Inca Trail
8,5
9,0 Algemene ervaring
9,5 Natuur
8,3 Plaatsen
8,0 Wandelingen
7,8 Bereisbaar

Inca Trail

door Niels Posthumus

Het is de enige échte manier om Machu Picchu te bereiken: de Inca Trail. De weg die de Inca's zelf aanlegden van Cusco naar hun 'verborgen stad' op de gelijknamige bergtop in centraal Peru.

Drie dagen klauteren op grote hoogte. Drie dagen afzien. Maar wie herinnert zich dat nog als hij op de vierde ochtend de zon ziet opkomen bij de Zonnepoort. De poort die toegang biedt tot misschien wel de mooiste ruïnes ter wereld.

22.500 kilometer wandelpad

De Inca Trail is slechts een klein onderdeel van het enorme stelsel van geplaveide wegen dat de Inca indianen tot aan de vijftiende eeuw aanlegden door Ecuador, Peru, Bolivia en Chili. Ruim 22.500 kilometer smal wandelpad - de Inca's kenden het wiel niet en reden niet op paarden.

De Inca Trail is het laatste stukje van de route tussen Machu Picchu en Cusco. De tocht is nu de populairste hike van Zuid-Amerika. De officiële Inca Trail duurt vier dagen.

Voor de minder getrainde bergwandelaar is er echter ook een verkorte versie die je in 48 uur omhoog brengt. Er bestaat ook juist een zwaarder alternatief: de Salkantay Trail.

Kilometer 88

Op de eerste dag van beide trails word je 's ochtends vroeg, rond zeven uur, opgepikt in Cusco. Vervolgens rijd je in een paar uur naar de verschillende startpunten.

De Inca Trail start bij de zogenaamde Kilometer 88. De Salkantay Trail in het plaatsje Mollepata. De verkorte Inca Trail bij Kilometer 104.

Warmiwañusca Pas

De eerste dag van de Inca Trail is het nog lekker inkomen. Heuveltje op heuveltje af. De tweede dag is veel zwaarder.

Van 3.000 meter hoogte klim je op die dag in een uur of vijf 1.200 meter naar de Warmiwañusca Pas. Een pittige klim, waarvoor je je ook beter maar goed kunt aankleden. Het kan koud worden op die hoogte.

Ook doe je er goed aan een drager te huren. Deze getrainde Peruaanse klimmers rennen met je tas op hun rug vooruit en bouwen je tent op.

Zonnepoort

De derde dag is de mooiste van de tocht. Je loopt dan langs de op terrassen gebouwde ruïnes van Inipata en langs oude Inca controleposten. Je eindigt bij de overblijfselen van Wiñaywayna.

Het grootste deel van deze dag daal je af. De volgende ochtend sta je vroeg op en leg je het laatste deel van de trail in het donker af. Dit om voor zonsopgang bij de Zonnepoort te zijn.

Salkantay Trail

De Inca Trail leg je helaas echter op zijn zachtst gezegd niet alleen af. Duizenden toeristen vergezellen je elk jaar weer. Vooral tussen april en oktober is het erg druk. In februari is de trail gesloten vanwege de jaarlijkse schoonmaak.

Deze drukte maakt dat veel wandelaars tegenwoordig kiezen voor de Salkantay Trail. Deze zwaardere en langere wandeltocht voert tot zelfs 4.700 meter hoogte en plooit zich daar om de hoogste berg in de omgeving: de 6.271 meter hoge Nevado de Salkantay.

Tijdens de Salkantay Trail kom je minder Inca ruïnes tegen. De uitzichten over de altijd besneeuwde bergketen zijn echter ongeëvenaard. Voor de goed getrainde wandelaar is de Salkantay bovendien een grotere uitdaging dan de relatief eenvoudig af te leggen Inca Trail.

Wat is er te doen bij de Inca Trail?

 • Vertrek vanuit Cuzco naar Machu Picchu. Deze stad ligt midden in de heilige vallei van de Inca's. In de incataal betekent Cuzco 'navel van de wereld'. Vanuit de navel zijn de verschillende nabijgelegen Inca ruïnes goed te bezoeken.
 • Ervaar hoe de Inca's zich gevoeld moeten hebben. De Inca Trail is het laatste stukje van de route tussen Machu Picchu en Cuzco. De tocht is nu de populairste hike van Zuid-Amerika. De officiële Inca Trail duurt vier dagen.
 • De Salkantay Trail is een andere optie. Deze zwaardere en langere wandeltocht voert tot zelfs 4.700 meter hoogte. Het enige nadeel is dat deze hike je niet rechtstreeks naar de Machu Picchu brengt.
 • Machu Picchu ligt tussen de groene pieken van verschillende bergen. De functie van de stad is nog steeds onduidelijk. Net zoals het antwoord op de vraag hoe ze het voor elkaar hebben gekregen zo'n grote stad te bouwen op zo'n grote hoogte.
 • Wanneer je nog geen genoeg hebt van al de Inca ruïnes, waarvan de stenen zo precies in elkaar passen, bezoek dan het fort Ollantaytambo. Op de weg terug vanuit Aguas Calientes kom je langs dit Inca complex.
Like deze pagina

Reizen Peru

Reviews Inca Trail

Inca Trail (bezocht in november 2016)

Review geschreven door Jacky Gubbels op 14 december 2016

Maart 2016 hadden wij ons ingeschreven voor de Inca Trail en we keken er zo naar uit, tot we kennis maakte met de hoogteziekte in Peru... We zagen het niet meer zo zitten en waren bang dat we het niet zouden halen. Gelukkig hadden we heel wat mannen in onze groep die er zo positief instonden en ons daar alleen maar mee hielpen! Buiten de wat mindere hygiëne, niet waterdichte tenten en geen douche voor vier dagen hebben wij een SUPER ervaring gehad en ik had mijn wereldreis niet beter kunnen afsluiten dan kamperen op de Inca Trail en na vier dagen aankomen bij Machu Picchu en dan nog even de Machu Picchu Mountain beklimmen. Geëindigd met een lekkere Pisco Sour en ons avontuur was compleet!

8,2
8 Algemene ervaring
9 Natuur
8 Plaatsen
8 Wandelingen
8 Bereisbaar

Pluspunten Inca Trail

 • Waanzinnige uitzichten
 • een ervaring om nooit te vergeten
 • Wij hadden de beste gidsen die alleen maar positief waren

Minpunten Inca Trail

 • Alle minpunten vallen in het niets als je de Inca trail uitgelopen hebt!
Ultieme tip: Er is niets mis met een plasje in het bos, als de wc weer eens niet zo schoon is!
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Geweldige trail (bezocht in april 2014)

Review geschreven door Tom Pijnenburg op 10 december 2016

Geweldige ervaring! De trail bestond uit mountainbiken, raften, ziplinen en door de jungle hiken. Het was echt top! Met natuurlijk Machu Picchu als hoogtepunt (letterlijk en figuurlijk haha), leuke groep ook en de gids was super en kon goed Engels.

9,0
9 Algemene ervaring
10 Natuur
9 Plaatsen
8 Wandelingen
9 Bereisbaar

Pluspunten Inca Trail

 • gids
 • sportief
 • engels
 • mooi
Ultieme tip: Gewoon doen!
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

De weg naar Machu Picchu (bezocht in maart 2012)

Review geschreven door Elsemieke Land op 07 september 2016

Na een paar weken in Cuzco te zijn verbleven was het eindelijk tijd voor de Inca Trail naar Machu Picchu. Er zijn verschillende manieren om bij Machu Picchu te komen, maar ik koos voor de Inca Trail: een vierdaagse wandeltocht naar de beroemde verborgen stad.

De tocht was door de hoogteverschillen zwaar voor mij als ongetrainde wandelaar, maar absoluut de moeite waard. Voordat je ein-de-lijk aankomt bij het magische Machu Picchu kom je onderweg al onbeschrijfelijk mooie plekken tegen. Van regenwouden tot (gelukkig vegetarische) beren en het bereiken van het hoogste punt van de tocht, op 4215 meter, was een enorme mijlpaal. In die vier dagen maak je ook tal van weersomstandigheden mee. We zijn een paar keer goed natgeregend in een tropische regenbui, om vervolgens weer in de zon op te drogen. Een poncho en verschillende lagen kleren zijn dan ook echt een must. 's Avonds werden de tenten opgezet door de dragers die met de tocht mee waren en verzorgden zij ook het eten. Elke avond hadden we happy hour met popcorn en thee, koffie of chocolademelk.

Op dag vier stonden we vroeg op om als eerste bij Machu Picchu te zijn. Eenmaal aangekomen was het zo mistig dat we niets zagen. Even was ik bang dat ik na al het zwoegen tijdens de Inca Trail de Machu Picchu niet te zien zou krijgen. Gelukkig trok de mist snel op en doemde het adembenemende Machu Picchu op. Werkelijk net als op een ansichtkaart. Een welverdiende beloning!

Na een rondleiding en het maken van de typische foto's zijn we naar beneden gelopen naar het dorpje Aquas Calientes, waar we na even bij te komen op een terras de trein terug naar Cusco namen.

8,6
10 Algemene ervaring
10 Natuur
8 Plaatsen
8 Wandelingen
7 Bereisbaar

Pluspunten Inca Trail

 • Machu Picchu is nog veel mooier als je er vier dagen voor gelopen hebt!
 • Het eten (ook vegetarisch) is goed verzorgd.
 • De landschappen en uitzichten die je onderweg tegenkomt zijn onbetaalbaar en wil je niet missen.

Minpunten Inca Trail

 • De Inca Trail is niet voor iedereen weggelegd en af en toe echt afzien.
Ultieme tip: Ga niet first-thing in Peru de Inca Trail lopen. Door de hoogte is in de eerste weken is een heuveltje oplopen al heel erg vermoeiend, gun jezelf de tijd om hieraan te wennen!
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Breathtaking experience (bezocht in april 2016)

Review geschreven door Magaly De Smet op 03 juli 2016

The inca trail is a very hard trek, but it's worth every step you take. The nature amazes you. The inca ruins are so impressive. The experience of doing the trek in a small group makes it so special, I've even met my current boyfriend there! Even the food you get on the trek, with their limited equipment, is so good! I've enjoyed these 4 days so much and I'll never forget them! Everyone who wants to visit Machu Picchu should do this trek, makes it way more special.

8,2
9 Algemene ervaring
9 Natuur
8 Plaatsen
8 Wandelingen
7 Bereisbaar

Pluspunten Inca Trail

 • amazing nature
 • interesting ruins

Minpunten Inca Trail

 • its not an easy trek
Ultieme tip: Try to train a little bit for it before you leave. And just enjoy!
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Specialisten Peru

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Amerika?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners!

Aanmelden nieuwsbrief

Peru kenner
Sponsors