Coroico Jouw vakantie naar Zuid-Amerika begint hier!

Coroico

door Niels Posthumus

De Choro trek laat je van bijna 5.000 meter hoogte afdalen tot het tropische stadje Coroico. Tijdens het lopen zie je de ijskoude toendra met het dalen veranderen in groen, heet regenwoud.

Choro trek

De ijle, vochtige lucht snijdt door je keel elke keer dat je diep ademhaalt. Je knieën doen pijn en je schoenen zijn al de hele dag zeiknat. Je loopt in de nevel. Naarmate je de Choro trek verder afdaalt, wordt de Boliviaanse lucht om je heen alleen maar warmer en benauwder.

ZELF NAAR Coroico?

Bekijk alle 2 reizen naar Coroico

Het lopen van de driedaagse wandeltocht is zwaar. Maar daarvoor was je gewaarschuwd. De Choro trek is het afzien bovendien waard. Ook dat was je van tevoren voorspeld.

Startpunt op 4.700 meter

Het grote Christusbeeld met wijd gespreide armen op de pas van La Cumbre betekent uitstappen. Op 4.700 meter hoogte is dit het eindpunt van de bus die je naar de start van de Choro trek bracht.

Een maanlandschap strekt zich voor je uit, een kale vlakte omringd door besneeuwde gletsjerkappen. De lucht is zo ijl dat je bij elke beweging naar adem snakt.

Je hoeft maar een klein stukje te klimmen om de eeuwige sneeuw aan te raken op bijna vijf kilometer boven de zeespiegel.

Chucura

Je ziet Chucura al vanuit de verte. De eerste stenen huisjes met rieten daken tekenen zich van verre af op het kale toendralandschap van het hoge Andesgebergte.

Over de oude, hobbelige Incawegen, die je misschien al kent uit Peru, daal je af richting het dorpje Chucura op 3.900 meter. Daar kun je kamperen of een bed zoeken in het tot hotel omgebouwde schooltje. Dat is vooral lekker als het gras buiten te koud en te klam is.

Mistige wandeling

De tweede dag daal je bijna 2.000 meter af over een afstand van slechts enkele kilometers. Afdalen klinkt gemakkelijker dan klimmen, maar het is een ware aanslag op je knieën.

De nevel trekt langzaam op en de begroeiing verdicht zich. De omgeving wordt groener. Apen vergezellen je tijdens de stukken die je door het oerwoud loopt.

De mistflarden blijven je omringen. Het water wordt door passaatwinden ten oosten van de Andes de bergen opgestuwd. Het is een schril contrast met de westzijde, waar de Atacama woestijn de droogste plek op aarde is.

Yungas regio

De zon breekt door. Je winterjas gaat uit. De hoge vochtigheid maakt de lucht even drukkend als dat zij een dag eerder nog ijl was. De Incapaden en ruïnes hullen zich onder een laagje mos. De aardappelvelden tussen de stukken oerwoud zijn felgroen.

De derde dag, na een overnachting in het dorpje Choro, is de meest relaxte. Eerst klim je weer eens een stukje na twee volle dagen afdalen. Het is een welkome afwisseling. Daarna loop je in de hitte door de zacht glooiende Yungas regio. Aderlaars zweven geluidloos boven je hoofd.

Eindpunt Coroico

Je eindigt tussen de bananenplantages in Chairo, dicht bij de stad Coroico. Daar wachten bussen om je terug te brengen naar La Paz. Je kunt je pijnlijke voeten echter ook eerst even te rusten leggen. Je kunt heerlijk uitslapen in Coroico.

Of je kunt er wegdoezelen in de warme zon. Van nevel, vrieskou en ijzige tenen heb je geen last meer. De wollen trui is ingewisseld voor een hemdje, de zware bergschoenen voor slippers. Het is in Coroico dat je ten volle beseft hoe fijn het Boliviaanse leven is.

Wat moet je weten over de Choro trek?

  • Te laat gereserveerd voor de beroemde Inca Trail naar Macchu Picchu in Peru? Doe dan de Choro Trek in Bolivia. Ook bij deze tocht loop je over de oude Incapaden en treed je in de voetsporen van de oude Inca's.
  • In La Cumbre bekijk je het Christusbeeld. Hier begint de Choro Trek. Als je tussen de kale bergen aan komt rijden, word je links door een gigantisch kruis en rechts door het Christusbeeld begroet.
  • Net na de Choro brug in Sandillani kampeer je in de goedverzorgde tuin van een Japanse man. Hij houdt een boek bij met namen van elke reiziger die langs komt.
  • Wees voorzichtig en let goed op je spullen. Op de Choro Trail zal je niet het eerste slachtoffer zijn van een beroving of overval. Ook staat het pad bekend om onvriendelijke mensen, maar laat je hierdoor niet afschrikken.
  • Spot een condor. Deze grootste vogel ter wereld vliegt bij Coroico over de sinaasappel, koffie- en bananenplantages. Geniet van het prachtige uitzicht.

Reizen Coroico

Specialisten Bolivia

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Colombia kenner
Sponsors