Typisch: favela's van Rio de Janeiro

Typisch: favela's van Rio de Janeiro

door Jasmina Mahovac

Brazilië is economisch gezien één van de snelst groeiende landen ter wereld. Het Zuid-Amerikaanse land staat in 2011 op nummer acht van de rijkste landen ter wereld. Toch kent Brazilië vandaag de dag nog veel armoede. De armste mensen van de grote steden wonen in sloppenwijken die favela's worden genoemd.

In 1897 worden de eerste hutjes op de bergen van Rio de Janeiro gebouwd. De eigenaren van deze hutjes waren twintigduizend soldaten die na de oorlog tegen sekteleider Antônio Conselheiro in Rio de Janeiro terecht zijn gekomen. De berg noemen de soldaten Morro da Favela. Dit omdat er veel favela-planten groeien. Vanaf dat moment wordt iedere nieuwe sloppenwijk een favela genoemd.

ZELF NAAR Brazilië?

Bekijk alle 58 reizen naar Brazilië

Verhuizen naar de stad

Door de industrialisatie trekken steeds meer mensen van het platteland naar de stad op zoek naar werk. Gebrek aan geld is de reden dat ook zij zich vestigen in de favela's van Rio. Hierdoor groeit het aantal inwoners in de favela's.

Vandaag de dag tellen de favela's in Rio de Janeiro maar liefst drie miljoen inwoners met verschillende inkomens. Wonen in de favela's is namelijk gratis. Je betaalt geen huur, en water, licht en elektriciteit worden gemakkelijk afgetapt waardoor je hier geen maandelijkse kosten aan kwijt bent. De prijzen voor wonen in de stad zijn flink toegenomen en steeds meer mensen besluiten om hun huis in de favela's te bouwen.

Noodzakelijke naamsverandering

Tegenwoordig beschikken de meeste favela's over betere leefomstandigheden. Brazilië wil om deze reden dan ook af van de naam favela. De naam wordt geassocieerd met armoede en criminaliteit. Brazilianen noemen hun favela's daarom nu communities. Of de nieuwe naam ook door de rest van de wereld wordt geaccepteerd blijft de vraag.

WK Voetbal en Olympische Spelen

Omdat Brazilië gastland was voor het Wereldkampioenschap Voetbal in 2014 en de Olympische spelen van 2016, was, en is, het land intensief bezig met het opschonen van de favela's in Rio de Janeiro. Brazilië wil op deze manier de veiligheid tijdens deze twee grote gebeurtenissen vergroten.

Militairen stormen regelmatig de grootste favela's binnen om drugs- en wapenhandelaars te arresteren. Vervolgens bezetten zij de favela's door hun kazerne in de favela te vestigen en zo beter toezicht te houden.

Ook worden bewoners in sommige gevallen gedwongen om te verhuizen. Dit is bijvoorbeeld het geval voor de inwoners van Vila Autodromo in Rio de Janeiro. Door deze favela te verwoestten kon er een veilige doorgangsroute voor journalisten en sporters worden gebouwd. Ruim 750 gezinnen in verschillende woonzones werden door de opbouw van het WK Voetbal en de Olympische spelen gedwongen om te verhuizen.

Kunst en muziek

Kinderen in de favela's gaan alleen in de ochtend of in de middag naar school. Criminelen zien de jonge doelgroep als goede drugs koeriers en bieden ze geld om voor ze te werken. Veel arme kinderen zijn hier gevoelig voor. Hierdoor komen zij op jonge leeftijd al in aanraking met de verkeerde mensen.

Een grote groep Nederlandse organisaties zet zich in om de kinderen van de favela's te helpen. Zij proberen ze te beschermen door na schooltijd gratis programma's aan te bieden. Zo bestaan er speciale sport, kunst en muziekscholen. De aanwezigheid van deze organisaties in de favela's is effectief. Veel ex-drugssoldaten besteden hun vrije tijd niet meer aan criminele zaken. Zij maken nu deel uit van een percussie band of voetbalteam.

Ga jij Rio de Janeiro bezoeken en wil jij deze indrukwekkende favela's bezoeken? Dat kan! Verschillende touroperators organiseren tochten door de favela's van Rio.

Reizen Brazilië

Specialisten Brazilië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Suriname kenner
Sponsors