Mensen: Evita Perón

Mensen: Evita Perón

door Veerle Witte

Ze is de beroemdste vrouw van Argentinië met een bijzonder verhaal: Eva Perón. Van simpel volksmeisje groeide zij uit tot de machtigste vrouw van Argentinië. Immens geliefd onder de armeren, die haar liefkozend Evita (Evaatje) noemden, maar verafschuwd door de maatschappelijke elite.

Beroemde bastaard

Uit een arm gezin en nooit erkend door haar vader, verhuist Evita als vijftienjarig meisje van het dorpje Junin naar Buenos Aires om actrice te worden. Ondanks haar weinige ervaring kan ze al snel aan de slag als radiopresentatrice en B-filmactrice. Ze wordt snel bekend in het land en gaat om met mensen uit de hoogste kringen, waardoor ze in 1943 kolonel Juan Perón leert kennen op een liefdadigheidsconcert.

ZELF NAAR Argentinië?

Bekijk alle 65 reizen naar Argentinië

De aristocraten en militairen zijn niet zo blij met de 'nieuwe aanwinst' van Perón, omdat ze uit een lagere klasse komt. Na de revolutie in Argentinië wordt Perón opgepakt door tegenstanders binnen de regering. Eva doet alles wat ze kan om haar geliefde vrij te krijgen. Na massaprotesten wordt Perón vrijgelaten. Vier dagen later, op 21 oktober 1945, trouwen ze.

Peronisten

In 1946 wordt Perón verkozen tot president van Argentinië. Dit heeft hij vooral aan Eva te danken. Zij voert veel campagne in aanloop naar de presidentsverkiezingen. Via haar wekelijkse radioprogramma houdt ze populistische toespraken om de arbeiders te overtuigen op Perón te stemmen.

Met haar altijd stralende verschijning en openhartigheid steelt Evita de harten van het volk van Argentinië. Nadat Perón tot president verkozen is, krijgt Evita steeds meer politieke inspraak. Ook heeft ze een belangrijke rol gespeeld in het creëren van een soort cultus rond haar echtgenoot. Volgens haar kunnen alleen Peronisten als échte Argentijnen worden beschouwd.

Quote: Perón is het hart, de ziel, het gevoel en de realiteit van het Argentijnse volk. Iedereen weet dat er in onze beweging maar één man is met een eigen bron van licht waar wij ons allemaal mee voeden. Dat is Perón! - Eva Perón (1951)

Liefdadigheid

Evita heeft heel veel gedaan voor armoedebestrijding in Argentinië. Ze richt onder andere de Eva Perón Stichting op, waarmee ziekenhuizen, scholen, opvangtehuizen voor alleenstaande moeders, bejaardentehuizen en weeshuizen worden gesticht.

In 1951 staat heel het land op z'n kop als bekend wordt dat Evita dodelijk ziek is: ze heeft baarmoederhalskanker. Ze blijft doorwerken tot ze op 26 juli 1952 sterft . Ze is dan pas 33 jaar oud.

Staatsbegrafenis

Direct na het verkondigen van haar overlijden verkeert heel Argentinië in diepe rouw. Winkels en restaurants sluiten hun deuren en bioscopen stoppen de voorstellingen. Het hele land komt stil te liggen.

Bij hoge uitzondering heeft Evita een staatsbegrafenis gekregen, waarna ze begraven is op de aristocratische begraafplaats Palermo in Buenos Aires. Naar schatting komen zo'n een miljoen mensen afscheid nemen van Evita: de vrouw die Argentinië voor altijd veranderde.

Evita leeft voort

Evita zal echter nooit vergeten worden. In de gelijknamige musical en film, met Madonna in de hoofdrol, wordt haar levensverhaal verteld. Verder is er een Evita Perón museum opgericht in de prachtige wijk Palermo in Buenos Aires en prijkt ze sinds kort op verschillende grote gebouwen in de metropool.

Reizen Argentinië

Specialisten Argentinië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

ZuidAmerika.nl kenner
Sponsors