Rondreis natuur Brazilië

Rondreis natuur Brazilië

door Charlotte de Vries

Sta oog in oog met een jaguar, luister naar het gedonder van driehonderd watervallen tegelijk, zwem in water dat zo helder is als de lucht en ga op avontuur in een immense jungle. Deze rondreis door Brazilië begeleidt je naar een aantal wereldnatuurwonderen. De machtige Amazone en het kolossale watercomplex Iguaçu Falls zijn daar nog maar een paar van.

Je hebt na deze rondreis door de natuur van Brazilië het gevoel alsof je de hele wereld hebt gezien. Vanaf Rio de Janeiro maak je een immense omweg naar Salvador en leg je een afstand van maar liefst 11.700 kilometer af. Klaar om overdonderd te worden? Ga dan mee op een vierweekse rondreis door de natuur van Brazilië!

ZELF NAAR Brazilië?

Bekijk alle 58 reizen naar Brazilië

Bezienswaardigheden natuur Brazilië

Het startpunt van je rondreis door Brazilië is Rio de Janeiro. Rio is een bijzondere ontmoeting tussen stad en natuur. Wolkenkrabbers en koloniale gebouwen versieren spierwitte stranden, kleurrijke carnavalsoptochten zwieren langs enorme bergen, en het geheel is omsingeld door perfecte surfgolven en tropisch regenwoud. Maak vanaf Rio een jungletocht en reis naar het ongerepte eiland Ilha Grande.

Ten zuiden van Rio ligt het Parque Nacional de Aparados da Serra. Dit natuurpark herbergt de weelderige, Braziliaanse versie van de Grand Canyon. De Cânion do Itaimbezinho is een smalle, 5.800 meter lange spleet in de aarde en is omgeven door een van de laatste araucáira-bossen in Brazilië.

Het natuurspektakel wordt nóg groter in Foz do Iguaçu, waar de Iguaçu Falls je opwachten. Dit watergordijn is 2,7 kilometer lang en bestaat uit zo’n driehonderd watervallen. De kracht waarmee het water naar beneden stort is immens en hoor je al van ver. Al is het aan de prijzige kant, een helicoptervlucht over de Iguaçu Falls geeft je een adembenemend perspectief op de watervallen.

Je reist in noordelijke richting verder naar het lieflijke plaatsje Bonito. De bossen rondom Bonito zijn bespikkeld met grotten vol met donkerblauw water en kristalheldere meren die eerder lijken op natuurlijke aquaria. Trek verder het waterlandschap in en reis naar Pantanal. Met 210.000 vierkante kilometer is dit een van de grootste natuurreservaten ter wereld. Thuis van de capibara’s en de beste plek in Brazilië om jaguars te spotten.

De naam ‘Amazone’ alleen al brengt spontaan Discovery Channel-achtige taferelen in je hoofd. De 6.500 kilometer lange rivier, bespikkeld met eilandjes en omgeven door wild oerwoud, is de belangrijkste water- en zuurstofbron op de Aarde. Ga op verkenning en maak een tocht over het donkere water. Je wordt beloond met watervallen, authentieke vissersdorpjes en roze rivierdolfijnen.

Je vaart een weekje door het Amazonegebied en verlaat de boot in Belém. Laad een dagje op in een van de heerlijke restaurants voordat je de kust afreist naar het beeldige Parque Nacional dos Lençóis Maranhenses. Enorme duinen verrijken zeventig kilometer van de kustlijn en golven tot vijftig kilometer landinwaarts. Na het regenseizoen vormen helderblauwe poeltjes in de kuilen.

En dan is je rondreis door Brazilië alweer bijna tot een einde gekomen. Je bezoekt Salvador de Bahia, een waanzinnige koloniale stad gevuld met Afro-Braziliaanse kunst en muziek. Om bij te komen van alle nieuwe indrukken die je hebt opgedaan, pak je vanaf Salvador een ferry naar Tinharé. Hang in alle rust achterover op het zilverwitte strand van dit eiland, waar motorvoertuigen nog tot de verre toekomst behoren.

Beste reistijd natuur Brazilië

De beste reistijd voor Brazilië verschilt per regio, maar over het algemeen kan je het regenseizoen beter vermijden. Wij raden voor een rondreis door de natuur van Brazilië de maanden juni tot en met september aan. In deze periode zijn de stranden en eilanden van de Amazone goed zichtbaar, liggen er turkwazen poeltjes in Lençóis en stort de Iguaçu in volle glorie naar beneden.

Voor deze rondreis kan je zo lang doen als je wil; je raakt geen moment verveeld! Maar trek er tenminste drie á vier weken voor uit. Je duikt niet alleen de natuur in om een bucketlist af te vinken, maar ook om even tot rust te komen.

Routebeschrijving

Er zijn verschillende manieren waarop je deze rondreis door de natuur van Brazilië kunt afleggen. Je ontkomt alleen niet aan de ferry vanaf Salvador en de boottour over de Amazone. Regel de tour in de stad vanwaar je vertrekt: Manaus is een goede uitvalsbasis. Let er wel op dat je een gerenommeerder organisatie in de arm neemt.

De overige route kan je per huurauto of bus afleggen. Brazilië beschikt over uitstekende busverbindingen. In vrijwel elke bekende plaats vind je een busstation genaamd ‘Rodoviaria’, vanwaar je een bus pakt naar je volgende verre bestemming. Verkort je de afstanden liever met binnenlandse vluchten? Dan heb je geluk: ontzettend veel steden beschikken over luchthavens en met een ‘airpas’ reis je relatief voordelig.

Wil je dat een reisorganisatie deze unieke rondreis door de natuur van Brazilië regelt? Bekijk dan hier het aanbod van de beste reisorganisaties!

Fotocredits: Tambako

Reizen Brazilië

Foto's & video's Rondreis natuur Brazilië

Specialisten Brazilië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Brazilië kenner
Sponsors