Hoe voorkom ik hoogteziekte?

Hoe voorkom ik hoogteziekte?

door Elsemieke Land

Er is geen magische truc om hoogteziekte volledig te voorkomen, maar er zijn wel een aantal manieren om de kans op (ernstige) hoogteziekte of hypobaropathie te verminderen. De ziekteverschijnselen treden op als je te snel stijgt naar een hoogte boven de 2500 meter, omdat er op die hoogtes minder zuurstof in de lucht zit. Gun je lichaam daarom de tijd om te wennen en bouw de hoogte rustig op, na de eerste nachten bij voorkeur met maximaal 500 meter per dag. Blijf steeds een paar dagen op een niveau waar je geen klachten hebt, voordat je een hoger gelegen plek opzoekt.

De eerste klachten van hoogteziekte zijn kortademigheid, hoofdpijn, misselijkheid, slecht slapen en gebrek aan eetlust. Deze symptomen kunnen na 12 tot 24 uur na aankomst optreden. Lichte klachten gaan meestal na verloop van tijd over, zolang je niet stijgt. Als de klachten toenemen en je merkt dat je slomer en wankel wordt, moeilijk praat of verward bent, kun je buiten bewustzijn raken. Zoek dan onmiddellijk medische hulp en daal zo snel mogelijk 500 tot 1000 meter af.

ZELF NAAR Peru?

Bekijk alle 83 reizen naar Peru

Om dat stadium te voorkomen zijn er nog andere maatregelen die je kunt nemen. Zorg bijvoorbeeld dat je voldoende drinkt, gebruik geen alcohol of slaapmiddelen en vermijd zware inspanningen tijdens de eerste dagen. Kauwen op cocabladeren of er thee van trekken (mate de coca) is in landen als Argentinië, Bolivia, Colombia en vooral Peru een populaire, natuurlijke manier om klachten tegen te gaan. Mocht je eerste bestemming op een hoge plek in het Andesgebergte zijn, zoals La Paz in Bolivia (3640 meter) of Cusco in Peru (3399 meter), probeer dan in lager gelegen gebied te overnachten en pas je reisroute waar mogelijk aan de hoogte aan. Bij een hoog risico schrijven artsen soms preventief medicijnen voor om het acclimatiseren te bevorderen of als noodmaatregel. Vraag vooraf aan je reis altijd deskundig advies bij een officiële instantie. 

Reizen Peru

Specialisten Peru

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Chili kenner
Sponsors