Buenos Aires
7,7
8,4 Algemene ervaring
8,6 Beziens­waardigheden
7,2 Locals
8,4 Restaurants
6,4 Veiligheid
6,0 Stranden

Buenos Aires

door Willeke van Doorn

In Buenos Aires dans je de tango, bezoek je voetbalclub Boca Juniors in de kleurrijke wijk La Boca, struin je langs de kraampjes van de markt in San Telmo en duik je tot diep in de nacht het bruisende uitgaansleven in. Welkom in het 'Parijs van Zuid-Amerika'!

Tijdens je vakantie in Buenos Aires ontdek je al snel waar de hoofdstad van Argentinië die bijnaam aan ontleent. De grandeur druipt van het stadscentrum af, de parken zijn ontworpen naar Parijs' model en het uitgaansleven kent zijn gelijke nagenoeg nergens ter wereld.

ZELF NAAR Buenos Aires?

Bekijk alle 50 reizen naar Buenos Aires

Buenos Aires: de bezienswaardigheden

Het subtropische Buenos Aires, dat aan de zeemonding van de Rio de la Plata ligt, dankt haar chique sfeer vooral aan president Julio Rosa die eind negentiende eeuw besloot dat Buenos Aires de rijkdom van Argentinië moest uitstralen.

Tussen 1880 en 1920 was Argentinië namelijk één van de tien rijkste landen ter wereld. Overal in de hoofdstad verrezen imposante gebouwen, zoals het Teatro Colon. Dit is één van de grootste operahuizen ter wereld en één van de belangrijkste bezienswaardigheden van Buenos Aires.

Na de Tweede Wereldoorlog zakte de economie in. Onder meer door het verwoestende beleid van militaristische dictaturen, zoals die van Jorge Videla tussen 1976 en 1983. In die periode 'verdwenen' ruim 30.000 politieke tegenstanders, en werden velen gevangen gezet en gemarteld.

Nog altijd demonstreren groepjes 'Dwaze Moeders' elke donderdagmiddag om half vier op het Plaza de Mayo om aandacht te vragen voor hun nog altijd vermiste kinderen, die nooit werden teruggevonden.

La Boca

De economische neergang heeft een enorme kloof tussen arm en rijk veroorzaakt. In Buenos Aires staan de villa's in het noorden van de stad. Arbeidershuisjes vind je in havenwijk La Boca, San Telmo en de andere zuidelijke districten. Nog verder weg van het stadscentrum beginnen de sloppenwijken.

Ondanks hun armoede zijn La Boca en San Telmo erg populaire wijken. La Boca, gesticht door Italiaanse immigranten uit Genua, dankt zijn roem vooral aan voetbalclub Boca Juniors en het straatje Caminito. Huisjes in alle kleuren van de regenboog zorgen hier voor een kleurrijk straatbeeld.

San Telmo

Ook de wijk San Telmo mag je niet overslaan tijdens je vakantie in Buenos Aires. San Telmo is de bakermat van de tango. Waar kan je deze sensuele dans beter leren dan in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires? In het sfeervolle café Confitería Ideal vlakbij de obelisk op Avenida 9 de Julio volg je een les.

Uitgedanst? Tijd om op koopjesjacht te gaan in Sal Telmo. Buenos Aires is een paradijs voor shopaholics dankzij de grote winkelcentra en de drukke Florida Street. Maar de beste koopjes vind je op zondag op de markt in San Telmo. Hier struin je tussen de souvenirtjes en kunstgalerijen en geniet je van de muziek op straat.

Palermo Viejo

In de wijk Palermo Viejo vervolg je je winkeltrip langs veel hippe boetieks. Deze wijk is ook het hart van het nachtleven van Buenos Aires met ontelbaar veel bars en clubs. Een vaste sluitingstijd is er niet. Je feest hier rustig door tot de volgende middag.

Daar zit wel één nadeeltje aan: zeker in het weekend hoef je echt voor drie uur 's nachts Palermo Viejo niet in te gaan. Stappen in Buenos Aires doe je bij voorkeur heel erg laat! Vergeet tijdens je rondreis door Argentinië ook niet een malse steak te eten bij een van de parrillas. Hier bakken de chefs grote stukken vlees op een houten vuurtje.

Evita Perón

De laatste bezienswaardigheid die je niet mag missen tijdens je vakantie in Buenos Aires is de Recoleta begraafplaats. Hier bezoek je het graf van Evita Perón, de voormalige First Lady en beroemdste vrouw van Argentinië.

Reserveer er wel goed wat tijd voor. Evita Perón's graf mag dan een soort pelgrimsoord zijn, het ligt goed verstopt. De begraafplaats is een doolhof van steen. Via kleine weggetjes zie je opeens een groepje toeristen druk fotograferen. Je hebt het gevonden!

Vakantie Buenos Aires

Of je nu komt om de tango te dansen in San Telmo, de winkels leeg te kopen in Florida Street of om door de kleurrijke straten van La Boca te slenteren, Buenos Aires is een onmisbare stop tijdens je rondreis door Argentinië.

Buenos Aires is ook een opvallend veilige stad. In arme zuidelijke wijken als La Boca doe je er wel verstandig aan op de gebaande toeristische paden te blijven, maar in de meeste andere delen van de stad laten mensen rustig in het holst van de nacht hun hond uit. Genoeg redenen voor een vakantie in Buenos Aires, het 'Parijs van Midden-Amerika'!

Wat is de beste reistijd voor Buenos Aires?

De beste reistijd voor Buenos Aires is tijdens de lente (september tot november) en de herfst (maart tot mei), wanneer het weer mild en aangenaam is. Deze seizoenen bieden comfortabele temperaturen om de stad te verkennen, van de historische wijken zoals San Telmo tot de levendige straten van Palermo, en om te genieten van de lokale cultuur, tangomuziek en culinaire hoogstandjes. Tijdens de zomer (december tot februari) kan het heet en vochtig zijn, terwijl de winter (juni tot augustus) koeler kan zijn, maar beide seizoenen hebben nog steeds hun eigen charme en activiteiten.

Ga voor uitgebreide informatie naar: beste reistijd Argentinië.

Wat is er te doen in Buenos Aires?

 • Eet een Argentijnse steak in Buenos Aires. In een van de parrillas of grillrestaurants, wordt het grote stuk vlees op een houten vuurtje gebakken.
 • Bezoek de kleurrijke wijk la Boca. De hele wijk heeft felle kleuren. Buiten het toeristische deel neemt de kleur snel af, maar de wijk is een kunstwerk op zich.
 • Argentinië is het land van de tango. Waar kan je deze sensuele dans beter leren dan in de hoofdstad Buenos Aires? In het sfeervolle café Confitería Ideal vlakbij de obelisk op Avenida 9 de Julio volg je een les.
 • Bezoek op zondag de markt in San Telmo. Hier struin je tussen de souvenirtjes en kunstgalerijen, maar kan je ook genieten van muziek op straat.

Reizen Buenos Aires

Meer Buenos Aires

Reviews Buenos Aires

Kleurrijke stad vol passie (bezocht in oktober 2018)

Review geschreven door Anya Strating op 18 november 2018

Wat een veelzijdige stad is Buenos Aires; Ik verbleef er in totaal twee weken, maar ook in enkele dagen is het mogelijk om een goede indruk van de stad te krijgen. Een (NL) fietstour is bij uitstek een leuke manier om in een korte tijd veel te zien en te horen en ondertussen lekker actief bezig te zijn (en bruin te worden!) De letterlijk kleurrijke stad bestaat uit verschillende wijken met elk hun eigen sfeer, maar wat je zeker moet bezoeken is de kleurrijke volksbuurt la Boca, het sfeervolle en klassieke San Telmo en voor een hapje en en drankje, het trendy Palermo dat barst van de streetart, hippe winkels en waanzinnige (en betaalbare!) restaurant en bars. Ook op regenachtige dagen kun je je in Buenos Aires prima vermaken; neem voor slechts enkele euro’s een bus of taxi naar een van de vele museums zoals het indrukwekkende Evita museum of het Fola met elke maand nieuwe fotografie tentoonstellingen.

7,8
8 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
8 Locals
9 Restaurants
6 Veiligheid
nvt Stranden

Pluspunten Buenos Aires

 • veelzijdig en kleurrijk

Minpunten Buenos Aires

 • het is niet overal veilig
Ultieme tip: Neem de tijd voor het bezoeken van een tango en laat je betoveren door de Argentijnse passie voor deze dans!
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers

Het bruisende Buenos Aires (bezocht in november 2013)

Review geschreven door Eline van Gameren op 23 januari 2017

Zeer levendige stad waarin van alles te beleven is. Ga op fietstour met een gids om alle wijken van het grote Buenos Aires te ontdekken: van La Boca tot Palermo. Bezoek een typische tango-avond waarin je je onderdeel voelt van de typische Zuid-Amerikaanse cultuur en waag wellicht zelf nog een dansje in een van de vele salsa-barretjes die Buenos Aires rijk is. Ten slotte, sla vooral de vele goede restaurants niet over die er veelvuldig te vinden zijn. De steak is goddelijk en een absolute must voordat je het land weer verlaat. Meer behoefte aan cultuur en natuur? Verlaat de stad en breng je tijd door op een ranch bij een 'gaucho' of huur een auto en cruise door Argentinië.

8,3
9 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
8 Locals
10 Restaurants
8 Veiligheid
6 Stranden

Pluspunten Buenos Aires

 • Wereldstad
 • Veilig
 • Mix Zuid-Amerika en Europa
 • Salsa en tango
Ultieme tip: Ultieme tip: aan de steak in een typisch Argentijns restaurant. Veel keuze in Buenos Aires en een absolute must voordat je Argentinië verlaat.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Avonturiers, Cultuurliefhebbers

Titel 'Parijs van het zuiden' komt bij Buenos Aires niet uit de lucht vallen (bezocht in juli 2012)

Review geschreven door Joeri de Vries op 11 mei 2016

'Het Parijs van het zuiden' wordt het wel genoemd. Hoewel gelijkenissen met de stad van de liefde in de wereld niet bepaald dun gezaaid zijn (Detroit, Boekarest, Riga), maakt Buenos Aires wel degelijk aanspraak op de titel. De stad doet namelijk écht denken aan Parijs.

Om te beginnen de architectuur. Lopen door het centrum van Buenos Aires is geen typisch, Zuid Amerikaanse ervaring. De mix van Franse, Spaanse en Italiaanse architectuur gaf mij nadrukkelijk het gevoel te wandelen in een grote, Europese stad. De talloze kerken, kleine cafés en de Argentijnse voorliefde voor 'medialunas' (zoete croissantjes) droegen hier aan bij.

Toch kent de stad ook een eigen karakter. Zo is de beroemde begraafplaats Recoleta uniek en absoluut een bezoek waard. De duizenden graftombes vormen gezamenlijk een kleine, macabere stad. Ondanks de duistere sfeer, was mijn bezoek zeker geen deprimerende ervaring. Toch zou ik me kunnen voorstellen dat een bezoek met kinderen niet ideaal is.

Buenos Aires kent verder nog talloze andere, noemenswaardige attracties. Zo mag een bezoek aan de wereldberoemde buurt Boca niet op de to-do lijstjes ontbreken en is de botanische tuin een fijne oase van rust in de anderzijds drukke stad. De ultieme afsluiting van mijn reis vond ik overigens het 'Jezus-themapark' Tierra Santa. Een leerzame (en stiekem best komische) wandeling door duizenden jaren van religieuze gebeurtenissen, bezien vanuit streng gelovig Zuid Amerikaans perspectief. Een aanrader.

7,4
8 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
7 Locals
6 Restaurants
7 Veiligheid
nvt Stranden

Pluspunten Buenos Aires

 • Mooie architectuur
 • Veel bezienswaardigheden

Minpunten Buenos Aires

 • Druk
 • Enigszins toeristisch
Ultieme tip: Liefhebbers van zoetigheid kunnen zich te goed doen aan 'facturas Argentinas' (een soort zoete broodjes) en 'medialunas' (croissantjes).
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers

Blitsbezoek Buenos Aires (bezocht in november 2013)

Review geschreven door Marijke Robeyns op 25 april 2016

Tijdens een blitsbezoek van 48 uur heb ik kort kennis kunnen maken met Buenos Aires in het beste seizoen, de lente. De Jacaranda bomen stonden prachtig in bloei en gaven de stad een extra mooie uitstraling. Tijdens een rondleiding heb ik de hoogtepunten van Buenos Aires kunnen beleven, een aanrader als je van steden houd.

6,8
7 Algemene ervaring
7 Beziens­waardigheden
5 Locals
9 Restaurants
6 Veiligheid
nvt Stranden

Pluspunten Buenos Aires

 • historische gebouwen
 • mooie parken

Minpunten Buenos Aires

 • Oppassen voor zakkenrollers
Ultieme tip: La Boca is volgens mij de prachtigste plek van de stad en dompelt je onder in de bruisende sfeer tussen de kleurrijke huisjes.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Cultuurliefhebbers

Specialisten Argentinië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Amerika?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
 • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

ZuidAmerika.nl kenner
Sponsors