Córdoba

Córdoba

door Yasmin Visser

Córdoba is een bruisende studentenstad in Argentinië. Er gebeurt altijd wel iets. In het centrum vind je prachtige pleinen en koloniale huizen en bij Paseo del Buen Pastor word je één met de bevolking.

Hongerig wacht je tot de ober terugkomt met je bestelling. Je weet niet precies wat je besteld hebt, maar het vlees uit Argentinië moet erg lekker zijn. Vanuit de verte zie je de ober lopen met een enorme homp vlees. Dat zal wel voor een grote groep zijn, denk je nog. Maar dan zet hij het bord voor jouw neus neer: 'Buen provecho!'

ZELF NAAR Argentinië?

Bekijk alle 61 reizen naar Argentinië

Jezuïeten in Córdoba

Córdoba ligt in centraal Argentinië op zevenhonderd kilometer ten noordwesten van hoofdstad Buenos Aires. De stad werd in 1573 gesticht door de Spanjaarden. Zij vernoemden Córdoba naar de gelijknamige stad in hun thuisland. Córdoba was één van de eerste koloniale hoofdsteden in Argentinië.

In het begin van de zeventiende eeuw kwamen de jezuïeten naar Córdoba en stichtten het Jezuïetenkwartier. Dit was een stad binnen de stad met een eigen universiteit, een kerk en verschillende huizenblokken.

Het Jezuïetenkwartier is nu nog te bewonderen. De universiteit is nog steeds in gebruik en is nu de oudste van heel Zuid-Amerika.

Vrouwengevangenis

Centraal in Córdoba is het Plaza San Martín. Op dit grote plein vind je Iglesia Catedral, een kathedraal gebouwd in verschillende stijlen.

Een paar straatblokken ten zuiden van het plein ligt El Paseo del Buen Pastor. In een deel van dit gebouw bevond zich een aantal decennia terug een wrede vrouwengevangenis.

Tegenwoordig is het een cultureel centrum, gebouwd als eerbetoon aan de vrouwen die hier hebben geleden tijdens het dictatoriale bewind. Het gebouw bestaat nu uit een expositieruimte, een bioscoop en verschillende restaurantjes.

Gemoedelijk grasveld

Op het grasveldje naast El Paseo del Buen Pastor komen de jongere inwoners van Córdoba bij elkaar om te kletsen, muziek te maken en maté te drinken. Maté is een soort thee, gemaakt van Yerba maté blaadjes. Overal in Argentinië, Uruguay en Paraguay drinken ze dit.

De sfeer op het veld is gemoedelijk. Een groepje studenten biedt je een slokje van de maté aan. Achter je speelt iemand op zijn gitaar.

Sprookjeskerk

Aan de overkant van het parkje staat de neogotische kerk Iglesia de los padres Capuchinos. De kerk is begin twintigste eeuw gebouwd. De buitenkant is versierd met allerlei figuren en dieren. Eén van de torenspitsen is nooit gebouwd, wat volgens sommige experts moet benadrukken dat de mens imperfect is.

Van binnen is de kerk sprookjesachtig. Het plafond is beschilderd met vrolijke kleuren en de zuilen worden versierd door vogels, duivels en figuren die de kerk lijken te dragen.

Hoe later het wordt, hoe drukker het grasveld naast El Paseo del Buen Pastor. Córdoba komt 's avonds echt tot leven. Tijd om een avondwandeling te maken en je te laten verrassen door de stad.

Wat is er te doen in Córdoba?

  • Op ongeveer 35 kilometer van Córdoba ligt het bergstadje Alta Gracia. Hier vind het huis waar Che Guevara is opgegroeid. Het huis is nu een museum, gewijd aan deze beroemde revolutionair.
  • Bezoek el Paseo del Buen Pastor in Córdoba. In dit gebouw zat vroeger een vrouwengevangenis, nu is het een cultureel centrum waar altijd wel iets gebeurt.
  • Op een uur rijden van Córdoba ligt het bergdorpje Cabalango. Hier kun je te paard prachtige ritten door de bergen maken.
  • Loop ook 's avonds door de straten van Córdoba. Deze stad komt vooral in de avond tot leven. Straatmuziek, kraampjes en gezellig veel mensen.
  • Villa Carlos Paz is een dorpje vlakbij Córdoba. Dit is een soort klein Las Vegas, met hotels in de vorm van een trein, de Egyptische piramides en het Russische Kremlin.

Reizen Argentinië

Meer Córdoba

Specialisten Argentinië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Argentinië kenner
Sponsors