Mensen: de Inca’s uit Peru

Mensen: de Inca’s uit Peru

door Maarten van Dun

Vanuit de jungle van Colombia, dwars door de bergen van Peru naar de vlaktes van Argentinië slingerde vijfhonderd jaar geleden een weg. Het was de Koninklijke weg van het Koninkrijk van Cuzco, het rijk van de Inca's.

Tweehonderd jaar lang was het Peruaanse Cuzco een kleine stad, maar onder leiding van heerser of koning Pachacuti begon het rijk zich in de vijftiende eeuw uit te breiden. Pachacuti zond spionnen naar de omliggende gebieden. Hij bood de stamhoofden cadeaus aan, in ruil voor hun alliantie.

ZELF NAAR Peru?

Bekijk alle 87 reizen naar Peru

De kinderen uit veroverde gebieden moesten van de heerser in Cuzco studeren. Binnen honderd jaar besloeg het Incarijk de hele westkust van Zuid-Amerika, van Colombia tot Argentinië.

Afstammeling van zonnegod

Aan het hoofd van dit immense rijk stond de koning. Zijn positie was onomstreden. Zijn onderdanen zagen hem als een rechtstreekse afstammeling van Inti, de zonnegod. Tijdens speciale festivals werden de koning en de goden geëerd. Soms met menselijke offers, maar de enorme offerfeesten die bij de Maya's en Azteken plaatsvonden, kwamen bij de Inca's niet voor.

De eerste Spaanse veroveraar die de steden aanschouwde schreef: 'Het is werkelijk schitterend. De gebouwen zouden zelfs in Spanje bijzonder zijn.' De Inca's waren fantastische architecten. Ze bouwden zonder ooit cement te gebruiken. De stenen sluiten meer dan een halve eeuw later nog steeds naadloos op elkaar aan. De grote Incastad Machu Picchu betovert tot op de dag van vandaag nog altijd duizenden mensen.

Eerste aardappel

Tussen de grote steden van het rijk liep de koninklijke weg. Langs de weg waren onderkomens gebouwd, op een lengte dagreizen afstand van elkaar. De legers van de Inca vorsten reisden zo door het bergachtige gebied.

De soldaten keken uit over de terrassen in de bergwanden van de Andes. Hier verbouwden de Inca's maïs, katoen en pinda's. Hun belangrijkste voedingsbron was de aardappel, die voor het eerst in de geschiedenis werd geteeld in Peru.

Socialistisch rijk

Sommige wetenschappers menen dat het Incarijk het eerste socialistische rijk ter wereld was. Arbeiders hadden vaste taken en leverden een bijdrage aan de staat.

Kinderen werden op hun twaalfde getest op hun intelligentie. Slimme kinderen kregen een opleiding om als administrator voor het Inca rijk te gaan werken. Het rijk had wetten en regels, die voor iedereen gelijk waren.

Spaanse overheersing

En toen kwamen in de Spanjaarden. In 1529 was er voor het eerst contact. Francisco Pizarro reisde zuidwaarts vanuit Panama en zag onmiddellijk de enorme potentie van het gebied. Geheel volgens de traditie van de conquistadores werd het Incarijk al snel vernietigd.

De Spanjaarden maakten gebruik van de interne rivaliteit bij de Inca's en versloegen de legers gemakkelijk. Een eeuwenoude dynastie met veertien koningen kwam in de zestiende eeuw bloedig ten einde.

Mansio Serra Leguizamon, een van de Spaanse veroveraars, zag wat zijn landgenoten hadden aangericht. Op zijn sterfbed liet hij een verklaring opstellen: 'Wij hebben met ons slechte gedrag een regering vernietigd die goed was voor de inboorlingen. Man en vrouw waren vrij van misdaad en hebzucht. Ik, als laatste der conquistadores, vraag God om vergiffenis.'

Reizen Peru

Specialisten Peru

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

ZuidAmerika.nl kenner
Sponsors