Torres del Paine Jouw vakantie naar Zuid-Amerika begint hier!
8,5
9,3 Algemene ervaring
9,5 Natuur
8,8 Stranden
7,0 Wildlife
8,3 Overige activiteiten
7,5 Bereikbaarheid

Torres del Paine

door Niels Posthumus

Torres del Paine is een natuurpark aan de rand van de Patagonische ijskap. Gletsjers, bergketens en open toendravlaktes rijgen zich aaneen tijdens een hike op de grens van Argentinië en Chili. Als massieve granieten punten steken de 2.800 meter hoge toppen van Torres del Paine uit boven de grijze steppe.

'Cleopatra's naalden' noemde schrijfster Florence Dixie de toppen in één van de eerste beschrijvingen van het bergmassief in 1880.

ZELF NAAR Torres del Paine?

Bekijk alle 19 reizen naar Torres del Paine

Supergletsjer Los Glaciares

Torres del Paine ligt op de rand van de zuidelijke Patagonische ijskap. Het park ligt in Chili, maar is dusdanig dicht bij de grens dat ook vanuit Argentinië grote groepen wandelaars afkomen op de grijze rotspunten en de omliggende steppe.

Vooral in de relatief warme zomermaanden december, januari en februari steken massa's reizigers vlak onder de Los Glaciares en El Calafate de grens over. Veel tours verbinden een bezoek aan de Argentijnse supergletsjer Los Glaciares met een bezoekje Torres del Paine.

Je doet er goed aan het Torres del Paine National Park juist niet in die drukke maanden, maar in november of april te bezoeken. Je moet wel een dikke slaapzak meenemen. Het wordt dan vooral 's nachts al ijzig koud. Maar je hebt het park wel grotendeels voor je alleen.

Weersomstandigheden

Eenmaal in Chili loop je van refugio naar refugio. Dit zijn de campings waar je overnacht. Het zijn vooral de omstandigheden die een wandeltocht door dit zuidelijk grensgebied knap lastig kunnen maken.

Enorme plensbuien vallen zomaar neer uit de hemel. Op sommige plekken loop je tot aan je knieën in de modder of sneeuw. Niet alle bruggen over de gletsjers zijn even comfortabel. En een warme douche 's ochtends of een overheerlijk driegangen menu 's avonds, kun je wel vergeten.

De uitzichten doen je echter vergeten dat je aan het wandelen bent. Grote blauwe meren met lage begroeiing slokken al je aandacht op. Daarachter rijzen de machtige bergen Grand Paine en Los Cuernos op.

Einde van de wereld

Een volledige tocht rond het park kost je zo'n acht tot tien dagen. Je loopt dan langs de helgroene lagunes in de grijze granieten bassins onder de gletsjers. Je wandelt door bossen en over kale vlaktes.

Je beklimt het gletsjerijs. De Patagonische steppe kleurt het begrip 'het einde van de wereld' voor je in. Je voelt aan alles dat je niet minder dan 3.000 kilometer ten zuidwesten van de Argentijnse hoofdstad bent. Ushaia, de zuidelijkste stad ter wereld, is 'maar' een kleine 500 kilometer verder.

Sneeuw en ijs domineren de bergen dan ook. Behalve op de scherpe en puntige toppen, waar de bergwanden zo steil zijn dat zelfs de sneeuw en het ijs er geen houvast weten te vinden.

Tent

Als je het park goed wilt zien, is een tent onontbeerlijk. Alleen aan de rand staat nog een hotel. Eenmaal aan het hiken ben je volledig aangewezen op de eenvoudige refugios. Reserveer in het hoogseizoen altijd je slaapplaatsen vooraf.

Neem verder vooral warme kleren en goede loopschoenen mee. Wees voorzichtig met vuur. In 2005 liet een onvoorzichtige Tsjechische wandelaar nog één vijfde van het hele park in vlammen opgaan toen hij zijn gasbrandertje probeerde aan te doen. Zoiets wil jij natuurlijk niet op je geweten hebben.

Wat is er te doen in Torres del Paine?

 • Bekijk de enorme rotsen die hoog de lucht in steken. De grijze punten torenen hoog boven de sneeuw uit, omdat zij zo stijl zijn dat de sneeuw niet blijft hangen.
 • Neem de tijd. Een bezoek door het park vergt minstens zeven dagen. Zo kan je een flinke wandeling maken. Bij de bekende zevendaagse hike El Circuito krijg je een goede impressie van het park tijdens spectaculaire uitzichten.
 • Ga ijsklimmen. Het is niet niks, maar een bijzondere ervaring. Met een touw zit je aan een ander vast en met je pikhouweel zorg je ervoor dat je niet wegglijdt.
 • Vergeet niet om je goed voor te bereiden. Warme wind- en regendichte kleding, goede wandelschoenen, een dikke slaapzak en een tent vormen een goede basis. Daarnaast moet je je altijd registreren als je het park ingaat.
 • Peddel in een kayak in de fjorden van Patagonië. Het is misschien koud, maar met warme kleren, een zogenaamd droog pak en actief peddelen blijf je wel warm. Ondertussen vaar je letterlijk tussen de ijsschotsen door.

Reizen Torres del Paine

Meer Torres del Paine

Reviews Torres del Paine

W-trekking Torres del Paine (bezocht in december 2017)

Review geschreven door Shirley Lampe op 12 december 2017

Drie maanden vooraf geboekt via de officiële site van het park (= aan te raden). Wat een geweldige trekking, niet in woorden te beschrijven! Je komt de nodige toeristen tegen maar het is het zeker waard. Ook de kosten. Adembenemend, afwisselend en genoeg stilte om te genieten van de omgeving. Je voelt je hier een bevoorrecht mens. De refugio's zijn keurig, eten is goed verzorgd, routes zijn erg goed aangegeven. Een must wanneer je Chili bezoekt.

Ultieme tip: Kies voor de refugio's (hoef je geen zware bepakking te dragen) en boek ruim van tevoren via de website van het park. Water kun je uit de rivieren drinken dus neem niet teveel mee.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Mooiste park van Patagonië! (bezocht in januari 2016)

Review geschreven door Irene Vinke op 22 november 2017

Prachtig park! Mooiste park van Patagonië! Wij hebben steeds dagtrips gedaan. Je loopt dan 8 à 9 uur om prachtige uitzichten te zien. Prachtige plekken om te overnachten met de camper. Uiteindelijk hebben wij de ‘w’ track ook gedaan.

8,8
10 Algemene ervaring
10 Natuur
10 Stranden
7 Wildlife
8 Overige activiteiten
8 Bereikbaarheid

Pluspunten Torres del Paine

 • mooie trails
 • begaanbare wegen

Minpunten Torres del Paine

 • het kan nogal hard waaien!
Ultieme tip: Reis met wicked campers door Patagonië! Je slaapt in de natuur op de mooiste plekken!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Avonturiers

Magische trip door National Park Torres del Paine (bezocht in januari 2016)

Review geschreven door Denise Dirksen op 13 november 2017

Als je een reis maakt door Patagonië, kan een bezoek aan het National Park Torres del Paine niet ontbreken. Je vindt er prachtige natuur, bergen, snelstromende rivieren, watervallen, helderblauwe meren en wildlife. De wandelroutes in dit park behoren tot de beste en mooiste ter wereld! Trek voldoende dagen uit voor je bezoek, er is zoveel te zien!

Pluspunten Torres del Paine

 • Natuur
 • Wildlife
 • Hiken
 • Bergen

Minpunten Torres del Paine

 • Vier seizoenen in 1 dag
 • Lange afstanden
 • Onverharde wegen
 • Duur
Ultieme tip: Huur een auto in Punta Arenas en rijdt zelf naar het park toe! Veel leuker dan met een georganiseerde tour of bus.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Dragoman outdoor adventure (bezocht in december 2014)

Review geschreven door Dianne Blom op 26 juni 2017

Met de engelse organisatie dragoman 3.5 week een groepsreis door patagonië gedaan. Deze organisatie werkt met omgebouwde trucks en zorgt voor actieve en avontuurlijke reizen. De 70% van de overnachtingen gekampeerd en zelfs 2 nachten wildkamperen. Veel jonge en sportieve mensen onder de deelnemers en veel opties om actieve/avontuurlijke dingen te doen.

8,8
10 Algemene ervaring
10 Natuur
9 Stranden
nvt Wildlife
nvt Overige activiteiten
6 Bereikbaarheid

Pluspunten Torres del Paine

 • ongerepe natuur
 • kamperen
 • wandelen

Minpunten Torres del Paine

 • steeds meer toeristen
 • afgelegen
Ultieme tip: De W-trek wandelen en kamperen in het park.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Torres del Paine (bezocht in maart 2017)

Review geschreven door Simone Veldhuijzen van Zanten op 14 mei 2017

Fantastisch nationaal park, met super mooie wandelingen! Uitgestrekte meren, bergen, watervallen, touwbruggen, klimmen, dalen, flora & fauna! Alles wat je nodig hebt voor vakantie in de natuur. Er zijn mogelijkheden om te kamperen, maar er zijn ook hotels aanwezig.

Pluspunten Torres del Paine

 • natuur
 • weinig toeristen

Minpunten Torres del Paine

 • duur
 • afgelegen
 • erg afhankelijk van het weer
Ultieme tip: Reserveer van tevoren campings als je wil gaan kamperen.
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Mooiste plek in Patagonië (bezocht in mei 2016)

Review geschreven door Naomi Sterk op 13 mei 2017

Een onzettend mooi natuurgebied in Chili. Het ligt niet ver van El Calafate in Argentinië. Ik heb nog nooit zo veel verschillende mooi natuur in één National Park, je kan er o.a. glaciers, bergen, meren en bossen vinden. Het is een adembenemende plek. Je kan er van alles doen tot dagen hiken of met de auto door het park rijden. De mooiste plekjes kom je er enkel ter voet. Hoogtepunt van het park is de hike naar de drie spitse bergen. Het water in het meer daar is nog helderder dan op de foto's.

Pluspunten Torres del Paine

 • natuur

Minpunten Torres del Paine

 • dure accomodatie
Ultieme tip: Een auto huren om alle uithoeken van het park te zien. En dan de dagen daarna hiken.
Aangeraden voor: Avonturiers, Natuurliefhebbers

Wat is er nog meer behalve torres del paine (bezocht in april 2016)

Review geschreven door Carina Nieuwland op 11 mei 2017

Iedereen doet deze hike om uiteindelijk de zonsopkomst bij 'de Torres' te zien. Maar deze meerdaagse tocht is zo veel meer! Je wandelt continu door de meest prachtige natuur. Het is zo anders dan wij uit Europa kennen. Veel ruiger en puurder!

Minpunten Torres del Paine

 • 's nachts kan het erg koud zijn
Ultieme tip: Ik zou je aanraden om zelf kampeerspullen mee te nemen, al kun je alles ook huren in het dorp waaruit je vertrekt. Stop je eten goed weg in verband met muizen.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Beautifull Patagonië (bezocht in januari 2016)

Review geschreven door Joyce Stel op 11 mei 2017

Torres del Paine; waar de wereld bijna ophoudt. Waar je stevig in je schoenen moet staan om niet weg te waaien. Waar je kunt wandelen tot je een ons weegt. Waar het vanuit het niet ineens kan gaat spoken om vervolgens weer een lachende zon te krijgen. Waar je als je wilt, kunt struikelen over andere avonturiers maar als iedereen eenmaal z'n weg heeft gevonden je helemaal alleen bent. Waar j
de 'cuernos' je altijd aankijken en waar je bij elke bocht weer in een andere wereld waant. Torres del Paine, wat ben je prachtig!!

8,2
9 Algemene ervaring
9 Natuur
8 Stranden
7 Wildlife
nvt Overige activiteiten
8 Bereikbaarheid

Pluspunten Torres del Paine

 • natuur
 • goede bewegwijzering
 • voldoende informatie

Minpunten Torres del Paine

 • in refugios soms wel erg druk
 • rangers doen geen moeite om engels te spreken
Ultieme tip: Met je eigen camper ben je een stuk vrijer in het gebied en kun je je eigen routes en keuzes maken wat betreft wandelingen en overnachtingsplaatsen.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Torres del Paine! (bezocht in januari 2016)

Review geschreven door Nina Mulders op 07 mei 2017

In Januari 2017 hebben we het W circuit gelopen. Ontzettend intensief maar zo mooi! Het is wel raadzaam om in het hoogseizoen bijtijds te boeken. Wij hebben helaas de gletsjer Grey over moeten slaan omdat er geen overnachtingsplekken meer vrij waren. Verder raad ik je aan om zo min mogelijk bagage mee te nemen. Een maaltijd per dag bij te boeken omdat je intensief bezig bent en eten meenemen daar nog halen is niet ideaal of niet eens mogelijk. Verder; Thermo ondergoed en slaap zo min mogelijk in tentjes want het is erg koud.

7,8
9 Algemene ervaring
10 Natuur
8 Stranden
5 Wildlife
nvt Overige activiteiten
7 Bereikbaarheid

Pluspunten Torres del Paine

 • Natuur

Minpunten Torres del Paine

 • Prijzig
Ultieme tip: Ik was jaloers op iedereen met wandelstokken. De gemiddelde gepensioneerde haalde ons met gemak in!
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Hiken in Torres del Paine (bezocht in maart 2017)

Review geschreven door Simone Veldhuijzen van Zanten op 24 april 2017

Fantastisch wandelgebied!
Als je van backpacken, kamperen en avontuur houdt, is dit de ideale plek! Geen dag is hetzelfde omdat het weer elke dag weer omslaat. Wees voorbereid op zon, wind, regen, alles! Maar je krijgt er zoveel voor terug...!!

8,2
9 Algemene ervaring
9 Natuur
9 Stranden
7 Wildlife
8 Overige activiteiten
7 Bereikbaarheid

Pluspunten Torres del Paine

 • vrijheid
 • natuur
 • uitgestrekt

Minpunten Torres del Paine

 • onvoorspelbaar weer
Ultieme tip: W-trek in het national park
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Specialisten Argentinië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Amerika?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
 • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

ZuidAmerika.nl kenner
Sponsors