Salvador de Bahia
9,0
9,0 Algemene ervaring
9,0 Beziens­waardigheden
9,0 Locals
9,0 Restaurants
9,0 Veiligheid
9,0 Stranden

Salvador de Bahia

door Niels Posthumus

Salvador de Bahia is de stad van het carnaval dat nog groter - en leuker - is dan dat van Rio de Janeiro. Salvador de Bahia is een stad gevormd door drie en een halve eeuw slavernij. Nergens ter wereld conserveerden Afrikaanse slaven hun cultuur zo prachtig als in het oosten van Brazilië.

Niet alleen de donkere teint en het kroeshaar verraden de afkomst van 2,5 van de drie miljoen inwoners. Ook de keuken, religie, muziek en dans dragen in Salvador de Bahia een zwaar Afrikaans stempel.

ZELF NAAR Salvador de Bahia?

Bekijk alle 20 reizen naar Salvador de Bahia

Decadent Pelourinho

Salvador de Bahia stond eeuwenlang bekend als stad van de sensualiteit en decadentie. De Portugezen leefden er comfortabel vanaf 1549. De eerste hoofdstad van Brazilië was rijk door de suiker- en tabaksplantages in de omgeving, door de goud- en diamantmijnen én door de slavenhandel.

Het 'Pelourinho', het historische centrum, herinnert nog aan deze glorieuze dagen. De koloniale rijkdom druipt van de historische binnenstad af. Rijkdom verdient over de rug van Afrikaanse slaven, dat wel, maar het maakt de stad vandaag de dag niet minder sprookjesachtig.

Baia de Todos os Santos

Zeker niet nu de oude paleizen en kerken de laatste vijftien jaar voor tientallen miljoenen euro's zijn opgeknapt. In de vorige eeuw was het gebied vervallen tot een broeinest van criminaliteit en prostitutie.

Nu blinken de klinkers weer in de smalle straatjes. Verwarmen de heldere pastelkleuren. De houten balkonnetjes steken weer trots naar voren.

Salvador de Bahia ligt op een het schiereiland Baia de Todos os Santos, op een klif die aan de kust opeens tachtig meter loodrecht naar beneden valt. De afgrond deelt de stad op in de hoog gelegen Cidade Alta en de lagere strandwijken Cidade Baixa.

Geboortegrond Capoeira

Salvador de Bahia is de geboortegrond van Capoeira. Dit is de dansvechtsport die de West-Afrikaanse slaven ontwikkelden om hun onvrede af te reageren en tegelijkertijd herinneringen aan hun thuis op te halen. Het is een vechtsport op Afrikaanse beats.

In de keuken van Salvador de Bahia zie je Afrika duidelijke terug. In de eerste plaats aan de kleur van wat je eet. Veel typische lekkernijen in Salvador de Bahia zijn oranje. Gekleurd door de Afrikaanse Azeite-de-dendê olie. Bijvoorbeeld de gefrituurde deegballen die je overal langs de straat kunt kopen.

Candomblé religie

Ook hun religie hebben de Afrikaanse slaven nooit opgegeven, alle imposante katholieke kerken in de stad ten spijt. De Afrikaanse slaven leidden Portugese zendelingen om de tuin door hun traditionele goden te vereenzelvigen met rooms-katholieke heiligen. Hierdoor ontstond een mix van geloven, ook wel syncretisme genoemd.

De traditionele Afrikaanse Candomblé religie vond daarmee zijn plaats binnen het christelijke geloof. Als je de mogelijkheid hebt, neem dan een kijkje bij een Candomblé dienst, ook al versta je er niets van. De voertaal is nog altijd het Yoruba, de taal die mensen in West-Afrika enkele eeuwen terug spraken.

Meer informatie over de traditionele cultuur van de slaven vind je in het Museu Afro-Brasileiro.

Carnaval

Iets anders dat je zeker niet mag missen is het carnaval van Salvador. Volgens het Guinness Book of Records is dit carnaval met twee miljoen bezoekers het grootste straatfeest ter wereld.

Het mag dan dus minder bekend zijn dan het carnaval in Rio de Janeiro, maar het is wel groter - en volgens velen ook leuker.

Lukt het je niet Salvador de Bahia in de maand februari te aan te doen, ga dan 's nachts naar de wijk Vermelho. Dit centrum van het nachtleven in Salvador. Carnaval lijkt daar nooit ver weg.

Wat is de beste reistijd voor Salvador de Bahia?

De ideale reistijd voor een bezoek aan Salvador de Bahia is tijdens de drogere periodes van eind september tot en met november en van maart tot en met mei. Gedurende deze maanden zijn de temperaturen aangenaam warm en is er minder kans op zware regenval. 

Ga voor uitgebreide informatie naar: beste reistijd Brazilië.

Wat is er te doen in Salvador de Bahia?

  • Wandel door Pelourinho en waan je in de Portugese koloniale tijd. Deze UNESCO World Heritage site, bevindt zich in Cidade Alto. Je ziet er de oudste architectuur in de stad.
  • Vouw jezelf in onmogelijke houdingen tijdens een les capoeira . Bij de Fundação Mestre Bimba kun je van maandag tot en met vrijdag terecht voor lessen.
  • Bezoek de wereldberoemde carnaval in de stad. Dans vier nachten en drie dagen lang mee op de opzwepende sambabeats. Carnaval in Salvador wordt meestal in februari of maart gehouden.
  • Neem een kijkje bij een Candomblé ceremonie en zie hoe de West-Afrikaanse roots hun sporen hebben achtergelaten.
  • Ga surfen bij Piatã of drink caipirinha's bij het strand van Barra. Bahia heeft prachtige stranden waar je kunt genieten van de Braziliaanse levensstijl.

Reizen Salvador de Bahia

Meer Salvador de Bahia

Reviews Salvador de Bahia

Salvador da Bahia (bezocht in oktober 2017)

Review geschreven door Jesse Simonis op 25 november 2019

Mooie stad in het noord-oosten van Brazilië met Portugese architectuur en een Nederlands tintje. Vriendelijke mensen. Capoera, samba en zee. Lekkere visgerechten en cachaça. Op een dag rijden van Chapada Diamantina National Park.

Pluspunten Salvador de Bahia

  • fijne atmosfeer

Minpunten Salvador de Bahia

  • criminaliteit
Ultieme tip: Neem een plaatselijke gids en verdiep je in de cultuur.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Cultuurliefhebbers

Specialisten Brazilië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Brazilië kenner
Sponsors