Fernando de Noronha
9,5
10,0 Algemene ervaring
8,5 Locals
10,0 Interessant
10,0 Natuur
10,0 Stranden
9,0 Wildlife
9,0 Wandelingen en/of andere activiteiten

Fernando de Noronha

door Marlies Konijnenberg

Fernando de Noronha is een eilandenarchipel in de Atlantische Oceaan. De meeste bezoekers komen naar het vroegere gevangeniseiland om te duiken of om aan het strand te liggen.

Door de glazen van je duikbril zie je een zee van kleuren om je heen. Een knalrode kreeft beweegt in het zand op de bodem. Een school kleine visjes zwemt voor je langs. Boven water is het panorama al even betoverend. De Two Brothers Rocks steken uit boven de groenblauwe zee. Een pelikaan landt een paar meter verder op het water. Recht voor je ligt een tropisch strand.

ZELF NAAR Fernando de Noronha?

Bekijk alle 4 reizen naar Fernando de Noronha

Kleine eilandjes

Fernando de Noronha is een groep mini-eilanden in de Atlantische Oceaan, zo'n 350 kilometer van de Braziliaanse kust. Zelfs het grootste eiland is slechts achttien vierkante kilometer groot en heeft niet meer dan 3.000 inwoners. De andere twintig eilandjes zijn onbewoond.

Over de vraag wie de eilanden heeft ontdekt, verschillen de meningen. De bewoners zijn het er over eens dat de Portugezen als eerste voet aan land zetten in het begin van de zestiende eeuw.

Spanjaarden beweren echter dat hun Juan de la Cosa de eerste was die de archipel ontdekte. Later schonk de Spaanse koning Dom Manoel de eilanden aan de Portugese aristocraat Fernão de Noronha in 1504. Snel hierna kwamen de Britten. Zij bleven twintig jaar, gevolgd door de Fransen en opnieuw de Spanjaarden.

Nossa Senhora dos Remédios

In 1635 viel het hoofdeiland korte tijd in handen van de Nederlandse West-Indische Compagnie. Bijna twintig jaar later heroverden de Portugezen het grondgebied echter alweer. Daarna was er eindelijk politieke rust op de archipel.

In 1737 bouwden de Portugezen een tiental forten op strategische plekken op het hoofdeiland. De ruïnes kun je bezichtigen.

Het Nossa Senhora dos Remédios bijvoorbeeld. Dit is de best bewaard gebleven ruïne op Fernando de Noronha. De ruïnes maakten de archipel tot een onneembare vesting.

Boomloos gevangeniseiland

Iets wat je wellicht wel opvalt als je een wandeling maakt op het eiland, is dat er niet zo veel bomen groeien als je zou verwachten op een subtropisch eiland.

De reden is dat het eiland in de negentiende en twintigste eeuw diende als gevangenis. Om te voorkomen dat gevangenen van de bomen vlotten zouden bouwen, werden ze allemaal gekapt.

Bescherming ecosysteem

Tegenwoordig hoef je nauwelijks nog iemand te dwingen op het eiland te blijven. De lokale overheid heeft zelfs de regel in moeten voeren dat er nooit meer dan 450 toeristen tegelijk op het eiland mogen verblijven.

Deze regelgeving moet het kwetsbare ecosysteem beschermen. En ook beschikt het eiland over slechts weinig watervoorraden.

Mooiste stranden van Brazilië

De natuur op Fernando de Noronha is overweldigend. Je vindt er de mooiste stranden van Brazilië. Allemaal hebben ze iets speciaals.

Sancho Beach is ideaal om te duiken. Bij Conceição Beach kun je surfen en heb je bovendien veel leuke barretjes. Bij Dolphins Bay mag je niet zwemmen of varen. Wel kun je er tientallen tuimelaardolfijnen zien.

Duiken bij Fernando de Noronha

Fernando de Noronha is een waar duikersmekka. Een Braziliaans oorlogsschip, de corvette Nael Ipiranga, ligt op de bodem van de oceaan op je te wachten. Je hebt er niets te vrezen. Zelfs de haaien zijn er vriendelijk.

Wanneer je aan het einde van de dag genoeg hebt van het strand lift je terug naar het centrum. Sinds 2001 staat het bijzondere ecosysteem van Fernando de Noronha op de Werelderfgoed lijst van Unesco.

Wat is de beste reistijd voor Fernando de Noronha?

De beste reistijd voor Fernando de Noronha is van augustus tot en met februari. Tijdens deze periode heerst het droge seizoen met weinig regenval en milde temperaturen. Het heldere weer biedt ideale omstandigheden om te snorkelen en de natuur in te gaan. Bovendien is dit de periode waarin veel zeedieren, zoals dolfijnen en schildpadden, migreren en te zien zijn in de wateren rondom het eiland. Houd er echter rekening mee dat de prijzen in het hoogseizoen mogelijk hoger zijn, dus als je de drukte wilt vermijden, kan het ook de moeite waard zijn om in de tussenliggende maanden te reizen, zoals mei, juni of juli.

Ga voor uitgebreide informatie naar: beste reistijd voor Brazilië.

Wat is er te doen op Fernando de Noronha?

 • Fernando de Noronha is niet alleen boven water prachtig, maar ook onder water. Duik naar het Braziliaanse oorlogswrak wat op de bodem van de zee ligt.
 • Ontdek het koraalrif al snorkelend met aan je zijde een van de vele zeeschilpadden. Bij de meeste guest houses kun je een snorkelset huren.
 • De beste manier om het eiland te verkennen is per voet. Zo kom je bij ruines van oude forten met een prachtig uitzicht. Zin in iets meer tempo? Huur een beach buggy!
 • Vraag op het eiland naar de Atalaia Trail. Deze 5 kilometer lange trek brengt je langs alle prachtige plekken op het eiland. Je klautert over de rotsen langs de kust en geniet ondertussen van de natuur.
 • Bekijk de zonsondergang bij Boldró's Fortinho. Hier zie je de zon tussen de Two Brothers Rocks in de zee zakken

Reizen Fernando de Noronha

Meer Fernando de Noronha

Reviews Fernando de Noronha

Atlantis Divers (bezocht in april 2017)

Review geschreven door olivier van herck op 10 mei 2017

Fernando de Noronha is een paradijs voor duikers. In het warme water is het zicht tot wel vijftig meter kristalhelder. Meer dan 60% van het eiland is nationaal park en de onderwaterwereld is van grote waarde voor de bewoners van het eiland. Een overvloed aan prachtige onderwaternatuur is het resultaat. Haaien, schildpadden, roggen, barracuda's en heel veel kleine kleurrijke vissen sieren de koraalriffen. Er zijn meerdere duikorganisaties, al is met stip één organisatie aan te raden: Atlantis Divers.

Atlantis Divers is een van de drie duikorganisaties in Brazilië die aangesloten en gecertificeerd is bij ABETA, the Brazilian Association of Adventure Tourism and Ecotourism. Er zijn in heel Brazilië slecht een hondertal organisaties die voldoen aan deze strenge eisen. De duurzame gedachte zit vooral in kleine acties en voorlichting, al is er nog veel verbetering mogelijk. Met meer dan twintig verschillende duiklocaties komt iedere duiker aan zijn trekken. Van discovery dives en nachtduiken tot duiken in stromingen en grote diepte. De duiken zijn, in tegenstelling tot een aantal andere organisaties binnen het nationaal park waar de natuur op zijn mooist is.

Op het eiland is Atlantis Divers prominent aanwezig zodat het lijkt alsof de helft van de mensen er werkt. Het kantoor is modern, de instructeurs spreken Engels en het materiaal is professioneel. Tijdens het duiken gaat er een fotograaf en filmmaker mee die zorgt voor prachtige herinneringen. De prijs is hoger dan bij andere organisaties, maar het is wel de eerlijke prijs voor een duik met respect voor de natuur. Een absolute aanrader!

9,6
10 Algemene ervaring
9 Locals
10 Interessant
10 Natuur
10 Stranden
9 Wildlife
9 Wandelingen en/of andere activiteiten
Ultieme tip: Er gaat een fotograaf mee tijdens de duik. Zo krijg je de kans om een kwaliteitsfoto te krijgen waarbij jij met een schildpad of haai op de foto staat.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Natuurliefhebbers

Paradijs op aarde (bezocht in april 2017)

Review geschreven door olivier van herck op 10 mei 2017

Fernando de Noronha is een parel voor de kust van Brazilië. Het kleine eiland is een paradijs voor liefhebbers van natuurschoon, droomstranden en waanzinnige landschappen. Meer dan de helft van het eiland is een nationaal park en er is een limiet voor het aantal bezoekers per dag. Het is bijgevolg nooit druk en op verschillende stranden heb je het paradijs voor jezelf. De kostprijs voor deze schoonheid is niet goedkoop, maar absoluut het geld waard. Iedere toerist betaalt een tax van ongeveer €20 per dag. Daarnaast kost de toegang tot het nationaal park zo'n €60, maar als je ziet hoe mooi het park is, betaal je graag deze prijs. Een paar stranden zijn toegankelijk zonder permit, maar bijna alle hoogtepunten liggen binnen de grenzen van het park. Drie tot vier volle dagen volstaat om alles op het eiland te zien en vervolgens terug te vliegen naar de aarde.

De absolute hoogtepunten zijn:
- Duiken. De beste organisatie Atlantis Divers heeft meer dan twintig duiklocaties en het zicht is overal kristalhelder tot wel vijftig meter. Onder water zijn er haaien, roggen, schildpadden en heel veel kleurrijke vissen.
- Snorkelen in Praia de Atalaia. Het is een natural pool die een natuurlijke kraamkamer is waar maar honderd mensen per dag mogen snorkelen. Reserveren bij de office van het national park is noodzakelijk. Dit kan je best bij aankomst op het eiland doen want de beschikbare plaatsen zijn beperkt.
- Sancho Beach: alleen toegankelijk via een stijle trap, maar de beloning is prachtig.
- Baio de Golfinhos. Een aangelegde trail over een houten vlonder hoog boven op de kliffen. Waanzinnige uitzichten op de spelende dolfijnen.

Voor de budgetreiziger is dit eiland ontzettend duur. Een greep uit onze tips om het goedkoop te houden:
- Kook je eigen potje. Eten is stikduur, ook in de supermarktjes. Neem eten voor een paar dagen mee uit het mainland.
- Ben je avontuurlijk genoeg voor een paar nachtjes op het strand? Dan scheelt dat je minstens €60 per nacht.

9,4
10 Algemene ervaring
8 Locals
10 Interessant
10 Natuur
10 Stranden
9 Wildlife
9 Wandelingen en/of andere activiteiten

Pluspunten Fernando de Noronha

 • Prachtige natuur
 • Rustig
 • Paradijselijke stranden
 • Snorkelen
 • Duiken

Minpunten Fernando de Noronha

 • Duur
Ultieme tip: Wat de lonely planet en andere reisgidsen ook beweren, liften is ontzettend makkelijk op dit eiland. Duimpje uitsteken en achterin een buggy springen! Gratis en leuk!
Aangeraden voor: Gezinnen, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Natuurliefhebbers

Specialisten Brazilië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Amerika?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
 • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Argentinië kenner
Sponsors