Amazonebekken
8,5
8,0 Algemene ervaring
10,0 Mooi
7,0 Bereikbaarheid
9,0 Wildlife

Amazonebekken

door Niels Posthumus

De Boliviaanse Amazonebekken, in het noorden van het land, lenen zich erg goed voor een watersafari. Je vist naar piranha's, spot anaconda's en zwemt, als je durft tenminste, met dolfijnen.

Je zit in een houten bootje. Links van je springt een witroze zoetwater dolfijn uit het water van de Mamoré rivier. De begroeiing in het Amazone bassin in het noorden van Bolivia is dicht. Het water is op de meeste plekken angstvallig vlak. Alsof zij niet willen prijsgeven wat voor bedrijvigheid zich afspeelt onder zijn oppervlak.

ZELF NAAR Bolivia?

Bekijk alle 20 reizen naar Bolivia

Cruise vanuit Trinidad

De mooiste manier om de Amazonebekken van Noord-Bolivia te ontdekken is per boot. De meeste cruises vertrekken uit de centrale stad Trinidad. Maar ook naar deze stad toe kun je al varen, bijvoorbeeld vanuit het zuidelijker gelegen Puerto Villarroel.

Verwacht bij het woord cruise overigens geen luxe megaschip. De boottocht van drie tot zeven dagen is fascinerend, maar je dringt door tot diep in het regenwoud. Heel veel comfort is dus niet aanwezig op de kleine sloepjes.

Tent op verhoging

Als je een lift weet te regelen bij een vrachtschip slaap je waarschijnlijk in een hangmat op het dek. Als je een boottour boekt, overnacht je in een tent aan de wal.

Vaak zetten gidsen die op een tafel op om je uit de buurt te houden van kaaimannen en andere ongewenste bezoekers.

Muggenspray blijft in alle gevallen een must, net als malariatabletten en waterzuiveringspillen. Je kunt zwemmen met de dolfijnen die de boot volgen tijdens je riviertocht richting het noorden.

Mamoré rivier

Vaak is Guayaramerin, op de grens met Brazilië, het ultieme eindpunt van vrachtschepen uit Trinidad. Georganiseerde tours komen meestal niet zo ver.

De Mamoré is één van de aanvoerrivieren van de Amazone, de enorme rivier die ten noorden van Bolivia van de Andes naar de Atlantische Oceaan stroomt. De rivier is met 1900 kilometer zelf ook al van behoorlijke lengte.

Anaconda's

Zwemmen met dolfijnen klinkt natuurlijk leuk, maar uiteindelijk zijn er maar weinig mensen die het er op wagen.

Het is waarschijnlijk ook niet het beste moment om een duik te nemen in het bruine water, als je net twee volle dagen naar piranha's hebt gevist, krokodillen en anaconda's hebt gespot en alle ins en outs over het wrede leven onder water van je gids hebt gehoord.

Safari op het land

Bij de boottours hoort ook een uitstapje naar de jungle aan land. De oerwouden van de provincie Beni lenen zich goed voor een avontuurlijke safari-expeditie.

Zonder gids ben je er hopeloos verloren. De begroeiing is zo dicht dat je al na een paar stappen gedesoriënteerd bent. Veel bloemen zijn giftig, bladeren branden op je huid en stukken boomschors herbergen stekende mieren. Het is een kwestie van goed oppassen en je gids met zijn kapmes volgen.

La Capitana

Je stapt op in de haven van Puerto Almencén, acht kilometer buiten Trinidad, liefkozend ook wel Trini genoemd, de stad waar veel reizigers eerst even een (opfris)cursus Spaans doen.

Bij het havenbureau La Capitana kun je informatie inwinnen over vertrekkende vrachtschepen. Dit is de goedkoopste manier om de rivieren in het noorden van Bolivia te bevaren.

Check echter wel altijd even of de schipper ook een betrouwbare reputatie heeft. Middenin de rimboe vast komen te zitten met een lekke schuit, is immers wel het allerlaatste wat je wilt.

Wat is er te doen in de Amazonebekken?

 • Zwem met de roze rivierdolfijnen. De roze rivierdolfijn is zeer zeldzaam en komt alleen in de Amazone voor. Dit is een unieke kans en iets wat je niet mag missen.
 • Ben je de lange busritten zat? Maak dan een boottocht. Als je naar het Amazonebekken gaat, is de boot een goed alternatief voor de bus. De boot dobbert rustig de rivier af en ondertussen zoek je tussen de begroeiing naar dieren.
 • Maak een wandeltocht door de jungle. Op het eerste gezicht lijkt het een dicht begroeide wirwar van takken en bladeren. Maar als je beter kijkt, zie je stekelige bomen, felgekleurde kikkers en de grappige bladdragende mieren.
 • Eet een piranha die je zelf uit de Amazone vist. Het bijtgrage beestje bevat best wat vlees. De gids weet hoe de vis bereid moet worden.
 • Vergeet je muggenspray niet. Koop een flesje in Bolivia. Daar is het zelfs goedkoper dan in Nederland en het werkt effectiever, terwijl er minder van het giftige deet in zit.

Reizen Bolivia

Reviews Amazonebekken

Wildlife in de jungle van Bolivia (bezocht in mei 2012)

Review geschreven door Elsemieke Land op 21 september 2016

De Amazonebekken in Bolivia is dé spot om wildlife te spotten als je bent uitgekeken op alpaca's en lama's. Daarbij is de temperatuur door de lage ligging een aangename bijkomstigheid.

Om er te komen moet je wel de lucht in. In La Paz stapte ik in een wiebelig mini vliegtuigje om naar Rurrenabaque te vliegen, vanaf waar de 3-daagse Pampus tour door de jungle zou starten.

Vanuit Rurrenabaque vertrokken we met de jeep naar het beginpunt van de Pampus tour bij de Amazonebekken waar we in een lange houten boot stapten. Al snel zagen we de roze rivier dolfijnen, heel veel mooie vogels en doodshoofdaapjes. Die konden we dus al van ons lijstje afstrepen.

We sliepen in een lodge boven water, waar je met één misstap bij kaaiman Pepe in het water lag, maar gelukkig is dat niet gebeurd. We konden hem wel goed bekijken, vooral toen onze gids hem ging voeren.

's Avonds gingen we op krokodillenjacht. De gids vond een babykrokodil die we even mochten vasthouden. Ja, dat kan niet iedereen zeggen.

De volgende ochtend gingen we slangen zoeken. Gewapend met kaplaarzen slopen we door de jungle, maar op één slang die snel voorbij schoot na hebben we vooral muggen gezien. We zijn goed lekgeprikt, maar de gids verzekerde ons gelukkig dat de malariamug niet voorkomt in de Amazonebekken, in tegenstelling tot wat de boekjes vertellen. Tot slot zijn we nog piranha's vissen, maar ik heb ze meer gevoerd. De gids ving er wel een paar en die werden 's avonds opgegeten. De laatste dag hebben we nog in de amazone tussen de roze rivier dolfijnen gezwommen. Hoewel de dolfijnen erg schuw waren mocht dat de pret niet drukken.

Pluspunten Amazonebekken

 • wildlife
 • mooie natuur
 • relaxte sfeer

Minpunten Amazonebekken

 • wiebelig vliegtuigje om er te komen
 • muggen
Ultieme tip: Smeer je goed in met deet, want ondanks de klamboe's wordt je geheid lekgestoken. Malariapillen zijn volgens locals niet nodig, maar check dit van tevoren goed.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Specialisten Bolivia

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Amerika?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
 • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Chili kenner
Sponsors