Manaus

Manaus

door Veerle Witte

Verstopt in het hart van het Braziliaanse Amazonewoud ligt Manaus. Deze stad ligt zo afgelegen dat je er alleen per boot of vliegtuig kan komen. Vanuit Manaus begin je een tocht over de rivieren van de Amazone om nooit te vergeten.

De kleurige havenstad Manaus is het ideale vertrekpunt om de Amazone te verkennen. Op de hoek van iedere staat worden jungletours aangeboden. Kijk, vraag goed rond en pas op voor oplichters. Maar neem vooral ook even de tijd voor Manaus zelf!

ZELF NAAR Manaus?

Bekijk alle 8 reizen naar Manaus

Rijk door rubber

In de negentiende eeuw wordt er rubber gevonden in de jungle rondom Manaus, dat in die tijd nog een klein, nietszeggend stadje is. Door deze ontdekking groeit Manaus al snel uit tot een grote rijke stad. Tegenwoordig heeft deze moderne stad zo'n twee miljoen inwoners.

Begin twintigste eeuw daalt de rubberprijs drastisch en verarmt de stad. Pas in de jaren zestig bloeit de economie van de stad weer op. Prachtige gebouwen, zoals het neoklassieke operagebouw Teatro Amazonas, herinneren aan deze betere tijden in Manaus.

Parijs in de Amazone

De Mercado Municipal aan de Amazonerivier stamt ook uit deze periode. De architectuur van dit gietijzeren marktgebouw uit 1882 is gebaseerd op Les Halles: de vroegere marktplaats en het huidige winkelcentrum van Parijs. Dwaal door de levendige vis- en groentemarkten.

Andere bijzondere gebouwen uit de rubbertijd zijn het Rio Negro-paleis en de Drijvende Kade. Vergeet ook niet het Natuurhistorisch Museum en de dierentuin te bezoeken, waar je alles leert over het leven in de Amazone.

Witte en zwarte rivier

Een must-see is de Encontro das Águas (ontmoeting van de wateren) een stukje stroomafwaarts van Manaus. Hier ontmoeten het zwarte water van de Rio Negro en het bruinwitte water van de Rio Solimões elkaar. Kilometer na kilometer stromen de witte en de zwarte rivier zij aan zij.

Vanwege de verschillen in stroomsnelheid, temperatuur en dichtheid mengen deze wateren in eerste instantie niet, wat zorgt voor een uniek duo-penotti-effect. Het golvende zwart-wit tegelwerk van de beroemde Copacabana boulevard in Rio de Janeiro is geïnspireerd op dit bijzondere natuurverschijnsel. Mis het niet.

Roze dolfijnen

Er zijn nog vele andere dagtrips vanuit Manaus. Beklim de grootste en hoogste boom in het hele Amazonewoud, spot roze dolfijnen of zwem in het zwarte water van de Rio Negro vanaf één van haar witte zandstranden.

Nog beter is een meerdaagse tour of zelfs een tour van meerdere weken te maken. Je slaapt in een hangmat op de boot of in een jungle lodge. Kijk naar de Melkweg in de heldere hemel, terwijl je luistert naar het geluid van de brulkikkers. De Amazone is uniek.

Wat is er te doen in Manaus?

  • Ga als het kan naar een voorstelling in het Amazonetheater.
  • Bezoek het Natuurhistorisch Museum van Manaus. Je leert er alles over de bijzondere diersoorten in het Amazonewoud.
  • Sla eten en drinken in op de Mercardo Municipal. Je koopt hier ook hele fijne Amazonesouveniers.
  • Boek een geweldige tour over de Amazonerivier! Het is een ervaring die je nooit meer zal vergeten.

Reizen Manaus

Meer Manaus

Specialisten Brazilië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Brazilië kenner
Sponsors