Gocta Waterval Jouw vakantie naar Zuid-Amerika begint hier!

Gocta Waterval

door Victorine Sandkuyl

In de verte zie je het water van de Gocta waterval al naar beneden storten. Hoe dichterbij je komt, hoe meer geluid het kletterende water produceert. De waterval is hoog, onderaan de waterval zie je misschien net het hoogste punt als je je hoofd in je nek legt.

De immense Gocta waterval is een prachtig en indrukwekkend natuurverschijnsel. Je kunt je haast niet voorstellen dat deze waterval pas in 2005 'ontdekt' is. Tijdens je rondreis door het noorden van Peru mag deze waterval eigenlijk niet in je reisdagboek ontbreken.

ZELF NAAR Peru?

Bekijk alle 87 reizen naar Peru

Ontdekking Gocta Waterval

Hoewel de Gocta waterval al eeuwen lang bekend was bij de lokale bevolking, vanuit het dorpje Cocachimba heb je immers uitzicht op de waterval, ontdekte de rest van de wereld deze waterval pas in 2005. De locals dachten namelijk dat er een vloek op de Gocta waterval rustte, dus vermeden ze deze plek liever dan dat ze ermee te koop liepen.

In 2005 echter ging de Duitser Stefan Ziemendorff met een groep Peruaanse ontdekkingsreizigers op expeditie naar de waterval. Na drie keer de Gocta waterval te hebben bezocht was de Duitser zo onder de indruk dat hij de Peruaanse overheid ervan overtuigde de waterval op de kaart te zetten. Met succes.

Meer en meer toeristen vinden hun weg naar de Gocta waterval. Vooral Peruanen zelf bezoeken de waterval graag met hun familie en vrienden. In Cocachimba begint het toerisme zich langzaam te ontwikkelen, je vindt er twee prachtige lodges met uitzicht op de waterval.

Hoogte Gocta Waterval

Een ding is zeker, met een hoogte van 771 meter is de Gocta waterval heel erg hoog. Maar er is al jaren discussie of de waterval nu op plaats drie of zestien staat als het aankomt op de hoogste watervallen ter wereld.

De discussie komt door het feit dat het water in twee etages naar beneden valt. Als je de Gocta waterval als een stroom zou rekenen, dan komt deze op de derde plek te staan. De ranglijst wordt gedomineerd door de Angel Falls in Venezuela.

Maar volgens de critici die vinden dat de Gocta waterval in twee delen naar beneden valt, neemt de waterval de zestiende plek van de ranglijst in. Of de Gocta waterval nu op plaats drie of zestien staat, het blijft opmerkelijk dat een waterval van deze hoogte pas zo laat wereldbekendheid heeft gekregen.

Bereikbaarheid Gocta Waterval

De Gocta waterval ligt in een vallei tussen twee dorpjes in, San Pablo en Cocachimba. De meeste bezoekers vertrekken vanuit de laatste, maar de waterval is ook bereikbaar vanuit San Pablo. Je kunt zelfs vertrekken vanuit San Pablo en via de Gocta waterval naar Cocachimba lopen, een leuke uitdaging als je echt van wandelen en hiken houdt.

Als je zoals de meeste reizigers naar de waterval wilt vertrekken vanuit Cocachimba loop je er in een paar uur naar toe. Om de voet van de waterval te bereiken wandel je eerst langs de open velden en later door het dichte regenwoud. Het pad kronkelt dan weer omhoog, dan weer omlaag. Als je in een normaal tempo loopt en af en toe stil staat om een foto te maken duurt de toch zo'n zes uur (heen en terug). Je keert met vermoeide benen en een voldaan gevoel weer terug in Cocachimba.

Houd je niet zo van wandelen maar wil je wel graag de Gocta waterval bezichtigen? Kies er dan voor om de eerste paar kilometer te paard af te leggen. Het laatste deel van het pad is onbegaanbaar voor de paarden, die zul je dus moeten lopen. Maar wanneer je eindelijk de waterval bereikt, vergeet je dit al snel. Een bezoek aan de Gocta waterval is een bijzondere belevenis waarbij je ervaart hoe overweldigend de natuur soms kan zijn.

ZuidAmerika.nl bezocht de Gocta waterval samen met PROMPERU tijdens een rondreis door het noorden van Peru.

Reizen Peru

Specialisten Peru

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

ZuidAmerika.nl kenner
Sponsors