Paaseiland
9,6
10,0 Algemene ervaring
10,0 Locals
10,0 Interessant
9,5 Natuur
10,0 Stranden
6,0 Wildlife
10,0 Wandelingen en/of andere activiteiten

Paaseiland

door Willeke van Doorn

De Moai beelden, de parelwitte stranden en de Rano Raraku vulkaan maken van Paaseiland een populaire vakantiebestemming. Stap in het vliegtuig naar een van de meest afgelegen plekken ter wereld!

De Moai beelden die de kust van Paaseiland sieren zijn wereldberoemd én mysterieus. Niemand weet echt hoe de beelden aan de kust terecht zijn gekomen. Paaseiland ligt op maar liefst 3700 kilometer van de kust van Chili midden in de Stille Oceaan. Slechts een handjevol mensen leeft op dit kleine eiland. De bewoners noemen Paaseiland niet voor niets Te Pita o Te Henua: de navel van de wereld.

ZELF NAAR Paaseiland?

Bekijk alle 5 reizen naar Paaseiland

Waarom Paaseiland?

Dit afgelegen eiland in de Stille Oceaan, bekend om zijn reusachtige stenen beelden genaamd Moai, biedt een glimp van een oude Polynesische beschaving en de unieke cultuur die het heeft voortgebracht. Verken vulkanische landschappen en ervaar de warme gastvrijheid van de lokale Rapa Nui-bevolking. 

Geschiedenis Paaseiland

Op Paaszondag in 1722 ontdekte de Nederlandse ontdekkingsreiziger Jacob Roggeveen het eiland. Hij gaf het de naam Paaseiland. In de jaren daarna gooiden ook andere Europese schepen hun anker uit in de kustwateren van Rapa Nui. De Britse James Cook was één van hen.

Aan het begin van de negentiende eeuw woonden zo'n 3.000 mensen op Paaseiland. De vraag naar slaven in Peru en een pokkenepidemie deden het inwoneraantal krimpen naar slechts 111 in 1877. Vandaag de dag telt het eiland echter weer zo'n 3.400 inwoners, die voornamelijk van Polynesische afkomst zijn. De meeste van hen wonen in hoofdstad Hanga Roa.

Chili annexeerde Paaseiland in 1888. De Chilenen keken aanvankelijk echter niet echt naar het eiland om. Ze lieten slechts hun schapen op het eiland grazen. Pas tachtig jaar later, in 1965, kregen de bewoners van Paaseiland werkelijk het Chileense staatsburgerschap. Paaseiland werd een officiële Chileense provincie.

Moai

Vanuit Chili vlieg je naar Paaseiland. Door het raam van het vliegtuig zie je al hoe groen de grasvlakten en hoe wit de stranden zijn. Je telt maar weinig bomen op Rapa Nui, zoals de inheemse bevolking het vulkanische Paaseiland noemt. Wel zie je de tientallen beelden die de kust van het eiland sieren en uitkijken over zee.

De Moai beelden en ahu, de ceremoniële platforms, zijn overblijfselen uit een ver, mysterieus verleden. De beelden, die tot wel vier meter hoog de lucht in schieten, vormen een mysterie. Een gebrek aan geschreven geschiedenis op Paaseiland maakt het moeilijk de herkomst en precieze betekenis en functie van de beelden te ontrafelen.

Beelden Paaseiland

De indrukwekkende bouwsels roepen veel vragen op bij archeologen. Ze zijn gemaakt van steen uit de Rano Raraku vulkaan en hebben een flink gewicht. Toch waren de makers in staat om ze overal op het eiland langs de kust te plaatsen. Hoe zijn de beelden ooit naar de kust vervoerd?

De beelden zijn het visitekaartje van Paaseiland. Een groot deel is echter beschadigd. Die schade liepen zij waarschijnlijk op tijdens gevechten op het eiland, voordat de Europeanen er aanlegden.

Rano Raraku

De Moai beelden op Paaseiland zijn gemaakt van steen uit de krater van de Rano Raraku vulkaan. Op de flanken van de vulkaan staan ook nog eens vijftig beelden. Met de auto rijd je de Rano Raraku: één van de drie vulkanen op Paaseiland.

De kraters van de drie vulkanen op het eiland zijn dichtbegroeid met totora, een plant van de cypergrassenfamilie. Loop ook rondom het prachtige zoetwatermeer in de krater van de Rano Raraku. Het water in het meer reflecteert het zonlicht wat mooie plaatjes oplevert.

Hanga Roa

Vervolg je rondreis over Paaseiland naar hoofdstad Hanga Roa. De stad ligt aan de westkust tussen de vulkanen Terevaka en Rano Kau in. Via de hoofdweg van het eiland, de Avenida Atamu Tekena, rijd je het centrum van Hanga Roa in. Je vindt er de enige supermarkt van het eiland.

Langs de weg zie je kleine winkeltjes, hotels en een paar restaurantjes. Het rood van hun dakpannen steekt sterk af tegen de felgroene grasvelden die de gebouwen omringen. Bezoek de Iglesia Hanga Roa op zondag. In de kerk woon je een dienst bij van de Rapa Nui. De bewoners van Paaseiland hebben het christelijk geloof gemengd met hun oude tradities.

Vakantie Paaseiland

Bij een vakantie op Paaseiland hoort ook een relaxed dagje aan het strand. Rijd naar het strandje in het noorden van het eiland. Je ligt hier op het zand met palmbomen achter je. De indrukwekkende Moai torenen hoog boven je uit.

Ook voor duikliefhebbers is Paaseiland een fijne vakantiebestemming. Doordat er weinig plankton in het water zit, is het water helder en heb je ver zicht. Helaas leven er om diezelfde reden weinig vissen in het water rondom Paaseiland.

Dankzij het warme klimaat is er niet echt een beste reistijd aan te wijzen voor Paaseiland. De zomermaanden, tussen januari en maart, trekken de meeste toeristen naar eiland. Maar ook buiten het hoogseizoen zijn de temperaturen met gemiddeld 22 graden nog erg aangenaam. Bovendien is het dan minder druk en ontdek je dit mysterieuze eiland in alle rust!

Wat is er te doen op Paaseiland?

 • Bekijk de Moai beelden en ahu, de ceremoniële platforms. Dit zijn overblijfselen uit een ver, mysterieus verleden. De indrukwekkende bouwwerken zijn gemaakt van steen uit de Rano Raraku vulkaan en hebben een flink gewicht.
 • Bezoek de Iglesia Hanga Roa op zondag. In de kerk zie je dan een dienst in de Rapa Nui kerk. De bewoners van Paaseiland hebben het christelijk geloof gemengd met hun oude tradities.
 • Ga duiken. Het zicht is in dit gebied heel goed, er zit weinig plankton in het water. Helaas is dat ook de reden dat er minder vissen zijn dan op andere plekken. De Moai is neergezet voor opnames van een Franse film en is niet echt.
 • In het noorden van het eiland ligt een strandje. De palmbomen die er staan zijn aangeplant, maar dat mag de pret niet drukken. Ook hier vind je de indrukwekkende Moai.
 • Rijd met de auto naar de Rano Raraku: één van de drie vulkanen op Paaseiland. Het steen voor de Moai-beelden is uit deze vulkaan gehakt. Op de flanken van de vulkaan staan ook nog eens vijftig beelden.

Reizen Paaseiland

Meer Paaseiland

Reviews Paaseiland

Ultieme reisbestemming (bezocht in september 2018)

Review geschreven door Carmen Boerdijk op 11 november 2018

Geweldig mooie plek. De meest geïsoleerde plek ter wereld omgeven door mysterie over het ontstaan van de Maoi, daarnaast bestaat het eiland uit ongelooflijk mooie natuur en aardige bevolking. Een top begin van onze rondreis door Zuid Amerika en zeker een van de highlights!

9,4
10 Algemene ervaring
10 Locals
10 Interessant
10 Natuur
10 Stranden
6 Wildlife
10 Wandelingen en/of andere activiteiten

Pluspunten Paaseiland

 • aardige bevolking
 • geweldige natuur
 • mysterie van de maoi
 • geschiedenis
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Luxe reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Een groot mysterie! (bezocht in maart 2018)

Review geschreven door Ramona Stelzmann op 11 november 2018

Paaseiland is een unieke ervaring.. Al bij aankomst voel je de rust en geluk bij de mensen die er wonen. Wanneer men oog in oog staat met de bekende Moai’s voelt men ook de mysterieuze blikken gericht op jouzelf...

9,8
10 Algemene ervaring
10 Locals
10 Interessant
9 Natuur
10 Stranden
nvt Wildlife
10 Wandelingen en/of andere activiteiten

Pluspunten Paaseiland

 • De aardige inwoners
 • De rust en kalmte
 • unieke ervaring

Minpunten Paaseiland

 • redelijk duur
Ultieme tip: Bezoek de bron van waar de beelden vandaan komen en ga vroeg in de ochtend zonsopgang kijken bij de beelden op de plek Tonariki!!
Aangeraden voor: Stellen, Luxe reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Mysterieus Paaseiland (bezocht in november 2017)

Review geschreven door Rob Battes op 10 december 2017

Ver weg van de bewoonde wereld. Op bijna 5000 km vanaf Santiago de Chili, ligt Paaseiland of zoals de bewoners het noemen, Rapa Nui. Een eiland zo groot als Texel. Op het eiland staan (of liggen) nog honderden Moai’s. Deze enorme beelden staan met de rug naar de zee en zijn enorm groot. Zeer indrukwekkend. Er is een dorpje, Hanga Roa met veel restaurantjes. Aan het haventje zijn een aantal snorkel/ duikshops. Onderwater heb je 50 m zicht. Het is alsof je in gin zwemt.

Pluspunten Paaseiland

 • het mooie weer

Minpunten Paaseiland

 • Loslopende honden en slechte straatverlichting buitenaf.
Ultieme tip: Huur een auto en rijdt alle , goed aangegeven en bezienswaardigheden af.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Rust en mystiek (bezocht in september 2012)

Review geschreven door Karin de Bruin op 10 december 2017

Paaseiland is zo'n eiland waar niet iedereen komt en waardoor het dus best zo kan zijn dat je helemaal alleen van een mega indrukwekkende zonsopkomst kunt genieten. Ik raad zeker aan een auto te huren en hiermee het eiland met alle mysterieuze beelden te gaan ontdekken.

Aangeraden voor: Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Mooi en mysterieus paaseiland (bezocht in augustus 2017)

Review geschreven door Sharon Liefaard op 20 november 2017

Al in het vliegtuig naar Paaseiland heerst er een bijzondere sfeer, iedereen staat te popelen om een uniek eiland te bezoeken. Eenmaal op het eiland stelt het niet teleur, er heerst een mysterieuze maar ontzettend gastvrije sfeer. In de 4 dagen dat ik op het eiland was, heb ik 2 dagen het eiland rondgetoerd met een gids. Deze gids wist echt van alles van de geschiedenis van het eiland, het waren echt ontzettend interessante dagen. Zeker Rano Raraku vond ik heel interessant, de plek waar de moai uit het steen gehouwen werden. Op dag 3 was het heerlijk weer, perfect voor een dagje op het enige strand van het eiland, Anakena, waar de moai-beelden je in de gaten houden. De laatste dag heb ik zelfstandig het eiland rondgetoerd op een scooter, heerlijk met de zeebries door mijn haar.

Hoewel het eiland onwijs mooi is, is het wel ontzettend prijzig. Voor de tours met gids was de prijs/kwaliteitverhouding goed, maar bijvoorbeeld eten, zowel uit eten als de supermarkt, is erg prijzig voor de kwaliteit die je ervoor terug krijgt. Daarnaast is er ‘s avonds op het eiland, afgezien van dinner/dansshows, niet veel te doen. Aan de ene kant was dit jammer, aan de andere kant waren de tours vrij intensief, waardoor ik ‘s avonds wel echt moe was.

Al met al is Paaseiland echt een van de meest bijzondere plekken waar ik ben geweest, en raad ik iedereen aan er naar toe te gaan.

Pluspunten Paaseiland

 • aardige locals
 • interessante cultuur
 • mysterieus

Minpunten Paaseiland

 • de kosten
 • bereikbaarheid
 • onvoorspelbaar weer
Ultieme tip: Neem eten mee vanuit Santiago om de kosten voor eten te drukken. Je mag 2 stuks ruimbagage mee van Santiago naar Paaseiland. Check wel wat wel en niet mee mag in het vliegtuig.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Cultuurliefhebbers

Specialisten Chili

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Amerika?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
 • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Brazilië kenner
Sponsors