Copacabana Copacabana

Copacabana

door Niels Posthumus

Copacabana is een klein dorpje aan de Boliviaanse zijde van het Titicacameer. Het is een rommelig maar relaxed dorpje op bijna 4.000 meter hoogte.

In dit dorpje bezoek je de beroemde basiliek, koop je souvenirs voor het thuisfront of pak je de boot naar Isla del Sol, het heilige Eiland van de Zon.

ZELF NAAR Copacabana?

Bekijk alle 10 reizen naar Copacabana

Titicacameer

Het Titicacameer, waaraan Copacabana ligt, is het hoogste bevaarbare meer ter wereld, namelijk op 3.820 meter. Het ligt op de grens van Peru en Bolivia en wordt gevoed door 25 verschillende rivieren. Met zijn oppervlakte van 8.340 vierkante kilometer is het ook het op één na grootste meer van Zuid-Amerika.

Copacabana is de belangrijkste en bekendste kustplaats, al moet je geen toeristische badplaats vol hotelflats voorstellen, zoals langs het strand in het Braziliaanse Rio de Janeiro dat dezelfde naam draagt.

Basiliek Copacabana

Copacabana is juist een erg knus dorpje. Vanaf het water ziet de plaats met zo'n 6.000 inwoners er haast romantisch uit, met haar kleine baai en gekleurde huisjes gestapeld op de rotsachtige kust.

Eenmaal in het dorpje oogt alles wat rommelig. Weliswaar is er een centraal plein bij de basiliek, daaromheen lijkt de wirwar van straatjes op wildgroei. Deze beroemde basiliek is de thuisbasis van de Maagd van Copacabana.

Er is geen boulevard langs het strand, dat enigszins wordt ontsierd door de pier waarvandaan de boten naar Isla del Sol vertrekken.

Laidback dorp

Juist deze ongeorganiseerdheid is de charme van het Copacabana. De sfeer is relaxt. Er zijn bovendien genoeg reisbureautjes die je verder Bolivia in kunnen helpen.

Er zijn barretjes en restaurants, maar toch heb je nooit het gevoel in een toeristische hotspot te zitten. De rommeligheid geeft het dorp iets authentieks. Het is ook een heerlijke plek om even op adem te komen als je op doorreis bent van of naar Peru.

Mocht je inderdaad vooral in Copacabana komen om lekker in het zonnetje te chillen, vergeet dan niet je goed in te smeren. Je verbrandt er levend namelijk. Vergeet niet dat je bijna op bijna 4.000 meter hoogte zit en dat water het zonlicht ook nog eens extra weerspiegelt.

Wat is er te doen in Copacabana?

  • Bij Eucalyptus denk je misschien meteen aan Australië. Maar ook in Bolivia is dit blad te vinden. Klim naar het topje van Isla del Sol naar het Eucalyptusbos. Pluk een blad, wrijf het stuk en ruik de heerlijke geur.
  • Koop souvenirs in Copacabana. Vlak voor je de grens naar Peru weer over gaat, koop je van je laatste Bolivianen souvenirs voor de thuisblijvers. In Peru is alles weer net even duurder.
  • Maak een boottochtje van Copacabana naar Isla del Sol. Soms vaart er een rieten boot voorbij. Ondertussen lees je het verhaal van de oude Inca legende die op Isla del Sol begint.
  • Bij aankomst op Isla del Sol sta je voor een hoge stenen trap die oneindig hoog lijkt. Aan weerszijden van de trap stroomt water. Door de hoogte is de lucht ijl en de klim zwaar, maar eenmaal boven geniet je van het adembenemende uitzicht.

Reizen Copacabana

Meer Copacabana

Specialisten Bolivia

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Argentinië kenner
Sponsors