New York. Misschien schrikt het verschil tussen arm en rijk, de smog en het levensgevaarlijke verkeer je af. Maar zet even door. Neem een local in de arm en ontdek de talloze nachtclubs en bars, de waanzinnige restaurants en bloeiende kunstscene.

Paraty is iets makkelijker om van te houden. Deze eeuwenoude koloniale stad ligt te midden van bergen en jungle, aan een goudgele baai. Je krijgt zin in meer strandbestemmingen, en via Angro dos Reis vaar je naar Ilha Grande. Dit ongerepte eilandje is puur paradijs, gevuld met felgroen oerwoud en omlijnd door zilveren stranden. Hier relax je een paar dagen en snorkel je met zeeschildpadden.

En dan eindelijk, na bijna twee weken reizen door Brazilië, kom je aan in de stad waar iedereen het over heeft: Rio de Janeiro. Ook bekend als Cicade Maravilhosa (Prachtige Stad), dankzij haar weelderige bossen, glinsterende stranden en eilandjes voor de kust. Het is een icoon die nog meer iconen huisvest. Copacabana, Cristo Redentor en de Braziliaanse carnavalsoptocht zijn daar enkele van. Rio de Janeiro is de feestelijke eindbestemming van je rondreis door Zuid-Brazilië!

Beste reistijd Zuid-Brazilië

Zuid-Brazilië kent een tropisch klimaat. De zomermaanden januari en februari zijn voor Europeanen daardoor iets te heet en de wintermaanden juni tot september misschien net niet heet genoeg. De beste reistijd voor Zuid-Brazilië is daarom van maart tot en met mei en oktober tot en met december.

Verder raden we je aan om voor deze rondreis door Zuid-Brazilië tenminste twee weken uit te trekken. Zo hoef je niet te haasten en heb je genoeg tijd om flink van de stranden te genieten.

Routebeschrijving

Het openbaar vervoer in Brazilië is erg goed gergeld. De meest populaire manier van reizen is per bus: vrijwel elke stad beschikt over een busstation genaamd ‘Rodoviaria’, vanwaar bussen vertrekken naar andere steden en bezienswaardigheden. Er zijn goedkope bussen (convencional), ‘normale’ bussen (executivo) en luxe bussen (leitos) die je door heel Zuid-Brazilië voeren.

Een auto huren voor deze rondreis door Zuid-Brazilië raden we je niet direct aan. Niet alleen is een auto huren in Brazilië aan de prijzige kant, een deel van de reis leg je af per trein en boot. Treintickets voor de Serra Verde Express regel je in Curitiba en boottickets haal je in Angro dos Reis. Tip: op Ilha Grande kan je niet pinnen, dus sla hier nog snel wat contant geld in!

Hebben we je klaargestoomd voor een rondreis door Brazilië? Bekijk hier het aanbod van de beste reisorganisaties!

Fotocredits: Valdiney Pimenta

Reizen Brazilië

Specialisten Brazilië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Chili kenner
Sponsors