Paracas Paracas
-
- Algemene ervaring
- Beziens­waardigheden
- Locals
- Restaurants
- Veiligheid
- Stranden

Paracas

door Willeke van Doorn

Het droge woestijnlandschap van Paracas staat in scherp contrast met de blauwe golvende zee die het schiereiland omringt. Paracas ligt ten zuiden van Lima en dient tijdens een rondreis door Peru als uitvalsbasis voor excursies naar het Nacional Reserve de Paracas en de Islas Ballestas.

De naam Paracas kan verwijzen naar verschillende plaatsen in Peru: het gelijknamige schiereiland, het dorpje El Chaco dat daarin ligt en het Nacional Reserve de Paracas dat vrijwel het hele schiereiland beslaat. Op Paracas maak je tochten door de woestijn, spot je knalroze flamingo's, bewonder je de mysterieuze Paracas Candelabra en stap je op een boot richting Isla de Sangayan en de Islas Ballestas, oftewel de mini Galápagos eilanden!

ZELF NAAR Paracas?

Bekijk alle 29 reizen naar Paracas

Reserva Nacional de Paracas

Het Reserva Nacional de Paracas is een beschermd natuurgebied dat vrijwel het hele Peruaanse schiereiland Paracas en de omringende zee omvat. Veel reizigers gebruiken het grootste dorp El Chaco als uitvalsbasis voor een bezoek aan het natuurreservaat tijdens een vakantie in Peru.

Vanuit El Chaco trek je met een taxi, te voet of op de fiets het Reserva Nacional de Paracas in. Net voorbij het bezoekerscentrum vind je Museo JC Tello. Een groep roze flamingo's bewaakt de deur. Dichter bij de zee zie je dolfijnen uit de Stille Oceaan omhoog springen. Vanuit het uitkijkpunt Punta Arquillo kijk je uit over de golvende zee, de dolfijnen en de zeeleeuwkolonies die over de rotsen paraderen.

Paracas Candelabra

De Paracas Candelabra is de bekendste bezienswaardigheid van het Reserva Nacional de Paracas. Deze geoglief ligt in één van de zandduinen in de woestijn en is maar liefst 150 meter hoog en 50 meter breed. Het verhaal achter de Paracas Candelabra is even mysterieus als dat van de zuidelijker gelegen Nazca Lines.

Niemand weet precies hoe oud de zandtekening is en wie er voor verantwoordelijk is. Wat we wél weten is dat het schiereiland Paracas een rijke geschiedenis kent. Paracas werd al ver voor de Christelijke jaartelling bewoond.

Veel overblijfselen uit die tijd zijn vandaag de dag ondergebracht in musea in Lima, maar het kleine Paracas History Museum in El Chaco werpt nog een blik op de geschiedenis van het schiereiland en het leven van de eerste bewoners van Paracas.

Islas Ballestas en Isla de Sangayan

Na een tour langs de belangrijkste bezienswaardigheden op het vasteland van het Reserva Nacional de Paracas is het tijd om op een boot te stappen richting een van de nabijgelegen eilanden. Paracas dient als uitvalsbasis voor zowel de Islas Ballestas als Isla de Sangayan.

Een grote groep lawaaierige en nieuwsgierige zeeleeuwen begroet je bij aankomst op een van de Islas Ballestas. Deze eilandengroep voor de kust van Paracas draagt de bijnaam de kleine Galápagos of het Galápagos van de armen. De Ballestas eilanden zijn vergelijkbaar met de Galápagos eilanden die noordelijker in de Stille Oceaan liggen, maar je bezoekt ze voor een prikje van de prijs.

Reizen Paracas

Meer Paracas

Reviews Paracas

Paracas Peru (bezocht in mei 2018)

Review geschreven door Suzanne Vangastel op 15 december 2018

Een perfecte plek om even uit te rusten tussen het backpacken door..

Na het beklimmen van Machu Picchu en het leven op hoogte wil je als Nederlander toch graag weer even naar beneden! Eindelijk ademhalen aan de kust van Peru..

Ultieme tip: Kokopelli hostel! Gezelligheid kent geen tijd
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Pi-pa-paracas (bezocht in april 2017)

Review geschreven door Janne Rutten op 23 juli 2017

Paracas, een leuk klein stadje wat leeft van vissen en het toerisme. Er zijn verschillende toerismebureaus die verschillende activiteiten aanbieden, zoals boottochten, quad rijden, mountainbiken en tours door het national reserved park.

Pluspunten Paracas

  • zon zee strand
Ultieme tip: Quad rijden
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Paracas (bezocht in april 2017)

Review geschreven door Janne Rutten op 23 juli 2017

Mijn laatste paar dagen van mijn reis van 2 maanden heb ik doorgebracht in Paracas. Een plaatsje aan de westkust van peru. Een vissersplaatsje waar je ontzettend lekker seafood kan eten. Ook ligt het tegen een national reserverd park aan waar je door kan mountainbiken voor prachtige natuur.

Pluspunten Paracas

  • veel natuur

Minpunten Paracas

  • zeer toeristisch
Ultieme tip: Mountainbiken door het national reserved park
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Specialisten Peru

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Argentinië kenner
Sponsors