Carretera Austral
Like ons op Facebook

Carretera Austral

door Niels Posthumus

De Carretera Austral is een smalle, onverharde weg in het noordelijke deel van Chileens Patagonië. Een eindeloze weg, die start in het noorden bij Puertp Montt en uiteindelijk, ruim 1.200 kilometer zuidelijker bij Villa O'Higgins, toch echt ten einde komt. Je passeert, meren, bergen, gletsjers en toendra. Ruig landschap in al zijn vormen.

Duizend kilometer naar het zuiden

De Carretera Austral is symbolisch voor Chili, het langst gerekte land ter wereld. Waar anders dan in het langste land ter wereld vind je een weg die ruim duizend kilometer nagenoeg rechtstreeks van noord naar zuid loopt. Chili is een land met en lengte van 5.000 kilometer, een land waar je vertrekt in de woestijn en eindigt vlakbij de Zuidpool.

ZELF NAAR Carretera Austral?

Bekijk alle 7 reizen naar Carretera Austral

De Carretera Austral voert vanuit het midden van Chili, langs het merengebied, via de bergen van de Andes naar de koude en beginnend ijzige toendra van Noord-Patagonië.

Onverharde weg

Het eerste deel van de route is het minst populair. In het waterrijke gebied is het met pontjes en smalle bruggen een heel gedoe je auto op koers te houden. Bovendien is de eerste honderd kilometer nog van een lieflijkheid die je juist niet zoekt op de Carretera Austral.

Je wilt ruig landschap. Geen mensen. Natuur in zijn puurste vorm. Dat vind je zuidelijker. Daar is de weg onverhard. Het is symbolisch voor de onontgonnenheid van het gebied waar je doorheen trekt. Een gladde strook asfalt zou de omgeving te geciviliseerd maken.

Het centrale deel van de route is het populairst. Sommige reizigers liften hun weg omhoog of naar beneden, met het risico dat zij soms dagen vast komen te zitten als er geen auto's langskomen.

Huurauto

Meer zekerheid heb je in een huurauto. De grindweg slingert je zachtjes door een vol groene omgeving in het noorden, waar dichtbegroeide bossen en meren je aan weerszijden begeleiden.

Naar het zuiden krijgen de bomen steeds meer naalden en zie je meer open vlakten. De temperatuur daalt. Met elke kilometer wordt de omgeving kaler.

Gletsjer Ventisquero Colgante

Je passeert het Queulat National Park, vlakbij het dorpje Puyuhuapi. Het is een verplichte stop. De hangende gletsjer Ventisquero Colgante is te indrukwekkend om zomaar voorbij te rijden. De blauwwitte ijskap hangt in een soort kloof tussen twee bergwanden in.

Het ijs stopt waar de aarde opeens tientallen meters naar beneden zakt. De gletsjer lijkt daardoor precies een bevroren waterval. En dat is ze eigenlijk ook. In de zomer stroomt het smeltwater onder het ijs door en vormt zich onder het ijs een waterval.

Doodlopende weg

Rond kilometer 600, van het noorden gezien, bereik je de laatste afslag. Ga je nog verder naar het zuiden, dan rijd je op een doodlopende weg. Alle 440 kilometer die je hier naar het zuiden rijdt, zul je later over dezelfde stofweg ook weer naar het noorden moeten rijden.

Het landschap wordt zo kaal en ruig dat het wel het einde van de wereld lijkt. Maar dat is het niet. De Carretera Austral stopt halverwege Patagonië.

Pinochet

Al jaren probeert men de weg door te trekken naar de zuidelijkste provincie Magallanes. Geen enkele landweg verbindt dat deel van Chili met de rest van het land.

Dat gold nog niet zo heel lang geleden ook nog voor de dorpjes langs de Carretera Austral. Het was dictator Augusto Pinochet die in 1976 besloot tot de aanleg van de weg. In het jaar 2000 werd pas het laatste deel van de weg aangelegd.

Wat is er te doen op de Carretera Austral?

  • Huur een auto en rijd van Puerto Montt helemaal naar Villa O'Higgins, bijna 1.200 kilometer zuidelijker. Deze weg heet Carretera Austral en is gebouwd om sneller door het afgelegen zuidelijke deel van Chili te kunnen reizen.
  • Bezoek het Parque Nacional Quelat. Vanaf hier loop je naar de indrukwekkende gletsjer Ventisquero Colgante. De blauwwitte ijskap hangt in een soort kloof tussen twee bergwanden in en lijkt daardoor net een bevroren waterval.
  • Stop ook bij Lago General Carrera. Dit enorme meer, dat Chili deelt met Argentinië, wordt omgeven door de toppen van de Andes en ligt midden in de Patagonische steppe. Het blauwgroene water komt oorspronkelijk van gletsjer.
  • Het Reserva Nacional Cerro Castillo ligt op 75 kilometer ten zuiden van de stad Coyhaique. Hier vind je de Cerro Castillo, een rotsformatie. Zoals de naam doet vermoeden, lijkt het van ver inderdaad een beetje op een kasteel.
  • In het zuidelijke deel van de Carretera Austral ligt het dorpje Cochrane. Hier komen niet veel toeristen. Je kunt hier vissen in het Lago Cochrane, kayakken en paardrijden.

Carretera Austral zelf zien? Vraag onafhankelijk advies over je reis

De reisspecialisten van de Zuid-Amerika Desk geven jou onafhankelijk en persoonlijk advies over jouw droomreis naar Chili. Laat gepassioneerde experts voor je zoeken. Meer weten? Bekijk alle voordelen van de Zuid-Amerika Desk!

Like deze pagina

Reizen Carretera Austral

Specialisten Chili

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Ecuador kenner
Sponsors