Machu Picchu
8,3
8,3 Algemene ervaring
9,0 Schoonheid
9,3 Interessant
9,3 Authenticiteit
5,7 Bereikbaarheid

Machu Picchu

door Victorine Sandkuyl

De zon komt langzaam op en verspreid een magische gloed over de majestueuze ruïnes van de eeuwenoude stad en de omliggende bergtoppen van het Andesgebergte. Bij de eerste aanblik van Machu Picchu, de verloren Inca stad in Peru, overkomt je een onwerkelijk gevoel.

Wat is er zo bijzonder aan Machu Picchu? Het idee dat deze stad, bovenop een bergtop van 2400 meter en diep in het oerwoud in de binnenlanden van Peru, ooit door mensenhanden is gebouwd is al indrukwekkend. De massieve en oeroude Inca rotsblokken zijn hand voor hand naar boven gebracht om een stad voor het machtige indianenvolk te bouwen. Tel daar een uniek uitzicht bij op, bestaande uit eeuwenoude ruïnes, een heldergroene omgeving, reusachtige bergtoppen en achteloos kauwende lama's, en je hebt een onvergetelijke ervaring wanneer je Machu Picchu voor het eerst aanschouwt.

Inca's

Machu Picchu is gebouwd door het indianenvolk de Inca's. Het Incarijk was het grootste imperium voordat Columbus in 1492 Amerika ontdekte. De Inca-beschaving leefde vanaf de dertiende eeuw in de hooglanden van Peru met Cusco als hun bestuurlijke, politieke en militaire centrum. Op het hoogtepunt van hun macht strekte het Incarijk zich uit over een lengte van zo'n vierduizend kilometer, helemaal van het zuiden van Colombia tot het noordwesten van Argentinië en Chili.

Men neemt aan dat de Inca's de stad Machu Picchu hebben gebouwd rond 1440 onder leiding van Pachacuti. Hij was de negende Sapa Inca (Inca-heerser) en vanaf het moment dat hij de troon besteeg in 1438 begon het Incarijk te floreren.

Door de Spaanse verovering kwam uiteindelijk in 1532 een einde aan de macht van de Inca's. Omdat Machu Picchu ontoegankelijk gelegen ligt, werd deze stad nooit door de Spanjaarden gevonden en zo bleef het als een van de weinige Inca steden intact. Pas in 1911 herontdekte Hiram Bingham het eeuwenoude Machu Picchu, dat verborgen lag onder een dikke laag groene begroeiing. Sindsdien is de verborgen stad uitgegroeid tot een populaire toeristische attractie in Peru.

Inca Trail

Een van de beste manieren om Machu Picchu te bereiken is om de Inca Trail te lopen. Dit oude Inca pad is 45 kilometer lang en brengt je in drie tot vier dagen naar Intipunku, de zonnepoort en toegangspoort tot de verborgen stad. Lang geleden liepen de Inca's over hetzelfde pad, nu wandel jij vanaf de Sacred Valley via de bergtoppen van de Andes naar de ruïnes van Machu Picchu. Tijdens je rondreis door Peru is het lopen van de Inca Trail een activiteit die niet op je lijstje mag ontbreken.

Wanneer is de beste tijd om de Inca Trail naar Machu Picchu te lopen? In Peru loopt het droge seizoen van mei tot september. De meeste reizigers kiezen ervoor om dan aan de tocht te beginnen, waardoor het soms erg druk kan zijn op het pad. Als je op zoek bent naar wat meer rust, bezoek je de Inca Trail in de overige maanden. Houd er rekening mee dat dan het regenseizoen is begonnen in Peru.

Cusco

Een trip naar Machu Picchu begint voor de meeste reizigers in Cusco. Deze stad was ooit de hoofdstad van de Inca's en herbergt daarom vele schatten. Het Plaza de Armas is het centrale punt van de stad, behalve de gebruikelijke kathedraal vind je er ook heel veel gezellige barretjes en restaurantjes. Hier ontmoet je reizigers van over de hele wereld om samen de Inca Trail mee te lopen.

Cusco ligt op een hoogte van ruim 3300 meter. De stad is daarom de perfecte locatie voordat je aan de Inca Trail begint. Blijf er een paar dagen om te wennen aan de hoogte, zo weet je zeker dat je tijdens het wandelen naar Machu Picchu geen last zal krijgen van hoogteziekte. Hoewel het bezoeken van Machu Picchu sowieso een onvergetelijke ervaring zal zijn, wordt het alleen maar nog beter als je geen last hebt van hoogteziekte.

Wat is er te doen in Machu Picchu?

 • De hoge piek Huayna Picchu werpt een schaduw op een groot deel van het Machu Picchu ruïnecomplex. De berg is 2700 meter hoog. Als bezoeker kun je de berg beklimmen.
 • Op tien minuten van het dorpje Aguas Calientes vind je warm waterbronnen, bij Pachacutec. Heerlijk om even uit te rusten als je bijvoorbeeld de Inca Trail hebt gelopen.
 • Ben je nog niet ruïnemoe? Vlakbij Machu Picchu ligt Ollantaytambo. De trein van Aguas Calientes brengt je in een mum van tijd bij dit massieve Inca fort.
 • Loop de vierdaagse Inca Trail naar de verborgen stad van Machu Picchu. Je wandelt over paden waar lang geleden de Inca's wandelde. De laatste dag klim je naar de zonnepoort en vanaf daar heb je een goed uitzicht op het lager gelegen ruïnecomplex.

Let op: Vanaf 1 juli 2017 mag de Machu Picchu alleen nog maar in shifts bezocht worden. Deze nieuwe regeling is ingevoerd om de staat van het historische heiligdom te beschermen. Reizigers kunnen kiezen uit een ochtendshift van zes tot twaalf uur of een bezoek in de middag van twaalf uur tot half zes.

Like deze pagina

Reizen Peru

Meer Machu Picchu

Reviews Machu Picchu

Machu Picchu: de meest bijzondere plek op aarde (bezocht in januari 2015)

Review geschreven door Manon van Vugt op 27 juni 2017

Dit is één van de meest bijzondere plekken die ik heb bezocht. Het is nog veel mooier in het echt dan op alle foto's die je ooit gezien hebt. In de ochtend is de stad vaak nog verstopt onder de mist, dat heeft iets magisch. In de loop van de ochtend trekt de mist weg en zie je de prachtige stad tevoorschijn komen.

Pluspunten Machu Picchu

 • prachtig en magisch
Ultieme tip: Ga niet voor 1 middag maar doe een meerdaagse hike naar de Sun Gate, het is een prachtige route en het maakt je ervaring nog specialer.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Machu Picchu (bezocht in augustus 2016)

Review geschreven door Esther Tramper op 07 mei 2017

Na een wandeling van vier dagen over de Inca Trail kwamen we uit op deze prachtige plek. Dit wereldwonder was de kers op de taart van onze prachtige reis naar Peru. Eenmaal bovenaan de trappen bij de zonnetempel zagen we om zeven uur 's ochtends het licht van de zon langzaam over Machu Picchu glijden en was ik in tranen. Nog nooit had ik zoiets moois in mijn leven gezien.

Pluspunten Machu Picchu

 • goed bewaard gebleven
 • leuk dieren (alpacas)
 • veel groen

Minpunten Machu Picchu

 • veel toeristen
 • alleen met bus bereikbaar
Ultieme tip: De vierdaagse wandeling over de incatrial is zwaar, maar het is zeker de moeite waard. Absoluit een aanrader!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Fantastisch! (bezocht in oktober 2016)

Review geschreven door Daniela Petrić op 25 januari 2017

Machu picchu is echt een fantastische ervaring. Terecht een wereldwonder. Helaas wel veel bezoekers, maar als je aan het eind van de dag komt wordt het steeds rustiger. Als je voldoende conditie hebt en niet last van hoogtes is het beklimmen van de Huyana picchu ook een echte aanrader

8,8
10 Algemene ervaring
10 Schoonheid
10 Interessant
10 Authenticiteit
4 Bereikbaarheid

Pluspunten Machu Picchu

 • wereldwonder
 • fantastisch mooi

Minpunten Machu Picchu

 • veel toeristen
 • duur
Ultieme tip: De Huyana picchu beklimmen
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Machu Picchu (bezocht in juli 2016)

Review geschreven door Dayen Saya-Kooyman op 11 december 2016

Wij woonden op Aruba, via Bogota gevlogen naar Lima. Met een binnenlandse vlucht naar Cuzco en per taxi naar Ollantaytambo. Hebben een paar nachten geslapen in Ollantaytambo in een B&B, van daaruit een super verbinding en mooie trip door de bergen richting Machu Picchu met de trein. We hebben een kleine meid van vijf, dus via de Incatrail leek ons geen optie en zijn dus met de bus omhoog gereisd. Op Machu Picchu kun je kiezen uit aantal richtingen, zo zijn we gelopen naar The Sungate, prachtige uitzicht over de Inca-stad. En de andere kant op naar de Inca Bridge. Als je hoogtevrees hebt, niet doen.

Pluspunten Machu Picchu

 • wereldwonder
 • geschiedenis
 • makkelijk bereikbaar

Minpunten Machu Picchu

 • veel touristen
 • veel afval
Ultieme tip: Treintickets en beschikbaarheid van Machu Picchu zelf (beperkt aantal mensen per dag per berg) online regelen, om teleurstellingen te voorkomen, want het is ontzettend toeristisch!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Cultuurliefhebbers

Wandelen door de meest indrukwekkende stad ter wereld (bezocht in mei 2014)

Review geschreven door Jolien Eijsink op 31 mei 2016

Voordat je op weg gaat naar het wereldwonder dat Machu Picchu heet, moet je jezelf eerst afvragen of je een avonturier bent of niet. Zo ja, dan is het een enorme aanrader om in 3-5 dagen (vanaf Cusco/Mollepata naar Aguas Calientes) naar Machu Picchu te hiken. Je kunt kiezen tussen de welbekende Inca Trail en de Salkantay Trek. Helaas was de Inca Trail al volgeboekt, maar de Salkantay-ervaring heeft mij zeker niet teleurgesteld. Ja, het is een zware tocht en soms vroeg ik me af waarom ik zoveel geld heb betaald om mezelf zo vrijwillig te laten lijden. Maar geloof me, uiteindelijk is het elke bloedende blaar en ijskoude nacht méér en méér dan waard. Als je eenmaal de laatste trappen oploopt en de Machu Picchu voor je ziet opdoemen, voelt dat als de meest passende en beste beloning die je je maar kunt wensen.

Kies je voor zo'n avontuurlijke hike, dan vertrek je de laatste dag van je trip heel vroeg in de ochtend. Dat wordt zo geregeld omdat het dan minder druk is én je de zonsopgang kunt meemaken: alsof het uitzicht nog niet mooi genoeg is! Maar ook als je minder avonturistisch bent ingesteld, zere voeten hebt of gewoon te weinig tijd hebt om naar Machu Picchu te hiken, raad ik aan om deze plek vroeg in de ochtend te bezoeken.

Als je eenmaal door de toegangspoortjes bent en je de hoek om loopt, begrijp je direct waarom Machu Picchu zo populair is en de voorkant siert van vele reisboeken. Het is een indrukwekkend plaatje: een oude Inca-stad die zó goed bewaard is gebleven. Een gids zal je uitleg geven over de vele verhalen die de ronde doen over het gebruik van deze stad en laat je ook de bekende Condor Temple zien. Na zijn uitleg kun je zelf vrij rondlopen en héél veel foto's maken. Is dit uitzicht nog niet genoeg voor je? Dan kun je er voor kiezen om de Huayna Picchu te beklimmen, je weet wel, die enorme berg die centraal staat op elke foto. Dat heb ik zelf niet gedaan (lees: kapotte voeten), maar is zeker het overwegen waard - als je genoeg tijd over hebt!

8,6
8 Algemene ervaring
9 Schoonheid
10 Interessant
9 Authenticiteit
7 Bereikbaarheid

Pluspunten Machu Picchu

 • Indrukwekkend
 • Wereldwonder
 • Veel geschiedenis
 • Onvergetelijk uitzicht

Minpunten Machu Picchu

 • Veel toeristen
Ultieme tip: Bezoek Machu Picchu vroeg in de ochtend! Zo ontwijk je een grote stroom mensen en kun je de zonsondergang meemaken. En doe comfortabele schoenen aan, want er zijn veel trappen.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Specialisten Peru

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Amerika?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners!

Aanmelden nieuwsbrief

Chili kenner
Sponsors