Punta Arenas

Punta Arenas

door Niels Posthumus

In Magallanes, de zuidelijkste provincie van Chili, leven meer pinguïns dan mensen. De enige stad is Punta Arenas. Koud en nat, maar met skicentrum, dicht bij Vuurland en vol vrolijke architectuur. Guur en winderig is het in de stad Punta Arenas. 'Het einde van de wereld', heet Chili's zuidelijkste provincie ook wel. Als je de eindeloze horizon ziet, begrijp je dat wel. Niets is daar in de verte.

Zuidelijkste grote stad ter wereld

Een ruig, haast onbegaanbaar landschap kenmerkt Magallanes op slechts 1.400 kilometer van Antarctica. Windsnelheden kunnen met gemak oplopen tot 130 kilometer per uur. Pinguïns en condors leven er, maar mensen?

ZELF NAAR Punta Arenas?

Bekijk alle 15 reizen naar Punta Arenas

Zeker wel. Ook mensen hebben op deze uiterste zuidpunt van Zuid-Amerika een thuis gevonden. Punta Arenas telt ruim 120.000 inwoners. De helft stamt af van Kroatische immigranten.

Het is de zuidelijkste stad ter wereld. Alleen Ushuaia ligt nóg dichter bij de Zuidpool. Maar die Argentijnse plaats telt de helft minder inwoners.

Winderig Magellanes

Het is koud in Magallanes. Zelfs in de zomer kan het sneeuwen. In de winter komt de temperatuur nauwelijks boven de nul graden uit. Het is er ook nat. In Magallanes regent het op sommige plekken wel drie keer zo veel als in Nederland. De lucht is vaak grijs.

De striemende wind is zo krachtig dat Punta Arenas zich genoodzaakt zag in het centrum een ingenieus stelsel van windschermen te fabriceren. Dit om ervoor te zorgen dat je niet omwaait als je boodschappen doet.

Al schuilt in deze onherbergzaamheid natuurlijk ook juist de charme van het gebied; alleen de onverzettelijken slagen hier.

Schapenhoeders

Veel immigranten sloegen hun kamp op in Magallanes, omdat er geld te verdienen viel. Er zat wat goud in de grond en er zijn goed schapen te houden. Dit laatste was een zeer lucratieve bezigheid aan het eind van de negentiende eeuw, toen de vraag naar wol raket omhoog schoot.

Grote, statige villa's in en om Punta Arenas herinneren nog aan die gloriedagen. Tegenwoordig is het de olie in de grond, de visserij en het toerisme wat geld in het laatje brengt.

Punta Arenas is een kleurrijke stad, ondanks de meestal grijze hemel. Ze bewijst dat pasteltinten niet alleen passen bij huizen in warme landen rond de evenaar.

Vuurland

De stad heeft een weidse sfeer met brede straten en stoepen. Hectisch of bruisend kun je Punta Arenas moeilijk noemen. Zeker niet op zondag, wanneer Punta Arenas werkelijk is uitgestorven.

Per boot kun je vanuit Punta Arenas naar Tierra del Fuego, Vuurland, varen. Dit eiland in de Straat van Magelhaen deelt Chili met Argentinië. Het kent een desolaat en daardoor juist indrukwekkend landschap. In het noorden van Magallanes zijn veel gletsjers.

Pinguïns

Vlak boven Punta Arenas ligt het zuidelijkste skicentrum ter wereld: Cerro Mirador. Echte skifanaten kunnen er helaas niet echt hun hart ophalen. Het uitzicht is mooier dan de schamele twaalf, niet al te zware pistes.

Pinguïns leven er dan wel weer genoeg in Magallanes. In het gebied Los Pinguinos op het eiland Isla Magdalena leven en broeden er wel 150.000.

Vind je dit nog altijd niet genoeg, dan zijn er nog meer bij Seno Otway - circa 3.000. De pinguïns zijn te bewonderen van september tot eind maart.

Wat is er te doen in Punta Arenas?

  • Vaar per boot van Punta Arenas naar Tierra del Fuego, Vuurland. Dit eiland in de Straat van Magelhaen deelt Chili met Argentinië. Je wandelt er door prachtige landschappen.
  • Vlak boven Punta Arenas ligt het zuidelijkste skicentrum ter wereld: Cerro Mirador. Maar voor goede skiërs is het gebied niet de moeite waard. Het uitzicht is mooier dan de pistes.
  • In het gebied Los Pinguinos op het eiland Isla Magdalena leven en broeden er wel 150.000 pinguïns. Bezoek dit nationale park en bekijk de guitige dieren.
  • Bezoek in Punta Arenas één van de mooiste begraafplaatsen in Zuid-Amerika. Cementerio Municipal bevat bescheiden graven van immigranten, maar ook enorme tombes voor hele families die ooit in Punta Arenas woonden.
  • In Punta Arenas eet je de heerlijkste visgerechten. Een delicatesse is King Crab. Deze krabben kunnen wel twee meter worden (van de ene poot naar de andere) en hebben een heerlijke smaak.

Wat is de beste reistijd voor Punta Arenas?

De zomerperiode, van december tot maart, is de beste tijd om Punta Arenas te bezoeken. Gedurende deze tijd zijn de temperaturen aangenaam, variërend van gemiddeld 10°C tot 18°C, met langere dagen en meer zonneschijn. Dit is ook het hoogseizoen voor toeristen, omdat de omstandigheden ideaal zijn voor het verkennen van de prachtige landschappen in de omgeving. Wel belangrijk om op te merken dat het weer in Punta Arenas onvoorspelbaar kan zijn, zelfs tijdens de zomer. Temperaturen kunnen variëren en er kan altijd een kans op neerslag zijn. Het is raadzaam om warme kleding mee te nemen, want het kan behoorlijk fris zijn, vooral 's avonds en' s nachts. Als je specifiek geïnteresseerd bent in het spotten van wildlife, zoals pinguïns, is het raadzaam om in januari of februari te gaan, wanneer veel pinguïnkolonies in de buurt van Punta Arenas broeden.

Reizen Punta Arenas

Meer Punta Arenas

Specialisten Chili

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

ZuidAmerika.nl kenner
Sponsors