Cordillera Blanca
-
- Algemene ervaring
- Natuur
- Stranden
- Wildlife
- Overige activiteiten
- Bereikbaarheid

Cordillera Blanca

door Katja Keuchenius

De Cordillera Blanca, in het noordoosten van Peru, is één van de hoogste gebergtes ter wereld. Het Parón meer en Caraz in de Huaylaz vallei, vol Quechua sprekende indianen zijn de hoogtepunten, cavia de lekkernij.

Wolkjes komen uit je mond, als je even uithijgt. Om je heen prijken tientallen witte bergtoppen. Honderden meters onder je zie je een groene vallei. Ruim dertig toppen reiken tot een hoogte van 5.500 meter. Een flink aantal overschrijdt zelfs met gemak de 6.000 meter. Bergbeklimmers, wandelaars, paardrijders en mountainbikers kunnen er hun hart ophalen.

ZELF NAAR Cordillera Blanca?

Bekijk alle 1 reizen naar Cordillera Blanca

Hydro-elektriciteit

In korte mouwen loop je door de sneeuw. De zon heeft je huid binnen een uurtje verkleurd. Beekjes stromen uit de gletsjers.

Het water dat uit het gebergte afdaalt, voorziet de omliggende dorpen en steden van drinkwater en voorziet ook de grotere steden in de Andes van energie. Ongeveer tachtig procent van de energie die Peru gebruikt is hydro-elektrisch.

Parón meer

Op ruim 4.100 meter ligt het Parón meer. Rotsachtige, lichtbegroeide bergen leiden er heen. De fel turkooizen kleur van het water lijkt gephotoshopt. Het zijn echter de kalkresten in het water die het meer kleuren.

Met een lengte van 3,7 kilometer en een gemiddelde breedte van 700 meter, is het Pagón meer het grootste meer van het Cordillera Blanca gebergte. Vanaf de oevers kun je de hoogste top van het gebergte bekijken, de Huascarán van bijna 6.770 meter.

Caraz

De weg naar beneden is mooi, maar niet makkelijk. In het machtige gebergte stellen menselijke krachten weinig voor. Losse stenen liggen op het pad. En er is een grote kans dat je één van de loslopende stieren tegenkomt. De lucht is ijl en fris. Af en toe zweeft een roofvogel voorbij.

Tweeduizend meter lager kun je uitrusten in Caraz, een oud bergstadje. Op het centrale plein staan hoge palmbomen. De bankjes, de lantaarnpalen en de fontein zijn roodwit geverfd. De kleuren van de Peruaanse vlag.

Kleine vrouwen met lange zwarte vlechten en kleurige kleding hobbelen er tussendoor. Hun wangen zijn gevlekt door aantasting van de zon en hun lijven staan bol van de dikke plooirokken.

Huaylaz vallei

Caraz ligt in de Huaylaz vallei. Er wonen vooral Quechua sprekende indianen, met veel cavia's in hun achtertuin, de nationale delicatesse. De Spaans sprekende Mestiezen hebben het economische en politieke overwicht.

Tijdens de onafhankelijkheidsoorlogen gebruikten de helden van Peru, José de San Martin en Simón Bolívar, de vallei als strategische uitvalsbasis.

Caraz werd halverwege de negentiende eeuw gebouwd. Sindsdien bleef het stadje fier overeind. Caraz overleefde zelfs de zware aardbeving van 1970, die verschillende dorpen in de omgeving verwoestte.

Warmwaterbaden

Als de avond valt, duiken duizenden sterren op aan de hemel. Met een kop coca thee in je handen verzet je je tegen de snel opkomende kou.

De volgende ochtend vertrek je al vroeg naar de warmwaterbaden verderop in de vallei. De warmte van de bronnen is volledig natuurlijk. Het bruine water wordt niet verwarmd.

Veel mensen geloven in de genezende werking van de baden. Het is in elk geval een goede beloning na een zware bergtrek. En een rustgevende manier om van de ruige omgeving te genieten.

Wat is er te doen in Cordillera Blanca?

  • Met een lengte van 3,7 kilometer en een gemiddelde breedte van 700 meter, is het Pagón meer het grootste meer van het Cordillera Blanca gebergte. Vanaf de oevers kun je de zie je hoogste top van het gebergte.
  • In Caraz is het ook mogelijk om paarden te huren. Laat de paarden het zware werk doen en geniet van het prachtige uitzicht over de Cordillera.
  • Wil je liever op een mountainbike de bergen van Peru verkennen? Dat kan ook. Er is zelfs een tour van 12 dagen die langs de gehele Cordillera Blanca loopt.
  • Geef je spieren na al het zware werk wat rust in één van de warmwaterbaden vlakbij Caraz. Dit natuurlijke warme water heeft volgens de lokale bevolking een helende werking.
  • Vlakbij Caraz liggen ook de Lagunas Llanganuco. Via een stoffige weg door de vallei kom je bij deze twee kristalheldere meren: Laguna Chinancocha en Laguna Orconcocha. Op de achtergrond rijzen de bergen met sneeuwtoppen omhoog.

Reizen Cordillera Blanca

Meer Cordillera Blanca

Reviews Cordillera Blanca

In hogere sferen (bezocht in oktober 2013)

Review geschreven door Ria Engel op 07 mei 2017

Eindelijk een keer Zuid-Amerika gedaan. Peru en met name voor de afwisseling van verschillen in de natuur, hoogte en temperaturen. Hoogtepunt was de Machu Pichu. Wij hebben de Salcantara trail gelopen .

Ultieme tip: Maak trekkingen.
Aangeraden voor: Backpackers

Specialisten Peru

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

ZuidAmerika.nl kenner
Sponsors