Sport: paardenpolo

Sport: paardenpolo

door Getaway Travel

Het is waarschijnlijk een van de duurste sporten ter wereld: paardenpolo. De beste ruiters en paarden komen bijna allemaal uit Argentinië. Polo is een levensstijl die samensmelt met de jetset van Buenos Aires.

Het geluid van snuivende paarden en woest trappelende hoeven overstemt het zachte geroezemoes en het knallen van de kurken. Knappe vrouwen in haute couture. Lang, zwart haar dat van onder hun hoed naar beneden valt. Aan de horizon de skyline van Buenos Aires. In december komen de superrijken der aarde naar Argentinië voor het belangrijkste paardenpolotoernooi ter wereld: de Argentine Open.

ZELF NAAR Argentinië?

Bekijk alle 66 reizen naar Argentinië

Mekka van polo

Argentinië is het mekka van pololiefhebbers. De belangrijkste spelers ter wereld zijn haast zonder uitzondering Argentijn. En de beste polopaarden komen van Argentijnse fokkers en Argentijnen coachen poloteams over de hele wereld.

In 1875 werd de eerste polowedstrijd in Argentinië gehouden. Geïmmigreerde Britse boeren introduceerden de sport in Argentinië. De Britten zagen de sport voor het eerst in Azië, waar het al duizenden jaren werd gespeeld.

Gaucho's als ruiters

Perzen, Indiërs en Chinezen speelden polo om hun cavalerie te trainen. Winston Churchill zag de sport in India en schreef zijn moeder: 'Langer dan een paar dagen kan ik niet zonder. Geen uur van het leven is verspild als je het in het zadel doorbrengt.'

De gaucho's, Argentijnse cowboys van boerderijen op de uitgestrekte pampa's, zijn in de wieg gelegd voor de sport. Vanaf het moment dat de jongens kunnen lopen, zitten ze op de rug van een paard. Op de boerderijen leren de jongens vee drijven vanuit het zadel. Die kwaliteiten zijn goud waard in een polowedstrijd.

Peperdure sport

Tijdens de wedstrijd spelen twee teams van vier man tegen elkaar. Gedurende vier keer zeveneneenhalve minuut trachten de spelers met een lange stok een soort hockeybal in het goal van de tegenstander te schieten. Dit alles vanaf de rug van een galopperend paard. Het vereist perfecte rijvaardigheden.

De polosport is slechts voor weinigen weggelegd. De sport is peperduur. Teams worden onderhouden door een eigenaar, vaak een puissant rijk figuur met een voorliefde voor paarden. Het publiek tijdens polowedstrijden is van adel, rijk en zeer beschaafd. Champagne en designerkleding staan in scherp contrast met de zwoegende paarden.

Beroemde ruiters en paarden

Argentinië domineert de polowereld. De spelers zijn beroemdheden en behoren tot de chique Argentijnse societykringen. Hun foto's sieren de billboards in de stad. De paarden worden speciaal gefokt door Argentijnse boeren. De dieren zijn snel, sterk en gehoorzaam. Er hangt een stevig prijskaartje aan: een polopaard kost soms meer dan veertigduizend euro.

De beroemdste polospeler ter wereld is Adolfo Cambiasso. Zijn fans noemen hem liefkozend Adolfito of Dolfi. Hij heeft een handicap van tien goals, de hoogste classificatie die een polospeler kan behalen.

Argentijnse Jet set

Dolfi is een levend symbool van de Argentijnse polosport: op zijn vijfde zat hij voor het eerst op de rug van een polopaard, op de boerderij van zijn ouders. Nu behoort hij met zijn vrouw, een topmodel, tot de jetset van Buenos Aires.

Acht keer won Dolfi de Argentine Open, op Palermo Field in Buenos Aires. Ieder jaar in december komen hier meer dan dertigduizend toeschouwers genieten. Polo is een unieke combinatie: de leefwereld van de rijksten ter aarde en de beste ruiters van de Argentijnse pampa's.

Reizen Argentinië

Specialisten Argentinië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Argentinië kenner
Sponsors