Ruta 40 Jouw vakantie naar Zuid-Amerika begint hier!

Ruta 40

door Charlotte de Vries

La Mitica Ruta 40 (‘De Mythische Route 40’) is de welverdiende bijnaam van Ruta 40. De snelweg, gedeeltelijk onverhard en beladen met haarspeldbochten, voert je van het uiterste noorden naar het zuidelijkste puntje van Argentinië. Eindeloze woestijnvlaktes, kraakheldere meren, gletsjers, weelderige wijnranken en de pieken van het Andesgebergte begeleiden de weg.

De 5.224 kilometer lange Ruta 40 verbindt La Quiaca in noordelijk Argentinië met het zuidelijke plaatsje Rio Gallegos. De roadtrip gaat door elf provincies en twee provinciële hoofdsteden, over 24 belangrijke rivieren en langs twintig natuurparken... Ben je klaar voor de meest mythische rondreis door Argentinië?

ZELF NAAR Ruta 40?

Bekijk alle 6 reizen naar Ruta 40

Bezienswaardigheden langs Ruta 40

Je trapt je roadtrip af in de kurkdroge en winderige stad La Quiaca. Met een volle tank en een coolbox gevuld met lekkere dingen voor onderweg rijd je dwars door het Andesgebergte naar pittoresk Tilcara. De witgewassen huizen van dit plaatsje zijn omsingeld door de Quebrada de Humahuaca: een spinnenweb van kloven, rivieren en bergen met zigzaggende kleurlagen.

Via een lange slinger van haarspeldbochten bereik je het hoogste punt in Argentinië: Abra de Acay. Je bevindt je nu 4.895 meter boven de zeespiegel! Op weg naar Salta daal je langzaam weer af. In deze stad vind je een aantal koloniale pronkstukken: trotse kerken en kathedralen en een scala aan musea in teken van de 10.000 jaar oude geschiedenis van dit gebied. Bezoek ook de Valles Calchaquíes, een rode vallei vol bizarre rotsformaties.

Cafayate is je volgende stop en thuis van de beste Argentijnse wijnen. Proef de beroemde Malbec en blijf vooral een nachtje slapen voordat je de auto weer instapt, op naar Belén. Belén is een oase van rust midden in de woestijn. In één van de vele textielwinkels van dit dorpje haal je een poncho van lama- of alpacawol. Daar zal je jezelf over een paar weken voor bedanken!

In de provincie La Rioja wachten je een paar waanzinnige natuurparken op. Het Parque Nacional Talampaya beslaat een enorm woestijngebied met spectaculaire rotsformaties en kloven, en in het Parque Provincial Ischigualasto bewonder je de fossielen van dinosaurussen te midden van de gebergtes Cerros Colorados en Cerro Los Rastros. Ook de gigantische zoutvlaktes Salinas Grandes mag je niet missen.

Tijd voor een feestje! Mendoza, omgeven door wijnranken en beladen met flessen wijn, bloeit vooral ’s avonds op. Stelletjes dansen op de prachtige pleinen en allerlei restaurants en cafés nemen de stoepen en straten over. Ga op in de gezelligheid van deze stad en geef een bezoekje aan natuurpark Aconcagua en flamingomeer La Payunia.

Je volgende bestemming is Bariloche. De stad ligt in het hart van het bergachtige Parque Nacional Nahuel Huapi en aan de oever van het Nahuel Huapi-meer. Aan de Zwitserse chalets lees je direct af waarvandaan de grondleggers van deze stad komen. Maak een boottocht over het meer en luister naar het gebrom van de 3.554 meter hoge vulkaan Monte Tronador.

Je reist verder richting het zuiden. Je maakt een stop bij het grottenstelsel La Cueva de las Manos, waar je rotsschilderingen bestudeert die wel 13.000 jaar oud zijn, en duikt daarna Patagonië in. El Chaltén is een uitstekende uitvalsbasis voor het fenomenale Los Glaciares National Park, dat de beroemde gletsjer Perito Moreno en de granieten pieken Monte Fitz Roy herbergt. Geniet volop van de natuurpracht, want je volgende bestemming, Rio Gallegos, betekent het einde van je rondreis door Argentinië.

Wat is de beste reistijd voor Ruta 40?

De beste reistijd voor de Ruta 40 is van september tot en met februari: de lente en de zomer in Argentinië. Het is handig om de Ruta 40 van noord naar zuid te pakken, zodat je de lente in het woestijnachtige noorden en de zomer in het ijzige zuiden meemaakt. Houd er ook rekening mee dat veel wandeltochten in Patagonië alleen in de zomer mogelijk zijn: van december tot en met februari.

Over de Ruta 40 kan je natuurlijk zo lang doen als je wilt: de mythische landschappen onderweg vervelen nooit. Ons advies is om er tenminste twee of drie maanden voor uit te trekken.

Ga voor uitgebreide informatie naar: beste reistijd Argentinië.

Routebeschrijving

De routebeschrijving voor de Ruta 40 is vrij simpel: volg de RN 40 (Ruta Nacional 40) van La Quiaca naar Rio Gallegos! Het vervoer is iets ingewikkelder. Argentijnse autoverhuurmaatschappijen verhuren vaak geen auto’s aan reizigers die de Ruta 40 willen afleggen. Je kunt het erop wagen of, zoals veel andere reizigers, een tweedehands auto kopen en aan het einde van de rit verkopen.

Al is de Ruta 40-ervaring het mooist als je met eigen vervoer reist, kan je natuurlijk ook met het openbaar vervoer op pad. Comfortabele en betrouwbare bussen trekken door het hele land: voor tickets kan je terecht bij de receptie van je hostel of hotel.

Maak je deze rondreis door Argentinië liever met een reisorganisatie? Bekijk hier het reisaanbod voor Ruta 40!

Fotocredits: Migel Vieira| Omar Andrés Léon Torres

Reizen Ruta 40

Meer Ruta 40

Specialisten Argentinië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Argentinië kenner
Sponsors