Kuélap

Kuélap

door Victorine Sandkuyl

Stel je voor, rond 800 na Christus en op een hoogte van 3000 meter bouwden de Chachapoyas een reusachtig fort om zichzelf te verdedigen: Kuélap. De ruïnes van dit bouwwerk, ook wel het onontdekte alternatief voor Machu Picchu genoemd, vind je midden in het overdadige groen van de Amazone.

Met een prachtig uitzicht over de Utcubamba vallei en een indrukwekkende geschiedenis is Kuélap een must see tijdens je rondreis door het noorden van Peru. Hier leer je meer over de Chachapoyas cultuur, geniet je van een weids uitzicht en reis je een paar honderd jaar terug in de tijd.

ZELF NAAR Peru?

Bekijk alle 81 reizen naar Peru

Chachapoyas

Kuélap, wat zoiets als 'koude plek' betekent, ligt in de provincie Chachapoyas. Deze provincie is vernoemd naar het Chachapoyas volk, ook wel de 'Warriors of the Clouds' genoemd omdat ze in de nevelwouden van de Amazone leefden. Kuélap werd waarschijnlijk gebouwd om bescherming te bieden aan de notabelen van dit volk.

Archeologische vondsten wijzen erop dat de Chachapoyas beschaving rond 800 na Christus is ontstaan. Pas vlak voor de komst van de Spanjaarden werden ze veroverd door de Inca's, tot die tijd heersten de Chachapoyas in het noorden van Peru. Toen de Spaanse overheersers het Incarijk hadden veroverd betekende dit het einde voor zowel de Chachapoyas als de Inca beschaving.

In Kuélap ervaar je hoe ontwikkeld de Chachapoyas waren. Dit stenen fort is gebouwd op 3000 meter hoogte, is maar liefst 300 meter lang en wordt omgeven door twintig meter hoge stadsmuren. De berg was oorspronkelijk allesbehalve vlak, dus gebruikten de Chachapoyas tienduizenden stenen om de berg te egaliseren. Met als resultaat een imposant fort wat eeuwenlang werd verborgen door de dichte natuur van de Amazone.

Kuélap: de bezienswaardigheden

Via een pad van twee kilometer lang dat beetje bij beetje omhoog loopt bereik je de stadsmuur van Kuélap. Op het eerste gezicht zie je niet veel, slechts de stadsmuur omgeven door een groen landschap. De officiële stadspoort is uit veiligheidsoverwegingen gesloten, maar een stukje verderop vind je nog een poort, die vroeger bedoeld was als personeelsingang.

De oneven treden na de toegangspoort brengen je naar Pueblo Bajo, het laagste niveau van Kuélap, en pas hier besef je hoe indrukwekkend dit fort is. Overal zie je de restanten van cirkelvormige gebouwen, maar liefst 420 stonden er ooit.

Op het hoogste niveau genaamd Pueblo Alto, vind je El Torreon, een ronde toren van zeven meter hoog. Grenzend aan een diepe kloof werd deze toren vooral voor ceremoniële activiteiten gebruikt. Een stukje terug valt iets op, hier zie je de restanten van een hoekig gebouw in plaats van de ronde vormen die je overal tegenkomt. Dit is waarschijnlijk een Inca constructie geweest, herkenbaar aan de hoekige vorm, die later is gebouwd nadat de Inca's de Chachapoyas hadden veroverd.

Aan de andere kant van Kuélap staat één van de best bewaarde constructies: El Tintero. Een knap staaltje bouwwerk, zeker voor die tijd, want het lijkt op een omgekeerde kegel. Vandaar ook de naam El Tintero, wat zich laat vertalen als 'de inktpot', want daar lijkt het wel een beetje op. Vanaf hier loop je door naar het meest zuidelijke puntje van Kuélap waar een fenomenaal uitzicht over de Utcubamba vallei op je wacht.

Bereikbaarheid Kuélap

Kuélap moet dé trekpleister van het noorden van Peru worden. De bijzondere ligging van het fort maakt het bezoekers lastig de plek te bereiken. Met de auto doe je er vanaf Nuevo Tingo, het dichtstbijzijnde dorp, ruim anderhalf uur over.

De aanleg van een spectaculaire kabelbaan moet de bereikbaarheid van Kuélap vergroten. Het uitzicht vanuit de cabines van de kabelbaan is al een attractie op zich, de kabelbaan voert je namelijk dwars over de Utcubamba vallei. Een tochtje in de vier kilometer lange kabelbaan duurt zo'n twintig minuten, dus je bereikt Kuélap een heel stuk sneller dan met de auto.

Met de realisatie van de kabelbaan wordt verwacht dat de komende tien jaar het bezoekersaantal van 30.000 mensen per jaar zal oplopen naar 435.000 bezoekers per jaar. De kabelbaan is sinds maart 2017 in gebruik genomen.

ZuidAmerika.nl bezocht Kuélap samen met PROMPERU tijdens een rondreis door het noorden van Peru.

Reizen Peru

Specialisten Peru

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Peru kenner