Colca Canyon
8,9
8,8 Algemene ervaring
9,4 Mooi
8,2 Bereikbaarheid
9,0 Wildlife

Colca Canyon

door Niels Posthumus

De Colca Canyon is twee keer zo diep als de beroemde Grand Canyon in de Verenigde Staten. Een perfecte plek om te klimmen en condors te spotten. Bijkomen doe je in het witte Arequipa.

De diepte is peilloos. Je staat op de rand van de Colca Canyon en ziet 1.200 meter beneden de Rio Colca stromen. Aan de overkant rijst de kloofwand op tot zelfs 3.200 meter boven de rivier. Het groen van de bodemoase steekt schril af tegen de kale wanden aan weerzijden.

ZELF NAAR Colca Canyon?

Bekijk alle 42 reizen naar Colca Canyon

Een pad van soms maar één meter breed kronkelt zich naar beneden langs de steile helling onder je. Een dunne potloodstreep lijkt het. Getrokken door iemand met onvaste hand.

Twee keer dieper dan de Grand Canyon

De Colca Canyon is de op één na diepste canyon ter wereld, ruim twee keer zo diep als de Grand Canyon in de Verenigde Staten. Alleen de Cotahuasi Canyon iets verderop is nog dieper. Maar die is nauwelijks bereikbaar.

Voor de getrainde klimmer is een afdaling in de Colca Canyon een mooie uitdaging. De klim omhoog vroeg in de ochtend, voordat de zon aan sterkte wint, is voor iedereen afzien. In slechts een paar uur klim je 1.200 meter.

Spectaculair is de klim echter wel. De kloofwanden hebben soms hoeken die de negentig graden naderen. Je moet goed uitkijken waar je je voeten zet. Naast het smalle pad gapen afgronden van honderden meters diep.

Condors spotten

Veel mensen blijven daarom liever veilig boven. De meeste mensen komen naar de canyon om bovenaan condors spotten, de grootste vliegende vogels ter wereld met een vleugelwijdte van wel drie meter.

De meeste kans om er één te zien heb je in de vroege ochtend of de late middag op het zogenaamde Cruz del Condor.

Arequipa

De Colca Canyon ligt 160 kilometer ten noordwesten van Arequipa, de tweede stad van Peru met één miljoen inwoners.

Deze 'witte stad' is bijna geheel gebouwd met witte vulkanische steen sillar en dankt daaraan haar bijnaam. Neem vooral een kijkje op de Plaza del Armas, één van de mooiste centrale pleinen Peru.

Downhill mountainbiken van El Misti

Drie vulkanen omringen Arequipa: El Chachani, El Picchu Picchu en El Misti. Die laatste kun je beklimmen. Opnieuw hebben we het over een hele zware tocht. De top van El Misti ligt op bijna 5.822 meter hoogte. Nog iets hoger maar veel makkelijker te beklimmen, is El Chachani.

Ben je niet zo'n klimgeit, maar heb je wel behoefte aan wat extra adrenaline? Dan kun je er ook voor kiezen een deel van de vulkaan af te fietsen.

Een auto brengt je dan 1.500 meter bergopwaarts. Daar gaan de mountainbikes uit de achterbak. Helm op, even diep ademhalen en je scheurt zo met wel vijftig kilometer per uur over de onverharde weg naar beneden.

Zoek wel een kleine groep. Niet elke toerist is zo gewend aan fietsen als wij Nederlanders, en in grote gezelschappen moet je dus nogal eens wachten.

Santa Catalina

Arequipa is een stad die sterk koloniaal aandoet. Het centrum is overzichtelijk, de architectuur mooi, het eten - probeer zeker ook de kebab - is er heerlijk en het is er altijd lente door het gematigde woestijnklimaat.

Bijzonder is met name het nonnenklooster Santa Catalina, een stadje in de stad, tussen de straten Bolivar en Santa Catalina.

Tot 1970 was het klooster hermetisch van de buitenwereld afgesloten. Tegenwoordig kun je door de smalle weggetjes lopen op zoek naar schattige binnenpleinen met fonteintjes of fleurige bloemenperken.

Wat is er te doen in Colca Canyon?

 • Spot bij de Cruz del Condor de grootste vliegende vogels ter wereld met een vleugelwijdte van wel drie meter. De meeste kans om er een condor te zien heb je in de vroege ochtend of de late middag.
 • Het oude nonnenklooster Santa Catalina is een stadje in de stad van Arequipa. Tot 1970 was het klooster hermetisch van de buitenwereld afgesloten. Tegenwoordig is het open voor bezoekers.
 • In het gebied van de Colca Canyon liggen veel kleine bergdorpjes. Allemaal hebben ze een centraal plein met daaromheen een paar huisjes. Huur een auto vanuit Arequipa en rijdt langs dorpjes als Yanque en Cabanaconde.
 • Vanuit Cabanaconde gaan verschillende hikes naar de bodem van de canyon. Helemaal beneden vind je een oase met natuurlijke zwembaden en een campeerplek. Een goed punt om even uit te rusten voor je begint aan de lange tocht naar boven.
 • Bezoek het Franciscaanse Monasterio de la Recoleta. Dit klooster is bijzonder vanwege de bibliotheek. Hier vind je wel 20.000 oude historische boeken, verzameld door missionarissen. Als je hard genoeg blaast vliegt het stof in de rondte.

Reizen Colca Canyon

Meer Colca Canyon

Reviews Colca Canyon

2-daagse tour (bezocht in juli 2018)

Review geschreven door Erik van Turnhout op 21 december 2018

Met Colonial Tours hebben we een 2 daagse Colca Canyon tour gedaan met de bus. In de bus kregen we goede uitleg over hoe we ons op de hoogte konden voorbereiden. We stopten regelmatig en konden bij aankomst in Chivay genieten van de thermale baden. Het hotel was niet veel bijzonders maar goed genoeg. 's Avonds kregen we een echte toeristische dinershow te zien waar we enorm hebben gelachen. De 2e dag zijn we gestopt en hebben we veel condors gezien, en genoten van de uitzichten. Op de terugweg waren nog verschillende fotostops en kregen we goede uitleg van de gids.

8,3
8 Algemene ervaring
9 Mooi
7 Bereikbaarheid
9 Wildlife

Pluspunten Colca Canyon

 • Uitzichten
 • De condor
 • Hoogte

Minpunten Colca Canyon

 • Kans op hoogteziekte
 • Basic overnachting
Ultieme tip: Colca Canyon is een mooie plaats voor een hike, maar kan ook gewoon met de bus bezocht worden. Je krijgt dan veel te zien in een korte tijd op een aangenaam tempo.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Te gekke 3-daagse hike in de Colca Canyon (bezocht in september 2017)

Review geschreven door Fien Klein Hemmink op 29 december 2017

Er zijn twee opties voor de hike in de Colca Canyon: de tweedaagse of de driedaagse tocht. Beide tochten zijn gelijk in moeilijkheid en in kilometers, maar bij de driedaagse tocht heb je meer tijd om van de schoonheid van alles wat er te zien is te genieten. Of je nou kiest voor de twee- of driedaagse tocht, een bezoek aan de Colca Canyon mag tijdens je verblijf in Peru niet ontbreken!

Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Genieten! (bezocht in augustus 2017)

Review geschreven door Celeste Elizen op 22 november 2017

De Colca Canyon is absoluut één van de hoogtepunten in Peru! Pak de tijd om hier te genieten en te wennen aan de hoogte. Als je vroeg op staat, kun je een stuk wandelen naar de Canyon! Daarna is het genieten van het mooie uitzicht en de condors die van dichtbij over je langs vliegen. Mooi om mee te maken!

Pluspunten Colca Canyon

 • natuur
 • uitzicht
 • condors

Minpunten Colca Canyon

 • hoogte
 • koud in de ochtend
 • druk
Ultieme tip: Sta vroeg op en wandel het laatste stuk naar de Canyon. Mooie ervaring met prachtig uitzicht! Het toppunt is absoluut wanneer de condors rondvliegen en je ze van dichtbij ziet!
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

2-daagse trip Colca Canyon (bezocht in oktober 2016)

Review geschreven door Sandra Witjes op 12 november 2017

De omgeving van de Colca Canyon is heel indrukwekkend. Ik heb een 2-daagse trip gedaan naar de Colca Canyon en heb onderweg heel veel moois gezien. Je gaat steeds meer de hoogte in wat best wel spannend en apart is om mee te maken. Op 5000m hoogte is er een heel raar landschap, alleen maar steen en droogte. Het neemt letterlijk je adem weg. De Colca Canyon bevindt zich wat lager. Het was ongelofelijk speciaal om hier 's ochtends vroeg de condors uit de kloof te zien vliegen - dit is geen zekerheidje. Ze vliegen vlak over je hoofd heen, waardoor je pas echt goed ziet hoe ongelofelijk groot deze vogels zijn. Ik heb het geluk gehad meerdere condors van heel dichtbij over mij heen te zien vliegen. Als je gaat reizen in Peru en je komt hier enigszins in de buurt, dan zou ik hier absoluut naartoe gaan.

8,8
8 Algemene ervaring
9 Mooi
8 Bereikbaarheid
10 Wildlife

Pluspunten Colca Canyon

 • Unieke ervaring
Ultieme tip: Zoek een mooie plek uit waar je de condors goed kunt vastleggen, zonder dat er bijvoorbeeld mensen of andere storende factoren het beeld kunnen verpesten. Er is genoeg ruimte!
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Amazing views around every corner (bezocht in mei 2015)

Review geschreven door Sarah Claes op 31 mei 2017

Net twee jaar geleden deed ik een driedaagse tocht met een minibusje door de Colca Canyon. Op zoek naar condors, diepe dalen, hoge bergen, lama's in hun habitat en kleurrijk geklede locals. Een schitterende ervaring!

8,8
9 Algemene ervaring
9 Mooi
8 Bereikbaarheid
9 Wildlife

Pluspunten Colca Canyon

 • panorama
 • natuur
Ultieme tip: Als je condors wil zien, stop dan op het viewpoint net voor het druk toeristische uitzichtpunt. Daar zagen we er - zonder overdrijven - meer dan 20 (en minder mensen op de foto)!
Aangeraden voor: Backpackers, Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Colca Canyon 2-day trek (bezocht in mei 2017)

Review geschreven door Ana Laura Schoorl op 08 mei 2017

Ik heb de tweedaagse Colca Canyon trek gedaan. De eerste dag loop je zeventien kilometer waarvan het meeste alleen naar beneden is. Dan overnacht je in een kleine lodge met zwembad en de volgende ochtend om 04.30 loop je zes kilometer stijl omhoog de Canyon weer uit. Het is erg vermoeiend maar de natuur is prachtig. Overdag is het heerlijk warm en je voelt je heel klein, omringd door de grote bergen. 's Ochtends vroeg zie je een volle sterrenhemel terwijl je met je zaklamp de tour begint. Over het algemeen is het de pijn waard!

Pluspunten Colca Canyon

 • mooie natuur
 • lekker weer
 • sportief

Minpunten Colca Canyon

 • Moeilijk
 • duur
 • soms iets te warm
Ultieme tip: Goede wandelschoenen en een wandelstok omdat je heel snel last krijgt van je knieen. Ook genoeg water meenemen omdat het bijna niet te koop is in de Canyon zelf, of heel duur.
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Erg indrukwekkend (bezocht in maart 2016)

Review geschreven door Marieke Kuil op 30 januari 2017

Het is een erg mooie vallei, omringd door kleine dorpjes waar de sfeer een en al authentiek Peru ademt. De rit er heen is vooral koud, houd hier rekening mee! Maar de uitzichten en de prachtige bergpassen zijn adembenemend.

9,5
9 Algemene ervaring
10 Mooi
10 Bereikbaarheid
9 Wildlife

Pluspunten Colca Canyon

 • Prachtige natuur
 • Bijzondere dieren
 • Condors

Minpunten Colca Canyon

 • Veel toeristen
 • Groot temperatuursverschil
Ultieme tip: Blijf er meerdere dagen, en probeer een stuk te wandelen. Vanuit de bus zie je alleen maar één kant, al wandelend zie je zo veel meer.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Tweedaagse trek door Colca Canyon (bezocht in april 2012)

Review geschreven door Elsemieke Land op 13 september 2016

Om 3 uur 's nachts vertrokken we vanuit Arequipa op een 2-daagse excursie naar de Colca Canyon: een kloof die twee keer zo diep schijnt te zijn als de Grand Canyon in Amerika. Dit valt alleen niet zo op, omdat de muren niet recht naar beneden lopen. Dit maakt de Colca Canyon echter niet minder het bezoeken waard.

Onze eerste stop was bij de Cruz del Condor, waar veel condors te zien zijn. En inderdaad, we hebben heel wat condors voorbij zien scheren. Het zijn imposante vogels met hun spanwijdte van zo'n drie meter. Na nog een stukje gereden te hebben begonnen we aan onze trek. Wat inhield: drie uur naar beneden lopen in de brandende zon. Lange mouwen zijn dus een aanrader. Na de lunch vervolgden we onze weg. Dit keer liepen we een stuk naar boven, vervolgens vlak en tot slot weer een stuk omlaag naar onze logde. Dit duurde wederom drie uur. Onderweg genoten we van de schoonheid van de Colca Canyon. Hoewel de trek zwaar was, was het zeker geen straf om daar te lopen.

Onze lodge had geen electriciteit, maar wel een zwembad. Hoewel het al donker was konden we het niet laten om een duik te nemen in het zwembad. Daar hadden we immers de hele dag naar uitgekeken. Na het avondeten doken we ons bed in, want de volgende ochtend vertrokken we om 5 uur alweer om aan de tocht naar boven te lopen. De tocht duurde drie uur, maar het leken er wel vijf. Dit was absoluut het zwaarste stuk van de trek, maar het uitzicht was absoluut de moeite waard.

Eenmaal boven stapten we na de nodige foto's en ontbijt weer in de bus. Onze laatste stop waren de hot springs van 38 graden, waar we natuurlijk even in gebadderd hebben. Een welverdiende beloning en een heerlijke afsluiting van deze tocht.

9,0
10 Algemene ervaring
10 Mooi
8 Bereikbaarheid
8 Wildlife

Pluspunten Colca Canyon

 • Indrukwekkende natuur

Minpunten Colca Canyon

 • Door de hoogteverschillen kan de tocht zwaar zijn voor ongetrainde wandelaars.
Ultieme tip: Zorg dat je je luchtig kleedt, maar draag wel lange mouwen, een lange broek of legging en een hoed of pet om de tocht door de brandende zon wat aangenamer te maken.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Specialisten Peru

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Amerika?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
 • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Bolivia kenner
Sponsors