Salta Jouw vakantie naar Zuid-Amerika begint hier!
7,6
8,0 Algemene ervaring
8,0 Beziens­waardigheden
7,0 Locals
7,0 Restaurants
8,0 Veiligheid
- Stranden

Salta

door Niels Posthumus

De stad Salta in het noordwesten van Argentinië is de meest Spaanse stad van het land. De stad doet aan als Andalusië, alleen dan met een iets gematigder klimaat. Salta la Linda is de Spaanse bijnaam van de stad: het mooie Salta. Hier, en in het nabijgelegen Cafayate, drink je op ruim 1.100 meter hoogte de beroemde Argentijnse wijn.

Koloniale bouw

Nergens in Argentinië is de koloniale invloed van Spanje nog zo sterk te zien als in Salta. Kijk bijvoorbeeld naar het centrale plein. Daar zie je de neoklassieke, crèmeroze kathedraal. Het museum voor hedendaagse kunst is gebouwd in Franse stijl.

ZELF NAAR Salta?

Bekijk alle 31 reizen naar Salta

Het oude gemeentehuis Cabildo kenmerkt zich door de bogenstructuur die zo typisch is voor de Spaanse koloniale stijl. In het Cabildo huist vandaag de dag het historisch museum.

Tren a las Nubes

De oude spoorlijn, beter bekend onder de Spaanse naam Tren a las Nubes, trein van de wolken, leidt vanuit de stad naar het bergdorpje San Antonio de los Cobres.

Het is een prachtige rit over passen en door diepe kloven om uiteindelijk op een hoogte 3.775 meter aan te komen op een piepklein station. Helaas is de trein tegenwoordig zeer vaak buiten dienst.

Valles Calchaquíes

Salta telt bijna een half miljoen inwoners en ligt in de Lerma vallei op een hoogte van 1.152 meter, vlak onder de grens met buurland Bolivia.

De gouverneur van de provincie Tucúman, Hernando de Lerma, stichtte de stad in 1582. Hij verlangde een strategische vesting op de lange route tussen Buenos Aires en Lima in Peru. Hij koos de later naar hem genoemde vallei vanwege het gematigde klimaat en de vruchtbare grond.

Het bleek een goede beslissing. Vooral de uitzichten over de westelijke valleien, zoals de Valles Calchaquíes, zijn om je vingers bij af te likken. In het gebied rond Cafayate groeien de druivenstruiken bovendien als kool.

Cafayate

Cafayate is een zeer populaire bestemming. Enkele van de beroemdste Argentijnse wijnen komen uit de streek, die zich verder vooral kenmerkt door de voor Zuid-Amerika ongebruikelijke rode kleur van de aarde.

Het is echter uitgerekend dit zand dat de beruchte stofstormen veroorzaakt in het Argentijnse voorjaar. Salta kan zich dan hele dagen hullen in een droge nevel van zand en stof.

Het grootste deel van het jaar is de lucht echter helder. Je kunt dan een wijntour maken in de omgeving van Cafayate. Of je kunt op eigen houtje het landschap met de oranje rotsen intrekken via de 183 kilometer lange Route 68.En wie liever in het stadje zelf ontspant, vindt in Cafayate de grootste golfbaan van Zuid-Amerika.

Onafhankelijkheidsoorlog

Het leven was niet altijd zo ontspannen in Salta. Het weer mag er dan het hele jaar voortreffelijk zijn met weinig regen, milde zomers en meestal zachte winters, de stad kende vooral in de negentiende eeuw een diep economisch dal.

Tot de onafhankelijkheidsoorlog begin negentiende eeuw ging het Salta voor de wind. Het is deze periode waaruit alle koloniale gebouwen stammen. De stad speelde een belangrijke rol in de onafhankelijkheidsstrijd. De slag bij Salta bracht Argentinië in 1813 vrijheid van Spanje.

Maar de oorlog liet Salta uiteindelijk bankroet en politiek verscheurd achter. Pas in de twintigste eeuw wist de stad door de invloed van Italiaanse, Spaanse en Arabische immigranten weer uit het dal te klauteren.

Wat is er te doen in Salta?

 • Op het centrale plein Plaza 9 de Julio in Salta drink je een kopje koffie in een van de cafés, terwijl je naar de kathedraal en de oude stadshal Cabildo met museum kijkt.
 • Neem de kabelbaan en zie Salta van boven. Vanaf de berg San Bernardo gaat de kabelbaan omhoog. Zo krijg je een mooi overzicht van de stad voor de achtergelegen bergen.
 • Je bent in de wolken met de Tren de las Nubes. Als de trein over bruggen en langs hellingen komt, drijven de wolken er net onder.
 • Breng een bezoek aan de La Puna woestijn. De witte zoutvlaktes met dikke scheuren lijken oneindig door te lopen. Even verderop zie je meren met flamingo's.
 • Trek door de Calchaquí Valleien waar je de invloeden van weer en wind goed kunt zien. Rotsformaties laten de geografische processen zien en de kleuren van de rotsen zijn al even indrukwekkend.

Reizen Salta

Meer Salta

Reviews Salta

Salta (bezocht in mei 2014)

Review geschreven door Daniel Jankie op 13 november 2018

Imposant bergachtig gebied met immense vergezichten en prachtige gekleurde bergen. Hoe hoger je gaat (boven de 3000/4000 km) hoe mooier het wordt. Elke bocht herbergt een nieuw mooi uitzicht! En heerlijk vlees! En prachtige sterrenhemel.

Pluspunten Salta

 • Natuur
 • Bergen
Ultieme tip: Rondrijden met de auto
Aangeraden voor: Stellen, Vriendengroep, Avonturiers

Alleen op de wereld (bezocht in januari 2016)

Review geschreven door Yvonne Vermeltfoort op 16 november 2017

Huur in Salta een auto en vertrek de binnenlanden in. Je waant je een week alleen op de wereld; het landschap verandert elke minuut, je rijdt door de wereld van de Gauchos, gebergte, zandvlaktes en zoutvlaktes. Fantastisch!!!!

Pluspunten Salta

 • rustige omgeving

Minpunten Salta

 • infrastructuur
Ultieme tip: Huur een auto en ontdek de omgeving!
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Roadtrip vanuit Salta naar het noorden (bezocht in augustus 2015)

Review geschreven door Jenny Smit op 13 maart 2016

Ik huurde in Salta een huurauto en reisde daarmee door het noordwesten van Argentinië. Zelf rijden door Argentinië is een heerlijke ervaring, je kan stoppen waar je wilt en je bent niet gebonden aan de veel te strakke tijden van toertjes. De hoofdwegen zijn goed, maar de kleine wegen zijn vaak niet geasfalteerd. In het droge seizoen heb je echter geen 4WD nodig.

Ik bezocht onder andere Quebreda, Salidas Grandes en het onbekende Serranías de Hornocol in de provincie Jujuy.

Als je een auto huurt: houd de benzinemeter goed in de gaten, in deze regio zijn de tankstations dun gezaaid. Wanneer je aan het eind van de middag wilt tanken moet je soms lang in de rij staan.

7,6
8 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
7 Locals
7 Restaurants
8 Veiligheid
Ultieme tip: Huur en auto, doe je wandelschoenen aan en geniet van unieke landschappen.
Aangeraden voor: Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Specialisten Argentinië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Amerika?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
 • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

ZuidAmerika.nl kenner
Sponsors