Lake District
-
- Algemene ervaring
- Beziens­waardigheden
- Locals
- Natuur
- Interessant
- Stranden

Lake District

door Niels Posthumus

Het Lake District van Chili barst uit zijn voegen van de parken. Al deze schitterende natuurgebieden hebben hun eigen charme en specialiteit. Pucón is de feeststad voor reizigers in Chili bij uitstek.

Vulkanen torenen uit boven diepblauwe meren. Kraakhelder, maar ijskoud water. Zon in de zomer, een dik pak sneeuw in de winter. Groene bossen. De uitlopers van de Andes. Hotsprings om je huid in te laten weken. Koloniale dorpjes. Duitse architectuur. Stoere cowboys.

ZELF NAAR Lake District?

Bekijk alle 2 reizen naar Lake District

Het Chileense merengebied, ofwel Lake District, halverwege het 5.000 kilometer lange land, is zonder twijfel het mooiste deel van Chili.

Valdivia

Acht uur rijden ten zuiden van de Chileense hoofdstad Santiago steek je de Rio Biobío over. De rivier markeert het begin van het Lake District. Dat strekt zich vervolgens 300 kilometer verder uit naar het zuiden.

De zestig kilometer brede strook westkust langs de Stille Oceaan is de vruchtbaarste landbouwgrond van Chili. Valdivia is het agrarisch centrum. De oostzijde is bezaaid met naaldbossen, die doorlopen tot voorbij het Argentijnse San Carlos de Bariloche.

Duits gebied

Het Lake District is bij uitstek Duits. Het maakte dat veel Nazi-kopstukken er na de Tweede Wereldoorlog onderdak vonden.

De oorspronkelijke indianen, de Mapuche, wonen slechts nog in wat nu La Frontera heet, het land tussen de rivieren Rio Biobío en Rio Toltén.

Het is een wat tragisch einde voor een indianenstam die juist zo bijzonder lang stand hield tegen de Spaanse kolonisatoren. Tot aan het einde van de negentiende eeuw.

Conguillío park

Het Conguillío park is één van eerste parken die je aantreft als je het Lake District vanuit het noorden binnenrijdt. Het gebied rondom de 3.125 meter hoge Llaima vulkaan, die nog in 1957 tot uitbarsting kwam, is dicht bebost.

Het park leent zich bij uitstek voor avontuurlijke wandelingen, door canyons, over hoge toppen en langs helderblauwe bergmeren. Tijdens de Chileense winter kom je het park echter nauwelijks in. Een dik pak sneeuw bedekt dan het gebied.

Puerto Octay

De parken volgen elkaar daarna snel op. Het Huerquehue park vol watervallen. Het Villarica park bij de gelijknamige en meer. In het hippe Lican Ray aan het Lago Calafquén komt de happy few zonnen.

Het Puyehue National Park biedt je de gelegenheid de vulkaan te bewonderen die zijn top eraf blies na de zwaarste aardbeving ter wereld ooit, die in 1960.

In Puerto Octay, aan het grote Llanquihue meer, waan je je even op het Duitse platteland. In Puerto Varas geniet je van het uitzicht op de Osorno vulkaan en bezoek je het Vicente Pérez Rosales park.

Je doet Cochamó aan. Misschien wel het meest pittoreske dorpje van de regio. Ten zuiden van Puerto Montt, de snelst groeiende stad van Chili, gaat het Lake District over in Chileens Patagonië.

Pucón

Het officieuze centrum van het Lake District ben je dan al lang voorbij. Niet ver van Villarica ligt Pucón. Een walhalla voor reiziger. Wat oveirgens ook meteen het grootste nadeel is. In het hoogseizoen kun je voor authentiek gevoel beter uitwijken. Dat geldt niet als je van feesten houdt.

Het dorp met slechts 21.000 inwoners barst zowat uit elkaar van de horeca. Bars, restaurants en discotheken. Je waant je 's nachts terug in Santiago.

En overdag? Dan beklim je een actieve vulkaan, ga je raften of kayakken, maak je boswandelingen. Of relax je in de hotsprings van Termas los Pozones. Kun je er 's avonds weer vol tegenaan.

Wat is er te doen in Lake District?

  • Het Conguillío park is één van eerste parken die je aantreft als je het Lake District vanuit het noorden binnenrijdt. Het park leent zich bij uitstek voor avontuurlijke wandelingen, door canyons, over hoge toppen en langs helderblauwe bergmeren.
  • Bezoek het kleine dorpje Cochamó. Dit is misschien wel het meest pittoreske dorpje van de regio. Geniet hier van de immens mooie uitzichten en natuur.
  • Ga naar Pucón. Dit dorp met slechts 21.000 inwoners barst zowat uit elkaar van de horeca. Bars, restaurants en discotheken. Je waant je 's nachts terug in Santiago. Overdag sta je vroeg weer klaar voor een wandeling op de vulkaan.
  • In het Villarica Nationaal Park kun je verschillende routes bewandelen. Bijvoorbeeld de Challupen Chinay trek je langs een vulkaan leidt. Het is geen korte wandeling, hij duurt maar liefst 12 uur.
  • Lago Calafquén is met zijn zwarte stranden een goede plek om wat zonnestraaltjes te vangen. In de zomer huur je er kayaks of andere bootjes om het water op te gaan. Ook kun je er forel en zalm vangen.

Reizen Lake District

Meer Lake District

Reviews Lake District

Wildkamperen (bezocht in augustus 2018)

Review geschreven door Zhao Zhou op 14 november 2018

Zeer avontuurlijke locatie wanneer je net wat anders wilt doen dan een stad verkennen. Wild kamperen is mogelijk en je komt haast geen mensen tegen als je op bewolkte dagen gaat. Natuurlijk vereist dat wel wat ervaring

Pluspunten Lake District

  • betaalbaar
Ultieme tip: Maak een checklist met spullen en wees daar vroeg. Je wilt niet in het donker een tent opzetten.
Aangeraden voor: Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Specialisten Chili

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Brazilië kenner
Sponsors