Ushuaia
8,8
9,5 Algemene ervaring
9,0 Beziens­waardigheden
8,5 Locals
7,5 Restaurants
9,5 Veiligheid
- Stranden

Ushuaia

door Niels Posthumus

Dichterbij 'het randje van de wereld' dan Ushuaia kom je niet. De zuidelijkste stad ter wereld. En zo voelt het ook op Tierra del Fuego, Vuurland, het eiland van Argentinië zo dicht bij de Zuidpool.

Ushuaia doet op het eerste gezicht wat Scandinavisch aan: houten huizen, geschilderd in vrolijke kleuren, ingeklemd tussen een rustige baai en groen glooiende heuvels. Maar achter die heuvels loopt de vergelijking scheef. Daar doemen snel de kaalgrijze wanden van de zuidelijkste Andes uitlopers op. Ze dragen hun witte, majestueuze toppen met schijnbare trots.

ZELF NAAR Ushuaia?

Bekijk alle 25 reizen naar Ushuaia

Waarom Ushuaia?

Bewonder de besneeuwde bergtoppen, glinsterende fjorden en ruige kustlijnen aan het "einde van de wereld". Als toegangspoort tot Antarctica kun je boottochten maken naar pinguïnkolonies en de unieke Antarctische sfeer ervaren. Bovendien is Ushuaia doordrenkt van geschiedenis, met de sporen van vroege ontdekkingsreizigers en de rijke cultuur van de lokale bevolking,

Gevangenis stadje

De toppen reiken relatief dichtbij de kust al tot soms wel 1.500 meter hoogte. Ze hullen zich vaak in grijze wolken. De lucht in Ushuaia is guur, koud en opvallend vochtig voor een plek waar jaarlijks slechts tweederde van de Nederlandse neerslag valt.

Ushuaia ontstond in de eerste helft van de twintigste eeuw als een stadje dat zich centreerde rond een zwaar bewapende gevangenis. Alleen de gevaarlijkste criminelen werden er vast gezet.

Ontsnappen was nagenoeg onmogelijk. En mocht dat lukken, dan zou de weg terug naar Buenos Aires nog altijd 3.000 kilometer bedragen. Dwars door de semiwoestijn van Patagonië.

Cruises naar de Zuidpool

Tegenwoordig telt Ushuaia echter ruim 60.000 inwoners en is het toerisme de belangrijkste inkomstenbron. De welvaart van Ushuaia is sterk gekoppeld aan de populariteit van de Zuidpool.

Het is vooral in de ultrakorte zomerperiode dat toeristen van over de hele wereld naar Ushuaia stromen. In januari en februari varen cruiseschepen richting de ijsmassieven in de Zuidelijke IJszee elke dag af en aan. Ook kun je er per boot naar de Falkland eilanden.

De Zuidpool is dubbel hot

Ushuaia komt in de zomer plotseling tot leven. De stad begint dan zowaar wat te bruisen. Mensen blijven niet langer binnen schuilen voor de kou. Het kan overdag zelfs wel veertien à vijftien graden worden.

De toeristische zomerperiode wordt in Ushuaia steeds langer. De Zuidpool is immers dubbel hot.

Enerzijds warmt de aarde op en is de route naar Zuidpool steeds grotere periodes ijsvrij en dus bevaarbaar. Anderzijds willen steeds meer mensen de smeltende ijskap met eigen ogen zien, voordat het te laat is.

Klimaatverandering

De eerste cruiseschepen vertrekken nu al vanaf half december in een poging de buitenste ringen van Antarctica te bereiken. Het hoogseizoen eindigt tegenwoordig pas in maart.

De rest van het jaar is de zee nog altijd dichtgevroren. Toch staat vast dat Ushuaia de komende jaren alleen maar populairder zal worden. Niet in de laatste plaats door de ruime aandacht in de media voor klimaatverandering.

Vuurland

Ushuaia is echter meer dan alleen een springplank richting de Zuidpool. Ook Vuurland, het eiland waarop Ushuaia ligt, is van een huiveringwekkende ruig- en schoonheid.

Je kunt er skiën en zeehonden spotten. Ook zwemmen er imposante orka's voor de kust en bevolken grote pinguïnkolonies de zuidelijke kuststroken.

En heb je altijd al eens in de zuidelijkste trein ter wereld willen zitten? Dan is het openbaar vervoer van Ushuaia gemaakt voor jou. De naam van de treinroute zegt al genoeg: El tren del fin del mundo, de trein van het einde van de wereld.

Wat is er te doen in Ushuaia?

 • Vanaf Ushuaia ontdek je de Zuidpool met haar wit en blauwe landschap. Dit kan alleen als de vaarwegen niet zijn dichtgevroren in januari en februari.
 • Maak een wandeling door het nationale park Tierra del Fuego of Vuurland, het eiland waarop Ushuaia ligt.
 • Neem de zuidelijkste trein ter wereld. Hij rijdt over hetzelfde spoor als de trein die gevangenen van en naar hun werkplek in de bossen bracht.
 • Vaar met een boot door het Beagle Kanaal ten zuiden van Ushuaia, waar ook Darwin langs voer. Tijdens een tocht zie je pinguïns en zeeleeuwen.
 • Reis af naar de Vallei van de wolven. Hier maak je een sleetocht, getrokken door honden. Bizar genoeg is de bijnaam van de eigenaar el Gato of de kat.

Reizen Ushuaia

Meer Ushuaia

Reviews Ushuaia

Martillo Island (bezocht in november 2017)

Review geschreven door Rob Battes op 10 december 2017

Ushuaia, fin del mundo. Van hieruit vertrekken de cruises naar Antarctica. Een gezellig havenstadje. Dit is de plek, waar je King Crab moet eten. En dat hebben we gedaan. Voortreffelijk, bij restaurant Le Volvert. Van hieruit kun je excursies maken naar bv Martillo island. Met Pira tour kom je op het eiland en loop je tussen de pinguïns. Deze excursie duurt een dag. Je vertrekt met de bus, daarna met een snelle rubberboot naar Martillo island en vandaar vaar je met een luxe boot richting Ushuaia. Je komt langs de beroemde vuurtoren, zeehonden kolonies en aalscholvers.

Ultieme tip: Mer Pira tour naar Martillo island.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Ushuaia (bezocht in oktober 2017)

Review geschreven door Tom Broekmeijer op 22 november 2017

Wat doe je ushuaia, eigenlijk niks meer dan zeggen dat je er bent geweest, bezoek wat natuur parken en glaciers die sprekend op doe van Europa lijken. Ma wat hebben hun dat wij niet hebben. Dit is o.a. Duiken in wateren waar zeldzame dieren leven die niet in onze wateren voorkomen. Zoals deze slak.

Ultieme tip: Ik weet dat het duur is. Maar laat je niet tegen houden eens iets gek te doen
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Ushuaia national park (bezocht in mei 2015)

Review geschreven door Tom Boesten op 12 november 2017

Dit nationale park is het ultieme 'einde van de wereld gevoel'! Huur een auto en zoek de mooiste en rustigste plekjes op. Auto's kunnen gehuurd worden in het centrum van het stadje. Vanuit hier is het een half uurtje rijden naar de ingang van het park.

Pluspunten Ushuaia

 • rust
 • natuur
 • wildlife
Ultieme tip: Ushaia National Park.
Aangeraden voor: Backpackers

Het einde van de wereld (bezocht in januari 2016)

Review geschreven door Rolf Van den Bosch op 21 mei 2017

Ushuaia, Argentinië wordt gezien als het einde van de wereld, het is de meest zuidelijke stad die er is. Hier bevindt zich ook het nationale park van Vuureiland dat werkelijk overweldigend mooi. In dit park kun je prachtige wandeltochten maken en genieten van de natuur. Hier moet je een keer zijn geweest!

8,6
9 Algemene ervaring
10 Beziens­waardigheden
8 Locals
7 Restaurants
9 Veiligheid
nvt Stranden

Pluspunten Ushuaia

 • Natuur

Minpunten Ushuaia

 • duur
Ultieme tip: Zorg dat je goed voorbereid op pad gaat; neem regenkleding mee!
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers

The end of the world (bezocht in mei 2016)

Review geschreven door Naomi Sterk op 13 mei 2017

Wat een bijzondere sfeer hangt er over Ushuaia! De volgende stop is de zuidpool. Zuidelijker kan je er niet komen. Het stadje is gericht op de Pooltrekkers en overal zijn er outdoor winkels te vinden. Wij waren er in het laagseizoen, dus het was vrij rustig in het stadje. Ook al ga je niet naar de zuidpool, is er nog genoeg te doen in daar! Het nationale park is er ontzettend mooi en je kan er een boottocht doen om wilde zeeleeuwen en zeehonden te zien. Als je in het goede seizoen zit kun je er ook pinguïns zien. En niet bang zijn dat het in het laagseizoen (winter) te koud is in Ushuaia, Argentijnen zijn geen kou gewend. Temperatuur ligt rond het vriespunt, wat we wel zijn gewend in de winter in Nederland.

Pluspunten Ushuaia

 • fauna

Minpunten Ushuaia

 • niks
Ultieme tip: Nationale park bezoeken!
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Cultuurliefhebbers

Cruise over Beagle Channel (bezocht in juli 2015)

Review geschreven door Joyce Swanenberg op 16 mei 2016

Waanzinnige ervaring om Vuurland en Beagle Channel te zien is per catamaran. Boeken via Turist Info centre downtown Ushuaia.
Nog op zoek naar een gezellig bed and breakfast? Las Retamas is prima qua prijs/kwaliteit verhouding en aardige mensen.

9,0
10 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
9 Locals
8 Restaurants
10 Veiligheid
nvt Stranden
Ultieme tip: Las Retamas Bed and breakfast
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Specialisten Argentinië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Amerika?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
 • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Suriname kenner
Sponsors