Mendoza Jouw vakantie naar Zuid-Amerika begint hier!
8,2
8,0 Algemene ervaring
8,0 Beziens­waardigheden
7,0 Locals
10,0 Restaurants
8,0 Veiligheid
- Stranden

Mendoza

door Niels Posthumus

Mendoza is de stad van de Argentijnse wijn en het wijnfestival Vendima. Het is ook de springplank naar de hoogste berg van Zuid-Amerika, Aconcagua. Je kunt er 's winters skiën en zomers raften.

De stad verkennen doe je met een glas in je hand. Cuyo, dé wijnstreek van Argentinië, strekt zich groen en glooiend voor je uit, aan de voet van de Argentijnse Andes.

ZELF NAAR Mendoza?

Bekijk alle 11 reizen naar Mendoza

Mendoza ligt op ongeveer dezelfde breedtegraad als de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires, maar precies aan de andere kant van het land. Zo'n duizend kilometer verderop, tegen de grens met Chili.

Wijnproevers

Mendoza ontvangt veel toeristen die uitsluitend komen voor de wijn. In de brede, door overhangende bomen overdekte straten zie je ze in minibusjes stappen op weg naar het noorden.

De wijndrinkers gaan misschien naar de hooglanden, waar de beroemdste wijnen van Argentinië hun oorsprong vinden. Of ze reizen af naar de lagere delen die zich vooral goed lenen voor de productie van jonge rode wijn.

Aan het eind van de dag stappen ze met rode neuzen in opperbeste stemming weer uit op het Plaza Independencia. Ze zoeken een terrasje rond één van de beschutte pleintjes, die als brede zijstraten van de centrale wegen aflopen. De felle zonnestralen contrasteren op de keurig bestrate doorgaande wegen.

Seven years in Tibet

Ook avonturiers komen echter graag naar Mendoza, gesticht in 1561 door Pedro de Castillo. Rafters, wandelaars en geoefende bergbeklimmers gebruiken Mendoza maar al te graag als springplank naar de Andes.

Het verbaast nauwelijks dat de producenten van de film Seven Years in Tibet dit relatief gemakkelijk te bereiken, maar zeer bergachtige gebied uitkozen om de Tibetaanse stad Lhasa in na te bouwen voor hun productie.

Wintersport in Las Leñas

Niet ver ten noorden van Mendoza rijzen de bergen steil op. De meest professionele bergbeklimmers komen voor de Aconcagua, met 6.962 meter de hoogste berg van Zuid-Amerika.

In de winter overspoelen wintersporters de stad. Zij zijn op weg naar de populaire skioorden in de omgeving, zoals Las Leñas.

Je hoeft voor sneeuw in de winter niet eens heel hoog de bergen in. Tijdens de zomermaanden - rond de jaarwisseling - mag de gemiddelde temperatuur in Mendoza dan wel rond de dertig graden liggen, hartje winter in juli daal het kwik 's nachts in Mendoza zelf al tot rond het nulpunt.

Aangeharkte stad

Mendoza is een vrij aangeharkte stad. Lang niet zo hectisch als Buenos Aires en toch ook niet zo alpinistisch kitsch als Bariloche en de andere zuidelijker gelegen wintersportsteden.

Mendoza oogt rustig en relatief welvarend. De stad is uitgestrekt. Parken en perken wisselen de stratenblokken met grote regelmaat af.

Mendoza is eigenlijk meer een geürbaniseerde regio dan een stad. In die regio wonen bijna één miljoen mensen, tien keer zo veel als het officiële inwonersaantal van de stad Mendoza.

Wijnfestival Vendima

Tot volle bloei komt het brave Mendoza vooral op de eerste zaterdag van maart. Dan vindt het jaarlijkse wijnfestival Vendima plaats.

Optochten trekken die dag door de straten. Van tientallen podia klinkt muziek en gelal. De kleurrijke optredens waaieren uit over de straten en pleinen ertussen. Westerse toeristen walsen vrolijk maar toch ook wat unheimisch tussen al het latinogeweld door.

Als je niet beter zou weten, zou je denken dat het carnaval was.

Wat is er te doen in Mendoza?

 • Ga naar een van de bodegas, waar je vrijblijvend wijn mag proeven. Neem de fiets, zodat je op de weg erheen ook van de omgeving geniet.
 • Ga wildwaterraften op de Río Mendoza. Op het wilde witte water doe je je best om de instructies van de gids op te volgen. Als de hele boot omvalt, is er even paniek, maar dan blijkt dat de gids dit expres doet en hij iedereen rustig naar binnen vist.
 • Ga naar het kleine plein Plaza Pellegrini. Hier vind je elke middag een antiekmarkt met nog oudere verkopers. De meest gekke spullen worden er verkocht: van oude camera's tot porselein.
 • Voor wat ontspanning ga je een dagje naar de dierentuin in Parque San Martín. Loop hier rustig rond of ga op een van de bankjes zitten, terwijl je naar de dieren gluurt.
 • In Francis Mallman 1884 kan je goed eten. Het is echter ook erg duur. Om toch van de sfeer te genieten, ga je aan de bar zitten en neem je een wijntje.

Reizen Mendoza

Meer Mendoza

Reviews Mendoza

Top tijd in Mendoza! (bezocht in september 2017)

Review geschreven door Marc Van Huet op 28 november 2017

Geweldige plek in Argentinië voor gastronomen. Heerlijke wijn, goede steaks en dat alles in een prachtige omgeving. De Andes is binnen een uur te bereiken om te skiën of te genieten in een spa. Kortom, wil je heerlijk tot rust komen in een geweldige klimaat, kies Mendoza!

8,2
8 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
7 Locals
10 Restaurants
8 Veiligheid
nvt Stranden

Pluspunten Mendoza

 • Gastronomie
 • Klimaat

Minpunten Mendoza

 • Geen directe vluchten vanuit Nederland
Ultieme tip: Uco Valley wijntour is een must!
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Natuurliefhebbers

Paardrijden met een echte cowboy in Mendoza (bezocht in juni 2017)

Review geschreven door Daan Doeven op 15 november 2017

Mendoza is een van de levendige steden in Argentinië naast Buenos Aires, Salta en Cordoba. Ik als student in Buenos Aires was levendiger gewend, maar het was wel een gezellige stad met veel culturele bezienswaardigheden.
Wat ik bedoel met cultureel is dat er 2 super gave dingen zijn om te doen, wat je kennis laat maken met de Argentijnse cultuur.
1. Wijn proeven, en verschillende wijnboerderijen bezoeken waar je er alle over leert.
2. (mijn favoriete activiteit tijdens mijn verblijf in Mendoza) Paardrijden in de woestijn met een echte Argentijnse gaucho! (gaucho = cowboy)
Ik heb nog nooit op een paard gereden, maar wauw dat was zo ontzettend gaaf. Korte impressie: je rijdt aan de voet van een berg in een soort prairie-achtig gebied, met allemaal bosjes die je in films voorbij ziet rollen, met iemand die alles weet van de natuur en voornamelijk de dieren.
Deze gauchos leven al hun hele leven op een boerderij, waarbij over het algemeen de beste manier van vervoer te paard is!
Na deze gave tocht krijg je de geweldige bonus: Men bereid een echte assado voor je. Dit is een traditionele manier van barbequen waarbij je ontzettend lekker vlees gaat proeven! Meer hoef je niet te weten, je moet het ondergaan!

Pluspunten Mendoza

 • woestijn
 • wijn
 • paarden
 • natuur

Minpunten Mendoza

 • grote afstanden tussen de eerst volgende steden
Ultieme tip: Bezoek hostel International in Mendoza! Fijne plek, waar super gezellige mensen komen!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Specialisten Argentinië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Amerika?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
 • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

ZuidAmerika.nl kenner
Sponsors