Carretera Austral

Carretera Austral

door Elsemieke Land

Mistige fjorden, dichte rimboe en ijzige bergpassen met hangende gletsjers glijden aan je voorbij tijdens deze spectaculaire rondreis door Chili. De landschappen worden afgewisseld met dampende warmwaterbronnen, glinsterende bergmeren, besneeuwde vulkaantoppen en oneindige grasvlaktes. Wij zijn het erover eens, de Carretera Austral in Chili mag met recht een van de mooiste wegen ter wereld genoemd worden. 

De 1240 kilometer lange Carretera Austral, ook wel ‘de zuidelijke weg’ slingert door de ongerepte wildernis van Chili die voor het aanleggen van deze weg vrijwel onbereikbaar was. Vanuit hoofdstad Santiago de Chile vlieg je naar Puerto Montt, waar je deze rondreis over de Carretera Austral aftrapt en in twee weken afzakt naar het zuiden en eindigt in Noord-Patagonië. 

ZELF NAAR Carretera Austral?

Bekijk alle 6 reizen naar Carretera Austral

Bezienswaardigheden langs Carretera Austral

Tijdens een stadswandeling vanaf de centrale Plaza de Armas in Chili’s hoofdstad Santiago de Chile kom je bij van een lange vliegreis. Eet verse vis in de markthallen van Mercado Central en kijk bij het Mariabeeld op de top van de Cerro San Cristóbal uit over de stad. De volgende dag vlieg je naar havenstad Puerto Montt. 

Vanaf Puerto Montt reis je af naar voormalige havenplaats Puerto Varas aan het Llanquihue-meer. Beklim de Osorno-vulkaan aan de overkant van het meer of wandel door het dichte regenwoud en over de met kaarsrechte Alerce-bomen begroeide berghellingen in het Alerce Andino Nationaal Park. 

Bezoek ook de Petrohué-watervallen aan de zuidoever van het meer, die ontstaan door de toevoer van smeltwater van de Osorno-vulkaan. Daarna zak je via de Carretera Austral (Route 7) af naar vissersdorp Hornopirén.

In Hornopirén stap je op de veerboot en vaar je vier uur lang door fjorden naar Leptepu. Onderweg spot je misschien wel dolfijnen! Na een klein stukje rijden neem je de volgende pont naar Caleta Gonzalo. In het aanliggende Pumalin Nationaal Park wacht het vochtige regenwoud vol grote varens, bamboe en steile Alerce-bomen je op. Verken het via een van de uitgezette wandelroutes en reis verder langs watervallen en wilde rivieren richting Chaitén. 

Chaitén is je toegangspoort naar Chileens Patagonië. Maak een uitstapje van Route 7 bij de thermale baden rondom het Yelcho-meer of las een rustpauze in met een massage in Puyuhuapi. Na het uitzicht op het Risopatron-meer verschijnen de ijsvelden van het Quelat Nationaal Park aan de horizon. Met de tussen de bergen hangende gletsjer Ventisquero Colgante als ultieme blikvanger. 

Vanaf Coyhaique doorkruis je het Cerro Castillo-reservaat met daarin Villa Cerro Castillo, rotstorens in de vorm van een kasteel. Ten zuiden van Puerto Rio Tranquilo bezoek je de blauwe Marble Caves op het General Carrera-meer. In de verte domineert de ijskap van Campo de Hielo Norte.

Maak even verderop vanuit Puerto Guadal een excursie naar de Exploradores-gletsjer en rij daarna naar de Chacabuco-vallei, wat door het echtpaar Tompkins is uitgeroepen tot het nieuwe Patagonië Nationaal Park. In het decor van besneeuwde bergtoppen van de Andes, droge graslanden, rivieren en meren, bewandel je een van de uitgezette trails in de vallei. 

Je laatste nacht van deze rondreis over de Carretera Austral spendeer je in Cocherane, aan de rand van de Chacabuco-vallei. De volgende dag rijd je via Puerto Rio Tranquilo terug richting Coyhaique. Vanaf de luchthaven van Balmaceda vlieg je via Puerto Montt terug naar huis. 

Wat is de beste reistijd voor Carretera Austral?

De maanden november tot en met april vormen de beste reistijd voor een rondreis over de Carretera Austral, waarvan januari en februari de drukste maanden zijn. De temperaturen zijn dan aangenaam in het zuidelijke deel van Chili. In de wintermaanden juni tot september kan het juist behoorlijk koud worden en veel sneeuwen, wat veel tussenstops onbereikbaar maakt. Zonde! 

Trek zo’n twee weken uit voor deze rondreis door Chili. Zo heb je voldoende tijd om wandelingen te maken in de vele nationale parken die je langs de Carretera Austral vindt. Maak eventueel voordat je vanuit Santiago naar Puerto Montt vliegt nog een uitstapje naar de kleurrijke kustplaats Valparaíso

Ga voor uitgebreide informatie naar: beste reistijd Chili.

Routebeschrijving

De route voor deze rondreis door Chili is heel simpel. Vanaf Puerto Montt rij je na een stop bij Puerto Varas en de Petrohué-watervallen Route 7 op, die je tot het Cocherane volgt. Een huurauto geeft je veel vrijheid om te stoppen waar je wil en hoe lang je wil. Haal de auto op in Puerto Montt en lever deze in Balmaceda weer in. Reizen met het openbaar vervoer is niet onmogelijk, maar de bussen rijden niet bepaald regelmatig, waardoor het veel tijd kost en je weinig vrijheid hebt. 

In de Chileense zomermaanden van december tot februari is de fiets of motor een populair voertuig om de Carretera Austral mee af te leggen. Houd er bij het kiezen van je vervoermiddel rekening mee dat niet alle delen van de Carretera Austral geasfalteerd zijn.

Hebben we je geïnspireerd voor een roadtrip over de Carretera Austral? Vind hier een rondreis door Chili die bij je past.  

Fotocredits: Gonzalo Beaza | Sandi | Jdzip

Reizen Carretera Austral

Meer Carretera Austral

Specialisten Chili

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Chili kenner
Sponsors