Is het mysterie van Paaseiland al opgelost?

Is het mysterie van Paaseiland al opgelost?

door Emma van Kampen

Nee. De torenhoge beelden op Paaseiland, ook bekend als moai, vormen voor wetenschappers nog altijd een onopgelost mysterie. Wél zijn er meerdere theorieën over de functie van de beelden. Volgens het wetenschappelijke tijdschrift PLOS ONE zouden de ruim negenhonderd beelden op Paaseiland gemaakt zijn om drinkwater aan te wijzen. De grootte van het beeld zou de hoeveelheid en kwaliteit van het water aangeven. Hoe groter het beeld, hoe meer water er op die plek beschikbaar was.

Daarnaast stellen de beelden waarschijnlijk de voorouderen van de Polynesiërs voor. Dit zijn de eerste bewoners van Paaseiland geweest. Volgens een legende vertrokken de eerste bewoners tussen de vierde eeuw en zevende eeuw n.Chr. vanaf het eiland Polynesië met een kano naar Paaseiland. In de elfde eeuw maakten ze de moai van vulkanisch gesteente, maar in de zeventiende eeuw hield de bouw van de beelden op. Onderzoekers denken dat dit komt omdat er vanaf dat moment geen bomen meer op het eiland groeiden, en de Polynesiërs waarschijnlijk bomen nodig hadden om de beelden naar hun plek te rollen.

ZELF NAAR Chili?

Bekijk alle 56 reizen naar Chili

Opvallend is dat veel beelden scheef staan. Rivalen van de Polynesiërs die het eiland opkwamen, zouden veel beelden moedwillig hebben omgeduwd. En dat was soms moeilijk: recentelijk is door onderzoekers namelijk ontdekt dat veel beelden niet alleen uit een hoofd bestaan, maar onder de grond nog een heel lichaam hebben! Sommige beelden zijn dus beschadigd door mensen, anderen zijn in de loop der jaren ingegraven door de natuur. Daarbij komt dat veel Polynesiërs in de negentiende eeuw zijn verdreven door slavenhandelaars: de cultuur, geschiedenis en tradities van de Paaseilanders zijn door deze omstandigheden verloren gegaan. Dit verklaart waarom er weinig bekend is van de oorspronkelijke ‘Paaseilanders’ en hun maoi. 

Reizen Chili

Specialisten Chili

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Argentinië kenner
Sponsors