Islas Ballestas
9,0
8,0 Algemene ervaring
10,0 Natuur
- Stranden
8,0 Wildlife
- Overige activiteiten
10,0 Bereikbaarheid

Islas Ballestas

door Willeke van Doorn

Luidruchtig brullend heten zeeleeuwen je welkom wanneer je boot het eiland nadert. Even lijkt het alsof je een tocht maakt langs de wereldberoemde Galápagos eilanden maar schijn bedriegt. Dit zijn de Islas Ballestas van Peru, oftwel de mini Galápagos! Duizenden zeeleeuwen, pinguïns, dolfijnen en pelikanen bewonen deze eilandengroep voor de kust van Peru. Een tour langs de Islas Ballestas is een hoogtepunt van je rondreis door Peru. Vanuit de haven van het dorp El Chaco op het schiereiland Paracas vaar je naar de kleine eilandengroep in de Stille Oceaan.

Candelabra Paracas

Het golvende water van de Stille Oceaan slaat stilletjes tegen de rand van de boot wanneer je de haven van El Chaco verlaat. Het woestijnlandschap van het schiereiland Paracas verdwijnt steeds verder achter je.

ZELF NAAR Islas Ballestas?

Bekijk alle 17 reizen naar Islas Ballestas

Voordat de Islas Ballestas in zicht komen, maak je een korte stop. Achter je ligt de Candelabra Paracas: een grote zandtekening in de duinen van Paracas. Evenals de Nazca Lines die iets zuidellijker in Peru liggen, is de Candelabra Paracas omgeven door mysterie. Hoe oud is de zandtekening? Wie maakte hem? Wat moet het precies voorstellen: een kandelaar of toch een cactus? Niemand die je het antwoord kan geven.

Islas Ballestas tour

Na de korte stop bij de Candelabra Paracas vervolg je de tour rondom de Islas Ballestas. Tours naar de Ballestas eilanden duren meestal een paar uur waarbij je de eilanden zelf niet betreedt, maar er dicht omheen vaart waardoor je de vele dieren op de eilanden alsnog van heel dichtbij kunt bewonderen.

Isla de Sangayan is het eerste eiland dat opdoemt aan de horizon. Hier leven duizenden zeeleeuwen. Iets verderop vind je Isla Ballestas en Isla Chincha. Hier tref je naast zeeleeuwen ook dolfijnen, pinguïns en pelikanen aan.

Door haar flora en fauna doen de Islas Ballestas denken aan de Galápagos eilanden. De wereldberoemde eilanden liggen iets noordelijker in de Stille Oceaan en horen bij Ecuador. Aan een bezoek aan de Galápagos eilanden hangt een flink prijskaartje. De Islas Ballestas vormen een goedkoop alternatief en zijn een niet te missen excursie tijdens een vakantie in Peru.

Reizen Islas Ballestas

Meer Islas Ballestas

Reviews Islas Ballestas

Islas Ballestas is prachtig, met alle dieren en de mooie omgeving. (bezocht in juli 2016)

Review geschreven door Tara Riemens op 05 november 2017

Als je in Peru bent, zijn de Islas Ballestas iets wat je toch echt gezien moet hebben. Met een bootje vaar je richting de eilanden waar je kunt genieten van de eilanden en alle dieren. Je kunt hier zeehonden, penquins en allerlei soorten vogels van dichtbij bewonderen. Ook zie je onderweg naar de eilanden veel vissers oo het water. De pelikanen komen zelfs tot aan de steigers en zo kun je deze prachtige vogels dan ook vanaf heel dichtbij bewonderen.

Pluspunten Islas Ballestas

 • mooie natuur
 • veel dieren
 • leuke winkels
 • mooie boulevard

Minpunten Islas Ballestas

 • veel touristen
 • druk
Ultieme tip: Bekijk ook de leuke winkeltjes die aan de boulevard liggen!
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

De goedkope Galapagos (bezocht in mei 2012)

Review geschreven door Elsemieke Land op 12 september 2016

Vanuit Huacachina boekte ik een excursie naar de Islas Ballestas, een goedkoper alternatief voor de Galapagos eilanden. De Islas Ballestas liggen ongeveer tweehonderd kilometer ten zuiden van de hoofdstad Lima.

Nadat de excursie de eerste dag niet doorging vanwege te veel wind, konden we op dag twee gelukkig wel vertrekken. We kregen zwemvesten waar 'Pinguïno I' op de borst stond, dus ik voelde me wel een beetje onderdeel van een groep pinguïns, maar dat was wel toepasselijk.

We voeren weg vanuit de vissershaven Paracas richting de rotsformaties en grotten op zee. Allereerst voeren we langs een mysterieuze rotstekening van een kandelaar, die een beetje op de tekeningen bij Nazca leek en waarvan het wederom onduidelijk is hoe en waarom die daar gekomen is. Daarna vervolgden we onze weg naar de Islas Ballestas. Het is niet toegestaan om de eilanden te betreden, maar we konden wel heel dichtbij de zeehonden en zeeleeuwen komen die op de rotsen lagen om ze uitgebreid te bewonderen. Ook waggelden er honderden pinguïns rond en zagen we pelikanen en veel andere vogels. De rotsen en grotten van Islas Ballestas waar je onderdoor vaart en de heldere zee die tegen de rotsen klotst zijn mooi om te zien en er zijn genoeg dieren te zien om je goed te vermaken op de boot.

9,0
8 Algemene ervaring
10 Natuur
nvt Stranden
8 Wildlife
nvt Overige activiteiten
10 Bereikbaarheid

Pluspunten Islas Ballestas

 • Mooie flora en fauna
 • relatief goedkoop

Minpunten Islas Ballestas

 • Bij slecht weer kan de excursie gecanceld worden
Ultieme tip: Plan je excursie goed. Vanwege het weer loop je het risico dat hij niet doorgaat, dus zorg dat je eventueel de volgende dag tijd hebt om dan alsnog te gaan.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Specialisten Peru

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Amerika?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
 • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Chili kenner
Sponsors