Iguaçu Falls
10,0
10,0 Algemene ervaring
10,0 Mooi
10,0 Bereikbaarheid
10,0 Wildlife

Iguaçu Falls

door Niels Posthumus

Foz do Iguaçu - Iguaçu Falls - zijn de mooiste watervallen ter wereld, maar ook een smokkelhaven op de grens van Brazilië, Paraguay en Argentinië. De Braziliaanse kant is de meest panoramische.

De Iguaçu watervallen worden door velen als de mooiste watervallen ter wereld beschouwd. 'Poor Niagra,' deden ze de voormalig presidentsvrouw van de Verenigde Staten, Eleanor Roosevelt, verzuchten. Een mooiere natuurlijke grens met buurlanden Paraguay en Argentinië kun je je nauwelijks voorstellen.

ZELF NAAR Brazilië?

Bekijk alle 58 reizen naar Brazilië

Smokkelparadijs

Een betere plek voor grootschalige smokkel ook niet trouwens. De Verenigde Staten noemen het een gevaarlijke plek voor de wereld. Er zou geld voor terroristische activiteiten worden witgewassen.

De elektronische apparatuur gaat bovendien aan touwen zo van het goedkope Paraguay de afgrond in naar Brazilië. De bijliggende plaats Foz do Iguaçu is één groot smokkelparadijs.

Het mag de pret echter niet drukken. Niet voor niets is naast de smokkel toerisme inkomstenbron nummer één. Of de Iguaçu watervallen de grootste ter wereld zijn, is de vraag. Maar de mooiste zijn zij zeker.

Ruim tachtig meter hoog

De watervallen ontstonden 200.000 jaar geleden toen de aarde, op wat nu het drielandenpunt van Paraguay, Brazilië en Argentinië is, tachtig meter verzakte na een vulkaanuitbarsting.

Bijna anderhalf miljoen liter water kletterde vanaf dat moment per seconde over een breedte van 2,7 kilometer gemiddeld 64 meter naar beneden, en zelfs 82 meter bij de het diepste punt: Devil's Throat.

Victoria Falls

Die 2,7 kilometer is ongeëvenaard in de wereld. Toch wordt de Victoria Falls op de grens van Zimbabwe en Zambia over het algemeen als de grootste gezien.

Bij Iguaçu valt het water in ruim 270 afzonderlijke watervallen naar beneden. De Victoria waterval is na het regenseizoen één gesloten watergordijn met een lengte van maar liefst 1600 meter.

Bovendien is de Victoria waterval meer dan honderd meter hoog.

Panoramische Braziliaanse zijde

Het mooie van de Iguaçu watervallen is echter dat ze verspreid liggen door het tropisch regenwoud. Je kunt prachtig tussen de watervallen door wandelen.

Je moet daarvoor echter wel even de grens met Argentinië oversteken. Tours naar de Argentijnse zijde zijn eenvoudig te boeken in Foz do Iguaçu.

De Braziliaanse zijde staat vooral bekend om zijn panoramische vergezichten over de watervallen.

Wandelingen aan Argentijnse zijde

Een wandeling op Argentijns grondgebied leidt langs de watervallen op verschillende hoogtes. De ene keer kom je halverwege de waterval uit.

Met een uitgestrekte arm kun je hier het naar beneden vallende water voelen. Soms loopt je onderlangs. Dan weer kijk je van bovenaf over de rand.

Devil's Throat

De U-vormige Devil's Throat is de grootste en meest woeste waterval van het gebied. Het lawaai van het neerkletterende water is oorverdovend. Het maakt niet uit of je er nu aan de Argentijnse kant van bovenaf inkijkt of aan de Braziliaanse zijde van onderaf tegenop ziet.

Waar het water neerkomt, is niet te zien. Dichte mist stijgt op uit de basis van de waterval. Regenbogen proberen een vrolijke wending te geven aan het brute natuurgeweld.

Hitte en hoge luchtvochtigheid

En jij? Jij trekt je T-shirt uit en laat de mist je eindelijk afkoelen. Want het is warm in Iguaçu, vooral in de zomermaanden december tot maart. Tropische temperaturen en tropische vochtigheid kenmerken het weer in de het gebied dan. De herfst en lente zijn aangenamer.

Oh en vergeet dus niet af en toe omhoog te kijken. Je weet maar nooit. Het kan zomaar zijn dat er vanuit Paraguay een stereo-installatie naar beneden komt hier en daar.

Wat is er te doen bij de Iguaçu Falls?

 • Maak in één dag een trip naar de Argentijnse kant van de watervallen. Zo beleef je ze vanuit kikkerperspectief. Een boottocht onder de watervallen door zorgt voor de ultieme Iguazu-ervaring. Een nat pak is onvermijdelijk.
 • Ook Paraguay is just around the corner! Maak de oversteek naar Ciudad del Este met de bus vanuit Foz do Iguaçu. Voor een extra contrast tussen natuur en civilisatie breng je een bezoek aan het Casino de Leste.
 • De Devil's Throat is het punt waar het meeste watergeweld samenkomt. De duizelingwekkende stroom van water is van zowel de Argentijnse als Braziliaanse een bezoek waard.
 • Vogelspotters halen hun hart op in het Parque das Aves. Maak hier een tocht door de jungle die rijk is aan meer dan achthonderd verschillende vogelsoorten.
 • Moe van de jungle? Bezoek in Foz do Iguaçu zelf de Avenida Jorge Schimmelpfeng. Deze straat beschikt over talloze cafés en bars. De perfecte setting voor een middagje mensen kijken.

Reizen Brazilië

Reviews Iguaçu Falls

Schitterende Iguacu Falls (bezocht in december 2016)

Review geschreven door Erica Poot de Bloeme op 13 december 2019

De watervallen vanuit zowel Brazilië als Argentinië bezocht. De watervallen zijn overweldigend, net als het omringende regenwoud. De 'natte' tour met rubberboot gedaan, aanrader! Zorg voor regenkleding of droge kleding, want je komt echt tot onder de waterval.
Zorg dat je, wanneer je de Argentijnse kant bezoekt, dat je er vroeg bent. Het is zeker aan te raden om het eerste treintje te nemen die je naar de Devil's Throat brengt. Dan zijn er nog maar weinig andere bezoekers en heb je kans om de mooiste foto's te maken. Persoonlijk vonden wij de Argentijnse kant mooier dan de Braziliaanse kant die wij de dag eerder bezochten.

Pluspunten Iguaçu Falls

 • Activiteiten
 • Bereikbaarheid
 • Natuur

Minpunten Iguaçu Falls

 • Toeristisch
Ultieme tip: Regel een persoonlijke gids die je helpt bij oa grensformaliteiten. In Argentinië is weinig horeca, neem voldoende water mee!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Droombestemming (bezocht in april 2016)

Review geschreven door Tanja Hollenberg op 05 juni 2017

Werkelijk de meest imponerende reiservaring tot nu toe! De natuur is prachtig. Je kijkt je ogen uit, heerlijke ervaring. In totaal zijn wij 3 dagen in het park geweest, aan de Braziliaanse kant 2 dagen en 1 dag in Argentinië. Dit was voor mij wel het minimum aantal dagen om hier te zijn. Mocht je nog een jungle wandeling willen maken dan zou ik adviseren om er een dag aan te plakken. Je hebt tenslotte vakantie. Aanrader!!

Pluspunten Iguaçu Falls

 • Betaalbaar en goed georganiseerd.

Minpunten Iguaçu Falls

 • Er zijn aardag wat toeristen. Echter heeft mij dit niet heel erg gestoord.
Ultieme tip: Bezoek beide kanten! De Braziliaanse en Argentijnse kant! Beide kanten zijn totaal verschillend namelijk.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Specialisten Brazilië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Amerika?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
 • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Peru kenner
Sponsors