Grand Tour Brazilië Grand Tour Brazilië

Grand Tour Brazilië

door Charlotte de Vries

Spaar al je vakantiedagen op en trek zoveel mogelijk tijd uit voor een grand tour door Brazilië! Ontdek voor eens en altijd het héle land, van haar iconische steden Rio de Janeiro en Brasília tot natuurwonderen Iguaçu Falls en de Amazone. Dans mee tijdens de carnavalsoptocht, speel een potje voetbal en ontmoet de indianenvolkeren. Deze rondreis door Brazilië blijft je voor de rest van je leven bij.

Maar liefst 16.000 kilometer leg je af tijdens je grand tour door Brazilië. Dat is bijna drie keer de afstand tussen Amsterdam en New York. En geen wonder: het grandiose land beslaat ongeveer de helft van Zuid-Amerika! Dus pak gauw je koffers in, het is tijd om te gaan!

ZELF NAAR Brazilië?

Bekijk alle 58 reizen naar Brazilië

Bezienswaardigheden Grand Tour Brazilië

Deze grand tour door Brazilië trap je af in Rio de Janeiro, één van de meest verbluffende steden ter wereld. Bolle bergen, carnavalsoptochten, wolkenkrabbers, fantastische surfgolven, koloniale huizen en legendarische stranden als Copacabana nemen het in deze stad tegen elkaar op. Na een paar dagen reis je langs de tropische kust naar het pittoreske koloniale stadje Paraty.

De grootste stad van Brazilië is São Paulo: wellicht wat intimiderend met haar afbrokkelende flatgebouwen, maar rijk aan de beste restaurants, kunstgaleries en musea van het land. Curitiba, je volgende bestemming, is het tegenovergestelde. Deze ultramoderne universiteitsstad beschikt over groene parken en een autovrije binnenstad. Door veel architecten wordt Curitiba als het toonbeeld van stedenbouwkunde gezien.

In Curitiba stap je op de Serra Verde Express die je door tropisch regenwoud meeneemt naar het historische plaatsje Morretes. Na een lange wandeling in Morretes, ga je nog dieper het oerwoud in en bezoek je het Parque Nacional dos Aparados da Serra. Daar toren je op een hoogte van 720 meter uit boven de 5.800 meter lange kloof Itaimbezinho!

Het volgende natuurwonder op je to-do-lijst is de Iguaçu Falls. Zo’n driehonderd cascades vormen het 2,7 kilometer lange watergordijn dat wel tachtig meter hoog is. Bewonder het gedonder, als je budget het toelaat, vanuit de lucht. Een letterlijke helicopterview laat de immense omvang pas écht tot je doordringen.

Via de kristalheldere meren en watergrotten van Bonito reis je naar de universiteitsstad Campo Grande, een bruisende uitvalsbasis voor het zuidelijke draslandschap van Pantanal. Dit is de beste plek in Brazilië om capibara’s en jaguars te spotten! Vanuit de culinaire stad Cuiabá verken je de noordelijke Pantanal én bezoek je de groene vallei van het Parque Nacional da Chapada dos Guimarães.

Je rondreis door Brazilië wordt steeds groener naarmate je de Amazonebekken benadert. In Manaus stap je op de boot en vaar je over een deel van de 6.500 kilometer lange Amazone die is bespikkeld met eilandjes en omgeven door ruig regenwoud. Met een beetje geluk zwemmen roze rivierdolfijnen met je mee tijdens je tocht naar Belém.

Langs de kust van Noord-Oost Brazilië wachten allerlei charmante plaatsjes je op. Een paar uitschieters zijn São Luís, backpackersdorp Jericoacoara, de duinen van Lençois, kunstzinnig Olinda, surfstad Praia do Francês en muziekstad Natal. Maar de prachtigste bestemming is nog wel Salvador de Bahía. Vol met kleurige huizen en bestempeld als de Afro-Braziliaanse hoofdstad van het land: hier dans je mee met capoeiradansers en hang je achterover op het eilandje Morro de São Paulo.

Dan trek je verder naar het zuiden. Je stopt in Bahía en geeft een bezoek aan de parken Parque Nacional da Chapada Diamantina en Parque Nacional da Chapada dos Veadeiros, voordat je aankomt bij de hoofdstad van Brazilië: Brasilía. Na alle koloniale plaatsjes die je hebt bezichtigt, zie je deze futuristische stad even niet aankomen. Architect Oscar Niemeyer is het brein achter de Jetsons-achtige gebouwen en stedenbouwkundige Lucio Costa achter de indeling ervan. Huur een auto en maak een rit naar de toekomst, over onwerkelijke bruggen en wegen.

Langs de route Estrada Real keer je terug naar Rio. Er trekken nog een paar prachtige koloniale plaatsen aan je voorbij. Ouro Preto is één van de mooiste van de heuvelachtige provincie Minas Gerais. Twaalf barokkerken en een spinnenweb van nauwe straatjes liggen hier gedrapeerd over groene heuvels. Trek je wandelschoenen aan en hike naar een van de vele uitkijkpunten. Je raakt overdonderd door een panorama op Ouro Preto.

Het is zover. Het einde van je grand tour door Brazilië is aangebroken. De iconische stad Rio begroet je opnieuw en de nieuwe indrukken die je in de tussentijd hebt opgedaan suizen door je lijf. Om alles af te sluiten, reis je af naar je allerlaatste bestemming: Ilha Grande. Op dit ongerepte eilandje nabij Rio relax je op een zilverwit strand en geniet je na van je onvergetelijke rondreis door Brazilië.

Beste reistijd Brazilië

Aan de volledige grand tour door Brazilië besteed je zoveel tijd als je wilt, maar trek er tenminste twee maanden voor uit. Je kunt het startpunt van de reisroute, in dit geval Rio de Janeiro, laten afhangen van de beste reistijd voor de verschillende delen van het land.

De beste reistijd voor Zuid-Brazilië is buiten de winter en de zomer om: van maart tot en met mei en oktober tot december. Centraal Brazilië is het mooist na het regenseizoen, tussen april en augustus. Noord- Brazilië is erg warm. Je kunt de zomer daarom beter vermijden en van juli tot en met november door het noorden reizen.

Routebeschrijving

Een grand tour door Brazilië kan je op verschillende manieren afleggen. Je kunt een auto huren en het land doorkruisen: houd er alleen rekening mee dat je de auto moet achterlaten als je over de Amazone vaart, de trein pakt in Curitiba of eilandjes als Ilha Grande en Morro de São Paulo bezoekt.

Een andere reisoptie is de bus. In vrijwel elke stad in Brazilië vind je busstations met de naam ‘Rodaviaria’. Vanaf dit busstation vertrekken allerlei bussen naar je volgende verre bestemming: goedkope bussen (convencional), ‘normale’ bussen (executivo) en luxe bussen (leitos). Reis je liever met het vliegtuig? Veel grote steden in Brazilië beschikken over een vliegveld. Koop een ‘airpas’ en bespaar op je binnenlandse vluchten.

Ben je helemaal klaar om op rondreis door Brazilië te gaan? Bekijk hier het aanbod van de beste reisorganisaties voor een grand tour door Brazilië!

Fotocredits: normalsanik

Reizen Brazilië

Foto's & video's Grand Tour Brazilië

Specialisten Brazilië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Chili kenner
Sponsors