Nazca Lines
8,0
7,0 Algemene ervaring
8,0 Schoonheid
10,0 Interessant
7,0 Authenticiteit
8,0 Bereikbaarheid

Nazca Lines

door Niels Posthumus

De Nazca Lines zijn vanaf de grond nauwelijks waarneembaar. Smalle geulen, ruim 2.000 jaar geleden uitgehouwen in de woestijnrotsen. Het zijn echter reusachtige tekeningen vanuit de lucht. Waarom zouden indianen hebben bedacht iets in de grond te tekenen dat je alleen vanuit de lucht ten volle kunt waarderen?

Dat is de vraag die praktisch iedereen zich stelt in het kleine vliegtuigje boven de Nazca Lines, bij de gelijknamige stad 440 kilometer ten zuiden van Peru's hoofdstad Lima.

ZELF NAAR Nazca Lines?

Bekijk alle 20 reizen naar Nazca Lines

Landingsbaan voor aliëns

Veel (amateur)wetenschappers hebben al antwoord gegeven op deze vraag: de Nazca Lines zouden een astronomische kalender zijn, een rituele wandelroute, de landingsbaan van buitenaardse wezens of van prehistorische astronauten. De feiten hebben tot op heden geen enkel antwoord bevestigd.

Waarschijnlijk zullen we ook nooit achter de waarheid komen. De Nazca indianen, die de lijnen waarschijnlijk tussen 200 voor Christus en het jaar 600 aanlegden, kenden geen geschreven geschiedenis.

Pampa Colorada woestijn

Vanaf de grond zijn de reusachtige tekeningen nauwelijks waarneembaar. Alleen vanuit de lucht zie je over een lengte van zestig kilometer in de Pampa Colorada woestijn een aap, een vogel, een lama, een hagedis, handen en een spin. In totaal zijn er zo'n 300 afbeeldingen.

Op de grond zie je slechts een lichte geul in de rotsachtige woestijnbodem. De Nazca indianen hebben op de plekken waar je de lijnen ziet de bovenste steenlaag verwijderd.

Die bovenste laag was door duizenden jaren zonneschijn net een tintje donkerder dan de grond die door het wegbreken tevoorschijn kwam. De lichte onderstenen vormen de lijnen van Nazca figuren.

Droogte en rotsachtige ondergrond

De uitsparingen in de grond bij de lijnen is niet diep. Alleen de toplaag van tien tot dertig centimeter is verwijderd. Zonder het kurkdroge, gematigd warme en windstille woestijnklimaat hadden de Nazca Lines nooit al die eeuwen kunnen overleven.

Ook helpt het dat de Pampa Colorada volledig uit rotsen bestaat en er nauwelijks stof of zand is dat in de lijngeulen kan waaien.

Ongemakkelijke vlucht

Een fijne vlucht is het niet. De vliegtuigjes waarmee je opstijgt bij Nazca zijn klein. Om de lijnen goed te kunnen zien, draait en keert de piloot behoorlijk in de lucht. Je foto's moet je helaas altijd door glas maken.

Het is wel leuk om na de vlucht, nog wat draaierig misschien, de lijnen vanaf de grond te zien. Zo duidelijk als de tekeningen van bovenaf te zien waren, zo lastig zijn de figuren vanaf de grond te onderscheiden.

Paul Kosok

Door die beperkte zichtbaarheid vanaf de grond werden de Nazca Lines pas laat ontdekt. Tot 1939 liet de hele wereld het dorpje Nazca links liggen. Tot de Amerikaanse wetenschapper Paul Kosok in dat jaar met een vliegtuigje over de woestijn vloog en hij de tekeningen ontdekte.

Nu is het druk in de lucht rond Nazca. Het dorpje van weleer is uitgegroeid tot een middelgrote toeristenstad halverwege de busroute van Lima naar Cusco.

Mysterieus

Nazca is een simpel stadje, niet bijzonder mooi of met een speciale vibe. Het is alsof alles zo normaal mogelijk wordt gehouden om al het mysterie samen te ballen in de dorre woestijn die Nazca omringd.

Het werkt. Er zijn maar weinig plekken waar mysterie als gevoel zich zo sterk aan je opdringt als daar, in de oranje Pampa Colorada woestijn, honderd kilometer landinwaarts van de Stille Oceaan.

Wat is er te doen bij de Nazca Lines?

 • In een klein vliegtuigje van 6 of 8 personen vlieg je binnen 1,5 uur over de beroemde Nazcalijnen. Alleen van bovenaf zijn de mysterieuze afbeeldingen in de woestijn zichtbaar.
 • Durf je niet te vliegen? In het archeologische Museo Didactico Antonini vind je een schaalmodel van de Nazca lijnen. Ook zie je hier de reproducties van oude graftombes.
 • Op 30 kilomter van Nazca ligt de begraafplaats van Chauchilla. Hier liggen bonen, schedels en mummies van lang geleden begraven.
 • Op 2,5 uur rijden van Nazca ligt Huacachina. Dit woestijndorpje is een groene oase omringd door enorme zandduinen. Een uitgelezen plek om te sandboarden. Ook vind je er een kleine laguna waar je heerlijk zwemt in de schaduw van palmbomen.
 • Vlakbij Nazca ligt de Cerro Blanco. Dit is met 2078 meter de hoogste zandduin ter wereld. Het is een uitdaging voor elke sandboarder om heen naar beneden te zoeven.

Reizen Nazca Lines

Meer Nazca Lines

Reviews Nazca Lines

Schitterend! (bezocht in september 2017)

Review geschreven door Gijs Hendriks op 03 december 2017

Schitterende plek! Zeker met zonsondergang vanaf de look out point. Een vlucht is ook zeer aan te raden. Het gaat erg snel en sommigen zullen ziek worden maar het uitzicht op de lijnen is prachtig. Een ervaring om nooit te vergeten

Pluspunten Nazca Lines

 • zeer mooi

Minpunten Nazca Lines

 • vlucht gaat snel voorbij
Ultieme tip: Vlucht over de lijnen
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Vlucht over de Nazca Lines (bezocht in mei 2012)

Review geschreven door Elsemieke Land op 09 september 2016

De Nazca Lines, mysterieuze tekeningen in het zand, worden in bijna elke reisgids over Peru aangeraden. Die moest ik gezien hebben. Vanaf de grond zijn de lijnen amper te zien, dus je moet sowieso de hoogte in. Je kunt de tekeningen bekijken vanaf een uitkijktoren, maar dan zie je maar een paar figuren. De andere optie is om over de Nazca Lines heen te vliegen. Onder het mom van 'ik ben hier nu toch' besloot ik 90 dollar te besteden aan een vlucht over de Nazca Lines.

We stapten in een klein vliegtuigje en omdat deze niet helemaal vol zat had ik de achterbank voor mij alleen. Hierdoor kon ik zowel links als rechts uit het raampje naar de figuren kijken. Hoe dan ook zorgde de piloot ervoor dat de tekeningen om de beurt uit de linker en rechter raampjes te zien waren. Ik schoof lekker heen en weer om alles twee keer te zien, maar ik werd hier wel een beetje misselijk van. Ik raad dan ook aan om lekker te blijven zitten, want het vliegtuigje wiebelt al genoeg en je hebt genoeg tijd om de lijnen vanaf één kant uitgebreid te bekijken.

De figuren en hun omvang waren vanuit de lucht goed te zien. Een bijzonder en mooi stukje geschiedenis, alhoewel het voor mij nog steeds een mysterie is. Bij het uitstappen kreeg ik een mooi certificaat dat bevestigde dat ik over de Nazca Lines gevlogen ben. Leuk voor in het plakboek of om over op te scheppen tegen vrienden.

8,0
7 Algemene ervaring
8 Schoonheid
10 Interessant
7 Authenticiteit
8 Bereikbaarheid

Pluspunten Nazca Lines

 • Bijzondere ervaring

Minpunten Nazca Lines

 • Duur
Ultieme tip: Ga niet over de Nazca Lines vliegen met een zwakke maag!
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Specialisten Peru

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Amerika?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
 • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

ZuidAmerika.nl kenner
Sponsors