Rio de Janeiro
Like ons op Facebook
7,8
8,5 Algemene ervaring
9,0 Beziens­waardigheden
8,3 Locals
6,8 Restaurants
6,3 Veiligheid
8,3 Stranden

Rio de Janeiro

door Willeke van Doorn

Het beroemde Cristo Redentor beeld overziet stranden als de Copacabana en bohemien wijken als Santa Teresa en verwelkomt je in Rio de Janeiro. In Rio dans je de samba en vier je natuurlijk carnaval, het gigantische volksfeest dat onlosmakelijk met de stad verbonden is.

Rio de Janeiro is echter meer dan carnaval alleen. Wat wil je in één van de dichtstbevolkte steden ter wereld? Ingeklemd tussen de snel oprijzende bergkammen van het Tijuca National Park en de baai die ontdekkingsreiziger Gaspar de Lemos bij zijn aankomst in januari 1502 aanzag voor een rivier. Rio de Janeiro: de januari rivier.

Carnaval Rio

Wel is het carnavalsfeest typerend voor Rio. De stad van het hedonisme. De stad van sensualiteit. En vooral: de stad van de samba. De Caroicas, zoals de zeven miljoen inwoners van Rio heten, doen alles dansend. Het geeft de stad, die toch ook met zo veel armoede en geweld kampt, een ongekende energie.

Probeer Rio de Janeiro te bezoeken in de vier dagen voor Aswoensdag. De week waarin de hele stad de samba lijkt te dansen en zich overgeeft aan een bacchanaal van seks, drank en drugs. Bezoek tijdens carnaval het Sambodromo. Dit is de lange straat die je altijd op televisie ziet, waar duizenden prachtig verklede mensen op praalwagens doorheen dansen.

Carnaval in Rio de Janeiro is iets wat je een keer mee moet maken in je leven. Het is echter niet meer wat het geweest is, zeggen doorgewinterde feestgangers. Het feest in Rio is vooral duur, druk en ontdaan van elke spontaniteit. Rio's carnaval zou aan zijn eigen succes ten onder zijn gegaan.

Rua Marquês de Sapucaí

Of dit nu waar is of niet, de samba op de Rua Marquês de Sapucaí lijdt er niet onder. Elke dansschool heeft tijdens carnaval op dit 700 meter lange parcours tachtig minuten de tijd om de ultieme show neer te zetten.

De dansende lijven en schuddende billen op Rua Marquês de Sapucaí zijn wereldwijd op televisie. Tot in de kleine uurtjes worden ze weggespoeld met caipirinha's in de donkere nachtclubs en stomende straten elders in de stad.

Copacabana

Ook buiten carnaval om, is Rio de Janeiro een geweldige vakantiebestemming. Alleen al vanwege het wereldberoemde strand Copacabana. Torenhoge hotels en resorts schieten langs dit vier kilometer lange strand de lucht in. Net als de andere beeldschone stranden Leblon en Ipanema, is Copacabana voorbehouden aan de rijken en de middenklasse in Rio.

De goudgele stranden liggen vol met zonaanbidders en grenzen in het zuiden aan de Serra de Caroica. De bergketen Serra de Caroica snijdt dwars door het culturele en toeristische hart van Brazilië. In het noordelijke deel woont het armere deel van de bevolking.

Favelas

Tegen de berghellingen op wonen de allerarmsten in de favelas. Eén op de drie Caroicas woont in deze uiterst gevaarlijke en gewelddadige sloppenwijken. Hier zie je een totaal andere kant van Rio de Janeiro.

Maak een tour door een favela. Hoewel het gevaarlijk is om er alleen doorheen te lopen, is het veilig met een gids. Die geven een deel van de opbrengst aan de bewoners, waardoor zij je als ongeschreven regel niet overvallen.

Santa Teresa

Het centrum, daar waar de Serra de Caroica afdaalt naar zee, verbindt het noorden en zuiden van de stad met elkaar. In het bruisende zakencentrum, waar je de oude, koloniale panden moet zoeken tussen de vele wolkenkrabbers in Bauhausstijl, is het overdag altijd druk. 's Nachts is het er doods.

Ook de hooggelegen koloniale wijk Santa Teresa mag je niet missen tijdens je vakantie in Rio de Janeiro. Santa Teresa stroomde halverwege de vorige eeuw leeg. Maar een toestroom van bohemiens en kunstenaars bracht uitkomst. Dit kwam de sfeer en het uitgaansleven flink ten goede.

Cristo Redentor

Last but not least moet je natuurlijk een bezoek brengen aan het beroemde Jezusbeeld dat over de stad uitkijkt. Cristo Redentor torent 710 meter uit boven Rio op de bergkam Corcovado. Met de tram rijd je bijna negentig graden omhoog, waar je van het enorme uitzicht rond het Christusbeeld geniet.

Een nog mooier uitzicht heb je echter vanaf de iets lager gelegen Pão de Açuzar, de Suikerbroodberg, op 396 meter. Als je na je vakantie in Rio de Janeiro nog energie over hebt, klim je het eerste deel van de berg op. Het tweede deel neem je de kabelbaan, waar James Bond ook aan hing. Wie zegt dat Rio de Janeiro vanaf dit punt niet simpelweg de allermooiste stad ter wereld lijkt, liegt.

Wat is er te doen in Rio de Janeiro?

 • Bezoek Sambodromo tijdens het carnaval. Dit is de lange straat die je altijd op televisie ziet, waar duizenden prachtig verklede mensen op praalwagens doorheen dansen.
 • Neem de tram omhoog naar Cristo Redentor op de Corcovado. Bijna negentig graden ga je omhoog, waar je van het enorme uitzicht rond het Christusbeeld geniet.
 • Show off op Ipanema beach. Hier lopen prachtige mensen rond. De mannen doen oefeningen, terwijl de vrouwen in hun tankini's paraderen.
 • Maak een tour door een favela. Hoewel het gevaarlijk is om er alleen doorheen te lopen, is het veilig met een gids. Die geven een deel van de opbrengst aan de bewoners, waardoor zij je als ongeschreven regel niet overvallen.
 • Beklim de Pão de Açucar; de Suikerbroodberg. Als je energie over hebt, kan je het eerste deel klimmend de berg op. Het tweede deel neem je de kabelbaan, waar James Bond aan hing.
Like deze pagina

Reizen Rio de Janeiro

Meer Rio de Janeiro

Reviews Rio de Janeiro

The first experience of Rio (bezocht in oktober 2016)

Review geschreven door Mariëtte Huizinga op 23 januari 2017

Rio de Janeiro has a lot of diversity and contradictions as well. You can’t get bored in Rio, just go to beaches where everything happens. There is a lot to see and it’s hard to just lay straight on your towel. It’s the spot where everybody comes together and it gives you a good impressions of the life of the carioca (the locals). It doesn’t matter if you are super hot, very trained or really fat, it’s all there. Just be happy with yourself that’s the feeling that they give you. They play volleyball, football, they flirt, swim, sell drinks, cocktails, food. So, enough to discover. But contradicting to this feeling of freedom that you get here on the beach there is a lot of racism. Because Brazil is the last country what had slavery. And although you think brown, black and sunburned people will have the same color, taxi’s don’t stop easily for black people with curly hear. It’s just one example. For more background read the testimonial of Daniele de Araújo. The other contradictions is the old bohemian neighborhood where the colonist built there houses, because the city centre became too crowded for them. Nowadays it’s a really old neighborhood with beautiful houses and a lot of creative designers who live there. Next to his neighborhood you have the favela’s and the Copacabana and Ipanema beaches with many skyscrapers. And this is not everything, still every day I fall from one surprise into another. Enough to explore.

Ultieme tip: Santa teresa!
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Familie bezoek in Rio de Janeiro (bezocht in januari 2015)

Review geschreven door Angelique Gijsbertse op 05 juli 2016

De heerlijke temperatuur in Brazilië leent zich ervoor om veel buitenhuis te zijn. Een siësta is een must om uitterusten op de heetste momenten van de dag. Aardige mensen en een relaxt tempo. De natuur is overweldigend.

Ultieme tip: Carneval in Rio. De geweldige muziek vooral live. Bbq is een lekkere manier om van eten te genieten. De markten zijn een bezoek waard.
Aangeraden voor: Backpackers, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Groen paradijs, met een addertje onder het gras (bezocht in augustus 2010)

Review geschreven door Joeri de Vries op 24 april 2016

Rio de Janeiro is voor buitenlandse bezoekers een waar paradijs, met z'n prettige klimaat en meer bezienswaardigheden dan je kunt dromen. Zo is het imposante Christusbeeld natuurlijk wereldberoemd, evenals de Suikerbroodberg die midden in de stad oprijst. Strandliefhebbers kunnen terecht op het befaamde Copacabana, het rustige Botafogo of het levendige Ipanema. Fans van natuur zullen ook niet snel uitgekeken raken, dankzij het nationale park Tijuca, het Rodrigo de Freitas-meer en de botanische tuinen. Wie de stad in de juiste periode bezoekt, heeft tevens kans ’s werelds grootste carnaval in levende lijve te bewonderen. Veel van deze bezienswaardigheden zijn weliswaar wat duur, maar het geld altijd meer dan waard.

Toch heeft het vrolijke Rio de Janeiro ook een minder aangename kant. Zo leven straatarme Carioca's vaak op luttele kilometers van de extreem rijke jetset en dit brengt soms spanningen met zich mee. Hoewel Rio voor toeristen overwegend veilig is, merkte ik in mijn bezoeken dat de verschillen per buurt vrij groot kunnen zijn; zelfs binnen het centrum van de stad. Zo beviel mijn verblijf in Lapa mij overdag prima, maar werden sommige straten bij schemering ineens no-go gebieden.

En dit is denk ik het grootste kenmerk van Rio de Janeiro. De overwegend prettige en opgewekte sfeer in de stad, kan soms wat misleidend zijn voor nieuwe bezoekers. Maar indien je bewust bent van deze risico’s, kun je in Rio echter een onvergetelijke vakantie meemaken. De stad kent met zijn stranden, bergen, meren en bossen qua stedelijk natuurschoon nauwelijks een gelijke in de wereld en is alleen hiervoor al een bezoek meer dan waard.

7,8
8 Algemene ervaring
10 Beziens­waardigheden
7 Locals
7 Restaurants
6 Veiligheid
9 Stranden

Pluspunten Rio de Janeiro

 • Mooie en groene stad
 • Vrolijke sfeer

Minpunten Rio de Janeiro

 • Veiligheid is soms een issue
 • Duur
Ultieme tip: Bezoek ook eens het prachtige berggebied ten noorden van de stad (in de omgeving van het plaatsje Teresópolis).
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Luxe reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Specialisten Brazilië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Amerika?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners!

Aanmelden nieuwsbrief

Chili kenner
Sponsors